Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakim etapie budowy

Recommended Posts

wiecie co jakos dla mnie to nie do pojecia ze mozna przyjsc na budowe i ukrasc okna :(

my niestety mamy juz umowionych fachowcow na ten koniec stycznia bo pozniej nie maja juz czasu a my planujemy jak najszybciej sie wprowadzic i dlatego zalezy mi na czasie

no i dalej niewiem co robic z tymi drzwiami hehe

nie dośc że jest to etap gdzie wszystko trzeba zgrać to jeszcz zima , współczuje i jednak poczekałbym do wiosny :-? ale jak nie to bym zrobił tak;

- elektryka i kable do alarmu ,

- okna , drzwi wejściowe i alarm w jednym dniu ( z wydzieleniem garażu )

- hydraulika lub tymczasowe ogrzewanie domu

- tynki zaczął bym od garażu ,żeby móc zamontować brame i zamknąć budynek

yama napisał:
nie dośc że jest to etap gdzie wszystko trzeba zgrać to jeszcz zima , współczuje i jednak poczekałbym do wiosny :-? ale jak nie to bym zrobił tak;

- elektryka i kable do alarmu ,

- okna , drzwi wejściowe i alarm w jednym dniu ( z wydzieleniem garażu )

- hydraulika lub tymczasowe ogrzewanie domu

- tynki zaczął bym od garażu ,żeby móc zamontować brame i zamknąć budynek

Przy oknach drewnianych tynki trzeba zrobić najpierw, plastiki można montować bez tynków.

Jak masz tynki, montujesz okna i od razu obrabiasz glify. Zawsze to dodatkowe utrudnienie.

Nikola79 napisał:
mama pytanie na jakim etapie budoway zakladaliscie drzwi wejsciowe i brame garazowa??? ja mam dom w stanie surowym , koniec lutego beda okna ale niewiem czy jest sens odrazu dawac brame i drzwi??? chodzi mi o to ze jak beda tynkowac i wylewki robic to czy nie zniszcza???poradzcie

Nikola, zakładaj od razu drzwi. Najlepiej w tym samym dniu co okna. My nie założyliśmy bramy garażowej, tylko drzwi wejściowe i drzwi od garażu.

Jeśłi chodzi o elektrykę, to łatwo ją rabnąć tak samo jak instalacje hydrauliczną.

Dziś pan od alarmów na pytanie jak sie bedą sprawowały czujki ruchu w zimnym domu powiedział, że powinny działac bez problemów, i jako przykład wymienił dom, w którym założył takie czujki - dom nie miał jeszcze stolarki okiennej, tylko ramy z desek i na to naciągniętą folię.

Nie wiem jednak, czy firma ochroniarska podpisałaby z toba umowę na monitoring, jeśli nie byłoby okien (drzwi można zrobić nawet i z desek, albo kupic jakies tanie).

Musisz jeszcze wziąć pod uwagę, że w lutym temperatura może byc nieodpowiednia do montazu okien i co wtedy? Kable będą wisiały bez żadnej ochrony może i do marca albo i kwietnia. Ja bym jednak spróbowała dogadać się z formą ochroniarską, zabic wszystkie otwory deskami (nie samą ramę z folią w środku) tylko gesto deski i na to dopiero folia. Drzwi jakies tanie, i koniecznie monitoring.

Jak bedziesz miała koguta na domu i tabliczkę, ze jest monitoring, to odstraszy to przynajmniej cześć złodziejaszków, a w przypadku włamania nie zdążą ci pozciągać za dużo kabli, bo przyjedzie ochrona.

Życzę powodzenia!

U nas okana, drzwi wejściowe i bramę garażową zamontowali jednocześnie, też jeszcze na etapie stanu surowego. Teraz świeżo co wykończono mi garaż (tynki i wylewka). Panowie prowadnice od bramy owineli folią i na mechanizmach śladu nie ma, że coś było robione. Sama brama też się nie zniszczy, ponieważ rano ją podnoszą, a wieczorem opuszczą. Będę tylko musiał okleić jakimś brystolem drzwi wejściowe (na razie sama folia) bo się boję, że ktoś będzie chciał je na pych otwierać. Spec od tynków powiedział, że oknami mam się nie martwić, ponieważ oni je tak zabezpieczą, że nie ma prawa im się coś stać (na ich odpowiedzialność). Prawdę mówiąc zawsze może się coś uszkodzić, ale to trzeba wkalkulować. Z dwojga złego lepsza rysa na stolarce, niż złodziejski plon.

michal_m napisał:

Przy oknach drewnianych tynki trzeba zrobić najpierw, plastiki można montować bez tynków.

Jak masz tynki, montujesz okna i od razu obrabiasz glify. Zawsze to dodatkowe utrudnienie.

oczywiście masz racje , jak drewniane to naprawde bym sobie odpuścił

przeciez ta zima w końcu przyjdzie , jak tu robić bez okien ? jak to ogrzać ?

masa problemów

Dziekuje za odpowiedzi dam to do przeczytania mezowi

okna mamy juz zamowione zobaczymy jak bedzie z pogoda bo jak cos to je przetrzymaja, aha okna beda plastikowe

a tynki to bedziemy robic dopiero jak bedzie cieplej

a jaeszcze mam pytanie o alram , mozna go montowac w srodku jak nie ma tynkow???

Nikola79 napisał:
Dziekuje za odpowiedzi dam to do przeczytania mezowi

okna mamy juz zamowione zobaczymy jak bedzie z pogoda bo jak cos to je przetrzymaja, aha okna beda plastikowe

a tynki to bedziemy robic dopiero jak bedzie cieplej

a jaeszcze mam pytanie o alram , mozna go montowac w srodku jak nie ma tynkow???

Nikola, alarm zawsze zakłada się przed tynkami, zazwyczaj zaraz po elektryce. U nas w tej chwili alarm jest podłączony prowizorycznie, tzn. kable nie są przymocowane docelowo, a czujki sa na kawałkach desek (deski przymocowane do ścian). Jak elektryk skończy kłaść kable, to wtedy panowie od alarmu zamocują je już na stałe. W każdym razie alarm działa. Tak więc nie zastanawiaj się, bo szanse, że ci zakoszą kable z domu naprawdę są duże.