Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena na ekofiber

Recommended Posts

Z racji tego, że się dziś spieszę, a mam wiadomość dla co niektórych :lol: zainteresowanych ekofibrem to pozwoliłam sobie założyć nowy wątek nie używając opcji "szukaj" :wink:. Pewnie zaraz posypią się gromy :D

Dostałam wycenę na ekofiber na moje poddasze wielkości 200m. Ekofiber wys. 25cm (co daje 30cm wełny) 7 000zł brutto, 20 cm (co daje 25 cm wełny) 5 740zł brutto. Powiedziano mi również, że lepiej zainwestować w 25cm ekofibru. Dla porównania wełna 20 cm Unimata (czy jakoś tak 8) ) 24 zł/mkw netto czyli na dach 200m czyli 5856 zł brutto. Do tego dwa razy folia paroprzepuszczalna. Myślę, że w oógle nie warto (w moim przypadku) zastanawiać się nad wełną :lol:

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z racji tego, że się dziś spieszę, a mam wiadomość dla co niektórych :lol: zainteresowanych ekofibrem to pozwoliłam sobie założyć nowy wątek nie używając opcji "szukaj" :wink:. Pewnie zaraz posypią się gromy :D

Dostałam wycenę na ekofiber na moje poddasze wielkości 200m. Ekofiber wys. 25cm (co daje 30cm wełny) 7 000zł brutto, 20 cm (co daje 25 cm wełny) 5 740zł brutto. Powiedziano mi również, że lepiej zainwestować w 25cm ekofibru. Dla porównania wełna 20 cm Unimata (czy jakoś tak 8) ) 24 zł/mkw netto czyli na dach 200m czyli 5856 zł brutto. Do tego dwa razy folia paroprzepuszczalna. Myślę, że w oógle nie warto (w moim przypadku) zastanawiać się nad wełną :lol:

Mam zamiar ocieplać ekofibrem lub inną celulozą drewniany dom. Ten materiał ma swoje zalety, ale nie jest tak, że 25 cm ekofibru = 30 cm wełny. Wystarczy porównać współczynniki lambda:

Ekofiber= 0,041 W/mK,

Termex/też celuloza/ = 0,040 W/mK,

Super Mata Isovera = 0,033 W/mK,

Superrock Rockwoola= 0,035 W/mK

mimo wszystko, wełna ma lepsze właściwości cieplne :roll:

takie informacje dostałam z firmy Jurex, która robi dla nas kratownicę na dach i będzie kładła ekofiber. U nas problem jest z tym, że dach ma 15 stopni nachylenia i ciężko byłoby wejść we wszystkie zakamarki i ułożyć 20 cm wełny nie tworząc mostków termicznych. Dlatego też, chociażby z tego względu, decydujemy się na ekofiber. Na moje pytanie czye opłaca się dać grubszą warstwę ekofibru pani odpowiedziała mi, że nie.

Barbossa, wyobraź sobie, że potrafię czytać ze zrozumieniem. Podaję informacje, które uzyskałam z firmy zajmującej się sprzedażą ekofibru. Poza tym pisałam, że w MOIM przypadku nie ma innej możliwości, bo dokładne ułożenie wełny przy takim dachu jak mój będzie trudne.

Agnieszka, takie gadanie marketingowe sprzedawców, to lepiej zawsze sprawdzić :roll:

Moim zdaniem ekofiber jest dobrym materiałem do tego celu, właściwości cieplne ma tylko trochę gorsze :roll: :D

Nie napisałam, zeby Cię przekonywać do wełny, bo sama będę ocieplać celulozą, ale żeby sprostować.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Ekofiber ma ewidentną przewgę nad wełną.

Współpracuje z wodą. Wełna - nie.

Ja zastosuję pewnie coś podobnego do ekofibru. Sieczkę żytnią.

Ale nigdy nie byłem w pełni "normalny" (jak i moje pomysły)

Pozdrawiam Adam M.

(wyjdzie może nieco gorzej, ale nie mam tyle kasy ile bym umiał wydać)