Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawieszanie półek

dorcia29

Recommended Posts

takie półki są do kupienia w np. IKEA. To drewniana/sklejkowa obudowa półki,a w jej środku metalowy stelaż przykręcany do ściany, później się taki stelaż przykręca malutką śrubką do obudowy drewno/sklejka i dlatego mocowań nie widać. Najprościej pewnie kupić gotową z tej sklejki w ikea, bo choć ze zrobieniem obudowy nie będzie pewnie problemu,to już zrobieniem metalowego stelażu musi zająć się ktoś kto posiada odpowiednią rzecz - chyba spawarkę :D

dorcia - a co ma na tej połce stac???

Można zastosować stelaż metalowy (taki jak do ścianki) g-k i obrobić ta półeczkę płytka g-k pomalowąc w kolorze kontrastowym ze ściana lub identycznym jak kto woli.

Z drewnem będzie problem w prawdzie wycięcie samej półki nie jest problemem ale sama w sobie jest ciężka i montąz do ściany murowanej to rzaden problem - wiercimy otwór montujemy śrubę taka jak do szafek kuchennych - złącze mimośrodowe (rys) na to nasadzamy półke. wiadomuym jest że półka t anie przeniesie 20-30 kg ale jako pólka na bibeloty jak najbardziej tak.

Natomiast montaz tych mimośrodów w GK jest problemem - nie można zastosować tu standardowego dybla- a jedynie dybre metalowe grzybkowe - a tu nie da się spasować gwintów- mimośroda z dyblem (mozna próbowąc to przegwintowąć)

połączenie mimośrodowe

http://www.dacter.pl/zlacza/vb47.jpg

Ale dal ułatwienia powiem po co się męczyć nie prościej zastosowac takie klipy :)

http://www.dacter.pl/podpory/tukan_maxi.jpg

http://www.dacter.pl/podpory/clip_wzory.jpg

http://www.dacter.pl/podpory/tukan_mini.jpg

Pozdrawiam

Sebo8877

z tyłu mam k-g i po bokach tez mam k-g i nie wiem jak je zamocowac , bo widziałam tamtą półke i ją sie mocuje do tylnej sciany a nie wiem czy w moim przypadku takie jedno mocowanie utrzymałoby półkę o gr. ok. 4 cm i w dodatku ten k-g...........boję się że nie da rady.....napewno nie będę tam stawiać rzeczy ciężkich tylko jakieś dekoracyjne ewentualnie książki :D

Chcąc powiesić półkę na ścianie g/k musisz umocować ja w profilu a nie w płycie. Dlatego położenie półek trzeba zaplanować na etapie montażu profili.Teraz to pozostaje chyba tylko zdjąć płytę...

Mam półki z BRW mocowane na 3 bolce na które wsuwa się półkę. Bolce mocowane do ściany za pomocą kotew.Efekt jest taki że nic nie widać - półka wszystko zasłania.

z tyłu mam k-g i po bokach tez mam k-g i nie wiem jak je zamocowac , bo widziałam tamtą półke i ją sie mocuje do tylnej sciany a nie wiem czy w moim przypadku takie jedno mocowanie utrzymałoby półkę o gr. ok. 4 cm i w dodatku ten k-g...........boję się że nie da rady.....napewno nie będę tam stawiać rzeczy ciężkich tylko jakieś dekoracyjne ewentualnie książki :D

czyli możesz montować do trzech ścianek , tyłi boki tak ?

yama....tak, ale tylko tak żeby nie było widac mocowań.....nie podoba mi się jak widac mocowania chociaz nie które są ciekawe ale zobaczyłam kiedys w telewizji właśnie taką półkę tej samej gr. jaką ja chcę i była tak zamocowana że nie było widać na czym się trzyma......i tu jest problem bo większość tych półek mocowanych jest do zwykłej ściany a ja mam k-g. :p

jak nie wiesz gdzie masz wzmocnienia ściany to nie zamontujesz w ten sposób co widziałaś ( to są podobne pręty jakie sebo pokazał na tej wystawce )

do mojego sposobu jaki moge zaproponować przyjąłem półke 100 x 20 x4 cm

kup takie kołki http://www.technox.pl/katalog.php4?k=145

zamontuj do ściany po dwa od tyłu i po jednym po bokach ( ale idealnie w osi półki )

wkręć te wkręty( powinny być troche inne ale te tez mogą być ) tak aby wystawały po 1,5 cm , te tylne droszke więcej

obetnij łepki tych wkrętów i nawierć otworki w półce z kanta wiertłem fi3-4mm

ylne bolce nałożysz na półke bez problemu , gorzej z bocznymi ,

przy bocznych musisz naciąć półke tak aby wystające trzpienie wkrętów sie schowały i zamaskować nacięcie szpachlą lub naklejkami w kolorze płyty

nacięcie powinno mieć 1,5cm dług.i 4mm szer

nie moze być luzu z długości półki ,

rozwiązanie tylko do półek o grub. ok4 cm

jeżeli wszystko będzie dobrze spasowane to będzie działać jedynie siła na ścinanie , a taką spokojnie wytrzyma nawet obciążenie z książek

powodzenia