Totka 21.12.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witam, zastanawiamy sie nad tym domkiemhttp://projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=415&IdKolekcji= Co o nim sądzicie? Po przejrzeniu maaasy roznych projektow ten najbardziej przypadl nam do gustu, chemy przy nim pozostac, ale jak to zwykle bywa sa pewne "ale" Na pewno trzeba znaleźć troche miejsca na wiatrolap przy wejsciu. Zastanawiamy się też czy da sie zmienic wewnętrzne schody na takie ze spocznikiem bez rozwalania polowy domu? To nowy projekt wiec nie spodziewam sie zeby ktos juz go budowal - jesli tak to super - chetnie poznam refleksje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZakWr 21.12.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 A z której strony świata jest wejście na działkę? bo to jest projekt na wjazd od wschodu, takich projektów sa dziesiątki bo to się dość łatwo projektuje. Odbicie lustrzane zaś jest przeznaczone raczej na wjazd z północy. Ogólnie to ładny, kompaktowy domek z tym że raczej nie jest to oszczędne budownictwo: filarki tylko po to żeby mieć fajny daszek przed domem, konstrukcja wysuniętego z budynku podcienia dla efektu raczej niż dla pokoju na górze ktory zyskał kilka metrów a wystarczyła by lukarna, 8 okien połaciowych w takim małym domu (poczytaj jakie są ich plusy i minusy), dwa okna w garażu, chyba żeby się złodizej zastanawiał przez które ma wejsć? Trochę zbyteczny balkon przy sypialni rodziców żeby tylko elewacja nie była za nudna...No chyba że się komuś bedzie chciało pranie nosić Schody rzeczywiście są do przekonstuowania. Na rzutach nie ma narysowanego komina od kominka, wentylacja w kuchni jest nad stołem....ciekawe jak to wygląda na rzeczywistym projekcie. Schody to raczej bym zrobił w kształcie litery C zaczynające się kilkoma stopniami przy wejściu, ze spocznikiem w kącie, kolejne 7 stopni wzdłuż ściany kuchni , spocznik 1x1m gdzieś pod nim drzwi do kuchni, i wyjśćie schdów tam gdzie dziś jest wejscie na schody. Dzięki temu w kuchni stół się znajdzie blizej okna a przy umiesczeniu drzwi dalej niż 60cm od ściany salonu możńa wygospodarować wnękę na lodówkę, nawet częsciowo wsunieta pod schody bo na obecnej konstrukcji przestrzeń pod schodami jest zmarnowana.Inny pomysl na schody to przeniesienie WC tam gdzie schody, przynajmniej komin wentylacyjny będzie w tym samym miejscu co wentylacja kuchni, schody wejście tam gdzie WC a pod górnym biegiem przestrzeń wykorzystać na powiększenie pojemnosci schowka. Zauważyłeś że ten dom nie ma wiatrołapu? w naszych warunkach klimatycznych brak wiatrołapu zwłaszcza przy tak otwartych przestrzeniach na dole i pustce na górze to finansowe samobójstwo, nie mówiąc juz o komforcieJuż bym co najmniej rozważył zabudowę przestrzeni przy przednich filarkach jako przeszkloną, nowoczesną werandę. Na górze nie podoba mi się zmarnowana przestrzeń korytarza. Będzie jasno ale dzwięki z dołu będą się bardzo przenosić do góry. Nad garazem też bym zrobił strop, nawet najtańszy drewniany, przy rozpiętości 5.8 nie będzie taki do końca tani, może cieńki monolit... szkoda tej przesterzeni Ogólnie nie podoba mi sie pomysł urządzania kotłowni w ogrzewanej częśći domu. Może dało by się wygospodarować kotłownię w dość dużym garażu?I po co umywalka w garażu skoro jest w kotłowni? żeby przez kolejne metry ciągnąć wodę i kanalizację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Totka 21.12.2006 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 To zasadniczo tak: pare pomyslow wlasnych juz mamy, nie zostalyumieszczone w poscie rozpoczynajacym watek, zeby nie sugerowac odpowiedzi,bylismy raczej ciekawi co inni o tym mysla. Wjazd jest powiedzmy od polnocnego zachodu, stad tez rozwazamy (ale przede wszystkim z racji widokowych) wylacznie lusterko, czyli garaz z lewej. Po drugie: brak wiatrolapu, tutaj zdecydowanie chcemy wydzielic przestrzenzaraz za drzwiami wejsciowymi, tuz przed schodami jako wiatrolap,jednoczesnie obnizajac do 1 kondygnacji, likwidujac okienko nad wejsciem, itworzac tam pomieszczenie gospodarcze, prawdopodobnie pod centralewentylacyjna. Z okien polaciowych przynajmniej 3 sa do wywalki, na pewno te w garderobie i prawdopodobnie po 1 w sypialniach. Oba balkony out. Okna w garazu out, aczkolwiek w terenie gdzie zamierzamy sie budowacproblem wlaman praktycznie nie bedzie istnial. Co do kotlowni w garazu: jest za maly na 2 auta i kotlownie. do tegochcielibysmy aby jedyne wejscie do garazu wiodlo przez brame, bez przejsciado domu. w zamian za to chcielibysmy dwukrotnie powiekszyc lazienke na dole,a garderobe zintegrowac z kotlownia i dac "w poprzek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyppis 21.12.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 no wlasnie, i jeszcze mi sie jedna rzecz przypomniala apropo schodow, pytanie do ZakWr : schody rozumiem przy kuchni, ok, ale co wtedy mozna zrobic z wiatrolapem ktory chcielismy potencjalnie upchnac w srodku jednak, bez dobudowania oslony na zewnatrz budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewisko 02.01.2007 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Zdecywaliśmy się na c118b. Czy jest ktoś kto budował lub buduje chatkę z serii ciekawych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westy 04.01.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 C118b czy ktoś juz go budował ?? proszę o opinie, chcę go kupić i z chęcią bym się dowiedział czegoś o nim. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 04.01.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 a może tak link kolega zapoda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westy 04.01.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 juz podaje przepraszam http://projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=415&IdKolekcji= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasikorka 05.01.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Witam! Też jestem zainteresowana tym projektem, niestety nie mam wyobrażenia jak Wy, jak chcecie rozwiązać problem z wiatrołapem? Czy ta łazienka na dole oby nie jest zbyt mała? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasikorka 05.01.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 a jeszcze jedno- skąd jesteś Totka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiasikorka 05.01.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Cześć ZakrWr Czytając Twoje przemyślenia na temat projektu "Ciekawy"- murator doszłam do wniosku że znasz się na rzeczy:) Może doradzisz mi jaki projekt wybrać- Musi być jednak dach dwuspadowy (oczywiście poddasze użytkowe) mniej więcej coś takiego jak Ciekawy ale z wiatrołapem:) Jesteś "architektem"? A może jednak Ciekawy będzie ok po wprowadzeniu kilku zmian??? Jak myślisz? Bardzo nam się podoba wizualnie, ułożenie pokojów odpowiada naszej działce (oczywiście chodzi o nasłonecznienie), wymiary itd itp Czy jak pisałeś: przeniesienie WC tam gdzie schody i na odwrót będzie dopuszczalne jako zmiana w projekcie? Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Totka 05.03.2007 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 a jeszcze jedno- skąd jesteś Totka? Malopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiu22 24.03.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 My się na ten projekt zdecydowaliśmy.Widziałem i budowałem już wiele domów więc i z wiatrołapem sobie poradzę.Podoba mi się to, że jest garaż na 2 samochody,spory salon, sypialnia na dole, tylko do przerobienia jest ta mała łazienka, która będzie przesunieta pod okno a tam gdzie miała być łazienka bedzie przejście do garażu i w nim umieszczony piec gazowy.Pustke nad parterem też zlikwidujemy i tam powstanie schowek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skamarka 06.05.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witam! My z mężem wybraliśmy projekt c118b. Jesteśmy w trakcie załatwiania pozwolenia na budowę. Przejrzeliśmy tysiące różnych projektów, w każdym było coś nie tak, ten oczywiście też nie jest idealny ale w miarę dopasowany do naszych potrzeb i oczekiwań. Budowę zaczynamy pod koniec sierpnia, chcemy w tym roku zakończyć stanem srowym otwartym. Pozdrawiam Cię serdecznie, Magda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewisko 13.05.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Cieszę się baaaaaaardzo, że ktoś również wybrał ten projekt. My jesteśmy w fazie zalewania stropu. Do końca maja będzie stan surowy. Wykonaliśmy kilka drobnych poprawek, np. łazienka na parterze jest większa (kosztem garderoby), nad garażem zalaliśmy strop i będzie tam dodatkowy pokój. No i oczywiście inna grubość muru. Dla nas 18 cm + ocieplenie to było za mało i daliśmy więcej. We wrześniu, najdalej w październiku chcemy się wprowadzić. Trzymam za Was kciuki. Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1 09.06.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Bardzo proszę o kontakt ludzi, którzy zdudowali dom CIEKAWY-wariant II (C118b) z MURATORA. Zastanawiamy się nad tym projektem i bardzo byśmy chcieli obejrzeć ten dom na żywo. Z góry bardzo dziękujemy . Piotr. GDAŃSK. Tel. 0508-351-056, e-mail [email protected]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vepecis 16.06.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Witam! Właśnie podjęliśmy decyzję z związku z wyborem projektu i C-118b wydał nam się najodpowiedniejszy . Jeśli zaczęliście już budowę może podzielcie się wrażeniami. Doradźcie czego unikać i co warto wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewisko 18.06.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Dom wyszedł całkiem fajnie. Pisałam już wcześniej o grubości muru jaka jest w projekcie - 18 cm! Architekt, który adaptował nam projekt stwierdził, że taka grubość to mało. My zrobiliśmy 24 cm /lub 25/, + ocieplenie. Podwyższyliśmy też o 2 pustaki poddasze, zyskując więcej miejsca. No i schody u nas są lane, w projekcie metalowe lub drewniane. Pod schodami wyszedł niezły schowek.Teraz jesteśmy na etapie elektryki. Na dachu mamy dopiero folię, nie mamy okien i drzwi, ale kable "się kładą..." Jest super. Jakby co, zapraszam na budowę (okolice Warszawy, blisko trasy Krakowskiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vepecis 27.06.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Dzięki za info, bardzo chętnie zobaczyłbym jak to wygląda w praktyce, czy macie może jakies info co do powierzchni, po zmianach, których dokonaliście, bo przyznam szczerze że sam również chętnie dokonałbym podobnych. Jakby się udało cyknąć jakąś fotkę z budowy to byłbym bardzo wdzięczny, mój mail to [email protected] . Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 28.06.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Ja też proszę o wszelkie info dot. tego projektu. Zdjęcia bardzo mile widziane oraz wszystkie pomysły na zmiany. Też grubość murów jest dla mnie nie do zaakceptowania. Jestem ciekawy jakie materiały zastosowaliście? Pozdrawiam i proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts