Nikola79 21.12.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 mama pytanie na jakim etapie budoway zakladaliscie drzwi wejsciowe i brame garazowa??? ja mam dom w stanie surowym , koniec lutego beda okna ale niewiem czy jest sens odrazu dawac brame i drzwi??? chodzi mi o to ze jak beda tynkowac i wylewki robic to czy nie zniszcza???poradzcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.12.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 generalnie to tak się robi, że się montuje stolarkę (zabezieczoną folią itp) i się tynkuje po drugie bez drzwi i bramy, okna łatwiej dostają nóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola79 21.12.2006 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 dzieki za odpowiedz boje sie tylko jednego , koniec stycznia bedzie elektryk i hydraulik , zeby jakis zlodziejaszek czegos nie ukradl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 21.12.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 U nas było tak: stan surowy na zimę, wiosną elektryka (z alarmem), tynki, hydraulika, wylewki, potem jednego dnia okna, drzwi, bramy i alarm. I generalnie okna i alarm powinny być razem - inaczej mogą dostać nóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 21.12.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 U mnie nóg dostały okna dachowe (dom w stanie surowym)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola79 21.12.2006 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 wiecie co jakos dla mnie to nie do pojecia ze mozna przyjsc na budowe i ukrasc okna my niestety mamy juz umowionych fachowcow na ten koniec stycznia bo pozniej nie maja juz czasu a my planujemy jak najszybciej sie wprowadzic i dlatego zalezy mi na czasie no i dalej niewiem co robic z tymi drzwiami hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 21.12.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Wyjęcie okien jeżeli jest do nich dostęp od środka i nie ma tynków jest niezwykle latwy i szybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 21.12.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Jeżeli załączysz alarm, to oczywiście drzwi i bramy też muszą być, wszystko na ten sam dzień. Tak jest najbezpieczniej. No a do alarmu najlepiej od razu monitoring agencji ochrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 21.12.2006 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 nie dośc że jest to etap gdzie wszystko trzeba zgrać to jeszcz zima , współczuje i jednak poczekałbym do wiosny ale jak nie to bym zrobił tak; - elektryka i kable do alarmu , - okna , drzwi wejściowe i alarm w jednym dniu ( z wydzieleniem garażu ) - hydraulika lub tymczasowe ogrzewanie domu - tynki zaczął bym od garażu ,żeby móc zamontować brame i zamknąć budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 21.12.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 yama napisał: nie dośc że jest to etap gdzie wszystko trzeba zgrać to jeszcz zima , współczuje i jednak poczekałbym do wiosny ale jak nie to bym zrobił tak; - elektryka i kable do alarmu , - okna , drzwi wejściowe i alarm w jednym dniu ( z wydzieleniem garażu ) - hydraulika lub tymczasowe ogrzewanie domu - tynki zaczął bym od garażu ,żeby móc zamontować brame i zamknąć budynek Przy oknach drewnianych tynki trzeba zrobić najpierw, plastiki można montować bez tynków. Jak masz tynki, montujesz okna i od razu obrabiasz glify. Zawsze to dodatkowe utrudnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 21.12.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Nikola79 napisał: mama pytanie na jakim etapie budoway zakladaliscie drzwi wejsciowe i brame garazowa??? ja mam dom w stanie surowym , koniec lutego beda okna ale niewiem czy jest sens odrazu dawac brame i drzwi??? chodzi mi o to ze jak beda tynkowac i wylewki robic to czy nie zniszcza???poradzcie Nikola, zakładaj od razu drzwi. Najlepiej w tym samym dniu co okna. My nie założyliśmy bramy garażowej, tylko drzwi wejściowe i drzwi od garażu. Jeśłi chodzi o elektrykę, to łatwo ją rabnąć tak samo jak instalacje hydrauliczną. Dziś pan od alarmów na pytanie jak sie bedą sprawowały czujki ruchu w zimnym domu powiedział, że powinny działac bez problemów, i jako przykład wymienił dom, w którym założył takie czujki - dom nie miał jeszcze stolarki okiennej, tylko ramy z desek i na to naciągniętą folię. Nie wiem jednak, czy firma ochroniarska podpisałaby z toba umowę na monitoring, jeśli nie byłoby okien (drzwi można zrobić nawet i z desek, albo kupic jakies tanie). Musisz jeszcze wziąć pod uwagę, że w lutym temperatura może byc nieodpowiednia do montazu okien i co wtedy? Kable będą wisiały bez żadnej ochrony może i do marca albo i kwietnia. Ja bym jednak spróbowała dogadać się z formą ochroniarską, zabic wszystkie otwory deskami (nie samą ramę z folią w środku) tylko gesto deski i na to dopiero folia. Drzwi jakies tanie, i koniecznie monitoring. Jak bedziesz miała koguta na domu i tabliczkę, ze jest monitoring, to odstraszy to przynajmniej cześć złodziejaszków, a w przypadku włamania nie zdążą ci pozciągać za dużo kabli, bo przyjedzie ochrona. Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 21.12.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 U nas okana, drzwi wejściowe i bramę garażową zamontowali jednocześnie, też jeszcze na etapie stanu surowego. Teraz świeżo co wykończono mi garaż (tynki i wylewka). Panowie prowadnice od bramy owineli folią i na mechanizmach śladu nie ma, że coś było robione. Sama brama też się nie zniszczy, ponieważ rano ją podnoszą, a wieczorem opuszczą. Będę tylko musiał okleić jakimś brystolem drzwi wejściowe (na razie sama folia) bo się boję, że ktoś będzie chciał je na pych otwierać. Spec od tynków powiedział, że oknami mam się nie martwić, ponieważ oni je tak zabezpieczą, że nie ma prawa im się coś stać (na ich odpowiedzialność). Prawdę mówiąc zawsze może się coś uszkodzić, ale to trzeba wkalkulować. Z dwojga złego lepsza rysa na stolarce, niż złodziejski plon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 21.12.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 michal_m napisał: Przy oknach drewnianych tynki trzeba zrobić najpierw, plastiki można montować bez tynków. Jak masz tynki, montujesz okna i od razu obrabiasz glify. Zawsze to dodatkowe utrudnienie. oczywiście masz racje , jak drewniane to naprawde bym sobie odpuścił przeciez ta zima w końcu przyjdzie , jak tu robić bez okien ? jak to ogrzać ? masa problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola79 21.12.2006 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Dziekuje za odpowiedzi dam to do przeczytania mezowi okna mamy juz zamowione zobaczymy jak bedzie z pogoda bo jak cos to je przetrzymaja, aha okna beda plastikowe a tynki to bedziemy robic dopiero jak bedzie cieplej a jaeszcze mam pytanie o alram , mozna go montowac w srodku jak nie ma tynkow??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 21.12.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 technicznie nie ma problemów ,( miałem tak mieć ) lepszy taki alarm niż żaden tylko zasłoń wszystkie dziury żeby ptaki nie wlatywały bo będą interwencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 26.12.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Nikola79 napisał: Dziekuje za odpowiedzi dam to do przeczytania mezowi okna mamy juz zamowione zobaczymy jak bedzie z pogoda bo jak cos to je przetrzymaja, aha okna beda plastikowe a tynki to bedziemy robic dopiero jak bedzie cieplej a jaeszcze mam pytanie o alram , mozna go montowac w srodku jak nie ma tynkow??? Nikola, alarm zawsze zakłada się przed tynkami, zazwyczaj zaraz po elektryce. U nas w tej chwili alarm jest podłączony prowizorycznie, tzn. kable nie są przymocowane docelowo, a czujki sa na kawałkach desek (deski przymocowane do ścian). Jak elektryk skończy kłaść kable, to wtedy panowie od alarmu zamocują je już na stałe. W każdym razie alarm działa. Tak więc nie zastanawiaj się, bo szanse, że ci zakoszą kable z domu naprawdę są duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 26.12.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 osobiście: - montuję okna i drzwi - od ogrodu i garażu docelowe, a wejściowe tymczasowe; bramę zabijam płytą od zewnątrz - robię elektrykę - tynki- hydraulikę- posadzki - montuję bramę garażową- wstawiam docelowe drzwi wejściowe a w drzwiach, które już były wymieniam wkładki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts