dorcia29 21.12.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 chciałabym zamocować półkę meblową tak aby nie było widac mocować. nie wiem jak to zrobić. proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Paweł 21.12.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 takie półki są do kupienia w np. IKEA. To drewniana/sklejkowa obudowa półki,a w jej środku metalowy stelaż przykręcany do ściany, później się taki stelaż przykręca malutką śrubką do obudowy drewno/sklejka i dlatego mocowań nie widać. Najprościej pewnie kupić gotową z tej sklejki w ikea, bo choć ze zrobieniem obudowy nie będzie pewnie problemu,to już zrobieniem metalowego stelażu musi zająć się ktoś kto posiada odpowiednią rzecz - chyba spawarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 21.12.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Musisz sobie kupić taką półkę. Ja takie widziałam w ikei http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?topcategoryId=15561&catalogId=10103&storeId=19&productId=11326&langId=-27&categoryId=15648&chosenPartNumber=60103632 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcia29 21.12.2006 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 o ikei to wiem ale te pólki są mocowane do jednej ściany a ja mam zabudowę zrobioną z k-g i mam dwie ścianki do których chcę zamocowac te półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Paweł 22.12.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 NIE ROZUMIEM????JAK DWIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.12.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 dorcia - a co ma na tej połce stac??? Można zastosować stelaż metalowy (taki jak do ścianki) g-k i obrobić ta półeczkę płytka g-k pomalowąc w kolorze kontrastowym ze ściana lub identycznym jak kto woli. Z drewnem będzie problem w prawdzie wycięcie samej półki nie jest problemem ale sama w sobie jest ciężka i montąz do ściany murowanej to rzaden problem - wiercimy otwór montujemy śrubę taka jak do szafek kuchennych - złącze mimośrodowe (rys) na to nasadzamy półke. wiadomuym jest że półka t anie przeniesie 20-30 kg ale jako pólka na bibeloty jak najbardziej tak. Natomiast montaz tych mimośrodów w GK jest problemem - nie można zastosować tu standardowego dybla- a jedynie dybre metalowe grzybkowe - a tu nie da się spasować gwintów- mimośroda z dyblem (mozna próbowąc to przegwintowąć) połączenie mimośrodowe http://www.dacter.pl/zlacza/vb47.jpg Ale dal ułatwienia powiem po co się męczyć nie prościej zastosowac takie klipy http://www.dacter.pl/podpory/tukan_maxi.jpg http://www.dacter.pl/podpory/clip_wzory.jpg http://www.dacter.pl/podpory/tukan_mini.jpg Pozdrawiam Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcia29 22.12.2006 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 z tyłu mam k-g i po bokach tez mam k-g i nie wiem jak je zamocowac , bo widziałam tamtą półke i ją sie mocuje do tylnej sciany a nie wiem czy w moim przypadku takie jedno mocowanie utrzymałoby półkę o gr. ok. 4 cm i w dodatku ten k-g...........boję się że nie da rady.....napewno nie będę tam stawiać rzeczy ciężkich tylko jakieś dekoracyjne ewentualnie książki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcia29 22.12.2006 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 seba8877.....ja bedę miała półki meblowe i też myślałam o tym pierwszym rozwiązaniu tylko nie wiem gdzie takie cos można zrobić chodzi mi o te otwory.......a nic cięzkiego tam nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 22.12.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Chcąc powiesić półkę na ścianie g/k musisz umocować ja w profilu a nie w płycie. Dlatego położenie półek trzeba zaplanować na etapie montażu profili.Teraz to pozostaje chyba tylko zdjąć płytę... Mam półki z BRW mocowane na 3 bolce na które wsuwa się półkę. Bolce mocowane do ściany za pomocą kotew.Efekt jest taki że nic nie widać - półka wszystko zasłania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 22.12.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 z tyłu mam k-g i po bokach tez mam k-g i nie wiem jak je zamocowac , bo widziałam tamtą półke i ją sie mocuje do tylnej sciany a nie wiem czy w moim przypadku takie jedno mocowanie utrzymałoby półkę o gr. ok. 4 cm i w dodatku ten k-g...........boję się że nie da rady.....napewno nie będę tam stawiać rzeczy ciężkich tylko jakieś dekoracyjne ewentualnie książki czyli możesz montować do trzech ścianek , tyłi boki tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcia29 22.12.2006 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 yama....tak, ale tylko tak żeby nie było widac mocowań.....nie podoba mi się jak widac mocowania chociaz nie które są ciekawe ale zobaczyłam kiedys w telewizji właśnie taką półkę tej samej gr. jaką ja chcę i była tak zamocowana że nie było widać na czym się trzyma......i tu jest problem bo większość tych półek mocowanych jest do zwykłej ściany a ja mam k-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 22.12.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Powiedz czy masz typową ścianę z profili stalowych i na wierzchu płyta g/k, czy może płyta g/k jest mocowana do zwykłej ściany (np. na placek). Mozna by wtedy użyć dłuższych kotew aby dowiązać się do właściwej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcia29 22.12.2006 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 jest to typowa sciana zbudowana z profili i z k-g..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 22.12.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 jak nie wiesz gdzie masz wzmocnienia ściany to nie zamontujesz w ten sposób co widziałaś ( to są podobne pręty jakie sebo pokazał na tej wystawce )do mojego sposobu jaki moge zaproponować przyjąłem półke 100 x 20 x4 cm kup takie kołki http://www.technox.pl/katalog.php4?k=145 zamontuj do ściany po dwa od tyłu i po jednym po bokach ( ale idealnie w osi półki )wkręć te wkręty( powinny być troche inne ale te tez mogą być ) tak aby wystawały po 1,5 cm , te tylne droszke więcej obetnij łepki tych wkrętów i nawierć otworki w półce z kanta wiertłem fi3-4mmylne bolce nałożysz na półke bez problemu , gorzej z bocznymi , przy bocznych musisz naciąć półke tak aby wystające trzpienie wkrętów sie schowały i zamaskować nacięcie szpachlą lub naklejkami w kolorze płyty nacięcie powinno mieć 1,5cm dług.i 4mm szernie moze być luzu z długości półki , rozwiązanie tylko do półek o grub. ok4 cm jeżeli wszystko będzie dobrze spasowane to będzie działać jedynie siła na ścinanie , a taką spokojnie wytrzyma nawet obciążenie z książek powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcia29 22.12.2006 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 wielkie dzięki yama właśnie tak tez myślałąm tylko przeszkadzały mi te boczne ścianki ale jest oki mam nadzieję że dam radę. a przy okazji wesołych i zdrowych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 22.12.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 no problema jak to mówią .......rosjanie zdrowych i wesołych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts