Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena na ekofiber

Recommended Posts

Odgrzewam, bo za niedługo zaczynam układać regipsy a potem czas na ekofiber.

Czy ktoś może polecić jakąś sprawdzoną ekipę z Małopolski, Sląska, Swiętokrzyskiego lub Podkarpacia?

Z rozmowy z producentem dowiedziałem się jedynie, że przy skosie 35 stopni i warstwie 25cm nie ma obawy o wytrzymałość regipsów na stelażu i nie trzeba dodatkowych wzmocnień, płyt OSB pod to, itp. (zakładam stelaż co 40cm)

Oraz ciekawa informacja, że niby nie trzeba folii, ALE gdy ma się rekuparację to producent zaleca folie paroizolacyjną o spowolnionej dyfuzji.

Kładł ktoś z kolegów taką folię pod ekofiber?

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprostowanie nr 1 - Jednak idę dać OSB3, 10mm.

Mimo tego że producent twierdzi że niema potrzeby rozmawiałem z ekipami zajmującymi się wdmuchiwaniem i każda zna przypadki załamywania się regipsu nawet pod tak niewielkim ciężarem, więc nie będę ryzykował...

Kolego karolek75, możesz mi podać jakąś nazwę tej folii i zbliżoną cenę za m2 oraz w 2-3 słowach napisać jakie są zalety w stosunku do paroizolacyjnej o spowolnionej dyfuzji? Może też zakupię? Mam z tydzień czasu na podjęcie decyzji.

Dostałem wycenę na 300m2 za 500 PLN, VAXO PE LD 90

Sprostowanie nr 1 - Jednak idę dać OSB3, 10mm.

Mimo tego że producent twierdzi że niema potrzeby rozmawiałem z ekipami zajmującymi się wdmuchiwaniem i każda zna przypadki załamywania się regipsu nawet pod tak niewielkim ciężarem, więc nie będę ryzykował...

I slusznie. Ale ja dalem MFP 15mm, bo ma mniejsza opor SD i umozliwia lepsza "prace" z wilgocia dwie strony, co wpisuje sie w koncepcje paroizolacji o zmiennym SD. A jak masz miec robiona ostatnia warstwa przed dachowkami? Membrana, deskowanie?

Kolego karolek75, możesz mi podać jakąś nazwę tej folii i zbliżoną cenę za m2 oraz w 2-3 słowach napisać jakie są zalety w stosunku do paroizolacyjnej o spowolnionej dyfuzji? Może też zakupię? Mam z tydzień czasu na podjęcie decyzji.

Dostałem wycenę na 300m2 za 500 PLN, VAXO PE LD 90

Poziom cenowy jest niestety zuplenie inny. Szukaj np. PRO CLIMA INTELLO lub z chyba cos z ISOFLOC.

Wielkie dzięki za odpowiedź, za 0SB3 10mm mam cenę 36,8 pln, czekam teraz na MFP.

Mam zwykłą membranę ale wentylacja w dachu według zaleceń producenta (Creaton) więc przewiew będzie, dach stoi rok i zero zacieków więc wierzę że od dachu wilgoć mi nie grozi...

Poszukam tej folii, wielkie dzięki za wskazówki, jestem teraz tak zabiegany że brakuje czasu nawet na sprawdzenie tego typu rzeczy...

Ta PRO CLIMA INTELLO to dla mnie cena z kosmosu, teraz gdzieś znalazłem 1100pln za 75m2, na mój dach 4400 pln :)

Z racji tego że ekofiber de facto nie wymaga folii, pójdę w chyba w VAXO PE LD 90 bo 500 pln a 4400 to duża różnica...

Edytowane przez Jarek-Krakow

• 3 weeks później...

Firma przyjechała i wdmuchała swoje.

Szczerze to mam obawy czy wszędzie dobrze doszło bo nie da się tego sprawdzić a nie jest to jakoś super mocno ubite.

Pozostaje jedynie mieć nadzieję a wszystko zweryfikuje ta zima. Cena wyszła ok i w domu jest już różnica (cieplej i zniknął hałas z zewnątrz), ale obawa o to że w niektórych miejscach nie doszło do końca pozostają...

Hmm,

W sumie to nie mam pojęcia.

Weszło 100 worków ekofibru (czyli niby 50m3) na dach jakieś 250 - 260 m2 przy grubości około 18 - 19cm i praktycznie samych skosach, jedynie pod samym dachem mam trochę płaskiego ale mało.

Tak naprawdę to dopiero w zimie można się chyba przekonać robiąc zdjęcia kamerką termowizyjną i ewentualnie na wiosnę przez dach coś dodawać.

Firma stwierdziła tylko że gęstość jest taka jaką oni zawsze dają na skosy a że umówieni byliśmy od ceny za m3, to im zależało na tym żeby wtłoczyć jak najwięcej, pozostaje jedynie mieć nadzieję że zrobili to dobrze.

• 3 months później...
Nie wiem nie wdmuchiwałem nigdy celulozy ale wydaje mi się, że na płaskiej powierzchni nie da się tego zrobić w gęstości powiedzmy 35 kg/m3 tylko w jednym miejscu będzie te 28, a w innym może być 40. Więc wszystko w tym przedziale mnie satysfakcjonuje, a ofertę mam na 40cm +15% na osiadanie i to mi wystarczy. A ile nasypią wyjdzie po robocie byle więcej niż te 25-28 kg/m3

• 1 year później...

Siostra wykańcza stropodach i pisze w jej imieniu. Stropodach wygląda tak że nad stropem monolitycznym jest kostrukcja drewniana odeskowana od góry pokryta papą itd. W tej szczelinie między dachem a stropem jest przestrzeń od 60cm na srodku do 20cm na skrajach. Na razie jest tam położeony styropian po kilkanascie cm ale tylko jedna wartswa dość niechlujnie i nieszczelnie. Do tego leży on sobie tak luźno, w niektorych miejscach w ogole nie przytwierdzony do podłoża. Padł pomysł żeby to ocieplić ekofibrem. Jedynym problemem jest to czy tam do środka da się wejść, niby jest przestrzeń przy włazie na dach ale na moje i jej oko jest tam moze 25-30cm prześwitu, nie wiem czy jakiś robotnik tam wejdzie... na środku jest już sporo miejsca. Czy w takim przypadku bedą musieli wycinać fragment wykonczonego już pokrycia dachu? Powierzchnia jedynie 55-60m2 bo jest to mały domek piętrowy.

Drugie pytanie to ile tego granulatu dać? czy 20cm starczy? Myśle że on fajnie by wypełnił wszelkie szczeliny i miejsca gdzie sie nie chcialo wykonawcy wczesniej kłaśćstyropianu. Cena od jednego wykonawcy to 28zł za m2 przy grubości min 20cm. Tylko właśnie nie wiem czy uwzględniają wycinkę fragmentu dachu a potem jego zabezpieczenie na nowo.

Ostatnie pytanie czy ta przestrzeń która pozostanie miedzy granulatem/ ekofibrem a deskami dachu - na srodku to bedzie pewnie z 30-40cm może tak pozostać ?

Edytowane przez dwiecegly