farka 21.12.2006 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witam i mam pytanko do forumowiczów. Do zasypania fundamentów wewnątrz budynku moja ekipa wsypała ziemię z wykopu, następnie zamuliła ją wodą i ubiła ręcznie, nie używali piachu.mam nadzieję że będzie ok co o tym sądzicie? kiedyś tak się często robiło i do tej pory jest ok....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.12.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witam i mam pytanko do forumowiczów. Do zasypania fundamentów wewnątrz budynku moja ekipa wsypała ziemię z wykopu, następnie zamuliła ją wodą i ubiła ręcznie, nie używali piachu.mam nadzieję że będzie ok co o tym sądzicie? kiedyś tak się często robiło i do tej pory jest ok....... Raczej masz gwarantowe ,że po roku posadzka będzie 3 cm niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 21.12.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 powinien byc wsypany zwir i zageszczony mechanicznie warstwami co 20-30 cmCMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S. K 21.12.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Nic podobnego, powinna być pospółka lub piasek który się dobrze zagęszcza, żwir nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna krupa 21.12.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Piach!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.12.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Piach!!! Jeśli piasek to jak najgrubszy, drobnego nie sposób dobrze zagęścić. Gemeralnie używa się piasku grubego,pospółki, tłucznia. Czystego żwiru raczej się nie zagęści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 21.12.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 my wsypaliśmy piach, sąsiad ziemię z wykopu, a po pół roku pękł mu chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna krupa 22.12.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Jaki piach? Zasypkowy, II gat.,lekko zanieczyszczony i bez gliny bo zamuli. A nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 22.12.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 rzeczywiscie pospolka tylko facet ktory mi to wozi na wszystko mowi zwir ta tez to od niego przyjalemCMyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 29.12.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Stanowczo piach zagęszczany mechanicznie warstwami. Ale też zależy co to za "ziemię" miałeś z wykopu. Jesli teren piaszczysty to myslę, że może być, jesli iły, glina - trudne do zagęszczenia, a szczególnie glina może osiadać w dłuższym okresie czasu nawet o kilka centymetrów... Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - jak siądzie to będziesz miał pustkę i izolację termiczną pod posadzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 30.12.2006 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Tylko piach - najlepiej pospółka. Co do zagęszczania - niekoniecznie mechanicznie - wodą też można - tylko że wody dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.01.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Tylko piach - najlepiej pospółka. Co do zagęszczania - niekoniecznie mechanicznie - wodą też można - tylko że wody dużo... Wodą nigdy się dobrze nie zagęści - kiedys stosowaną wodę plus tzw. babę czyli kawałek pieńka na sztylu zrzucany z wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krezusik 04.01.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Tylko piach - najlepiej pospółka. Co do zagęszczania - niekoniecznie mechanicznie - wodą też można - tylko że wody dużo... Wodą nigdy się dobrze nie zagęści - kiedys stosowaną wodę plus tzw. babę czyli kawałek pieńka na sztylu zrzucany z wysokości. No tak, ale to sposób dla górali Pewnie masz jakąś wypożyczalnie sprzętu w okolicy - pytaj o zagęszczarkę. Koszt niewielki na dobę i zdrowo bo sobie pospacerujesz na świeżym powietrzu. W żadnym razie nie wrzucaj humusu. Częsci organiczne będę potem gnić pod wylewką i może zwyczajnie pośmierdywać. Jeśli już brać jakąś ziemie z wykopu to wyłącznie rodzimy piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 12.01.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 dokładnie taj jak pisali przedmówcy tylko i wyłącznie piach. Sasiad u mnie zasypał w wewntatrz fundamenty humusem to dopiero magic zobaczymy jak długo mu posadzki postoja. Domek wybudowal w 3 miechy nawet kafle położyl na podłodze to juz przechodzi ludzkie granice SZOK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 12.01.2007 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Jeżeli wszystko dobrze zrobione o postoji długo Musiał mieć sporą ekipę aby w 3 miesiące się zmieścić. Ja znam rekordzistę w regionie - 3,5 miesiąca, rok temu, dotej pory nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 13.01.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 ja wrzuciłam taki jasny piach do srodka, ktory jest podobny do tego z wykopów fundamentów, było go niestety zbyt mało do srodka weszło mi 10m3 czyli 2600zł! na zewnątrz kupiłam troichę gorszy jakościowo taki zmieszany z ziemią zagęszczać będę na wiosnę, tak mi polecili murarze pod spodem link do fundamentów, brakuje fotki z zasypania ale jak zrobię to będzie jakiś przykład dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 13.01.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Ja zamówiłam pospółkę.Ubijać będą warstwami co 20-30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.01.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 ja wrzuciłam taki jasny piach do srodka, ktory jest podobny do tego z wykopów fundamentów, było go niestety zbyt mało do srodka weszło mi 10m3 czyli 2600zł! na zewnątrz kupiłam troichę gorszy jakościowo taki zmieszany z ziemią zagęszczać będę na wiosnę, tak mi polecili murarze pod spodem link do fundamentów, brakuje fotki z zasypania ale jak zrobię to będzie jakiś przykład dla wszystkich Sczerze mówiąc t w mojej opinii źle Ci murarze doradzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krezusik 19.01.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 ja wrzuciłam taki jasny piach do srodka, ktory jest podobny do tego z wykopów fundamentów, było go niestety zbyt mało do srodka weszło mi 10m3 czyli 2600zł! na zewnątrz kupiłam troichę gorszy jakościowo taki zmieszany z ziemią zagęszczać będę na wiosnę, tak mi polecili murarze pod spodem link do fundamentów, brakuje fotki z zasypania ale jak zrobię to będzie jakiś przykład dla wszystkich też uważam że to nie najlepszy pomysł - ziemia/piach przez zimę trochę się uleży ale po pierwsze: nie koniecznie równomiernie a po drugie z wierzchu. Tak jak pisał speek - powinno się ubijać warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts