Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C118b CIEKAWY wersja 2

Recommended Posts

Czejść . Mam już całą dokumentacje łącznie z projektem ,na jesień pozostawiam biurokrację , czekam na przyszła wiosną i start na całego . Zainteresowało mnie podniesienie poddasza . Aczkolwiek tak mała kotłownia wymagała by czegoś jeszcze . Puki co pozostaje mi opsewować wasze spostrzeżenia , a za rok podzielic się własnymi . POZDRAWIAM

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a my utknęliśmy w urzędach, niestety nasa działka nie miała planu zagospodarowania przestrzennego więc okres 6 miesięcy upłynie dokładnie w czerwcu i może dopiero teraz coś się ruszy. Jak narazie projekt nadal aktualny ale zostaje nam nadal nieszczęsne czekanie na decyzję o warunkach zabudowy :(

• 3 weeks później...

Cześć z powodu tej całej papierkologii i paru innych spraw nie mam czasu na odwiedzanie forum. Wybaczcie jeśli na początku będę się sporadycznie odzywać. My jesteśmy na etapie załatwiania kredytu..."20 banków = 20 różnych ofert". Ze 131 m kw zrobiło nam się 160 m kw. W projekcie podnieśliśmy poddasze...zaczyna się od 120 cm oraz zagospodarowaliśmy pomieszczenie nad garażem- zmniejszyliśmy pomieszczenie obok łazienki na poddaszu ( wykorzystamy to albo na suszarnię albo będzie to tylko pokój z biurkiem na komputer ) i między łazienką a pokojem powstał mały korytarz z przejściem do pokoju nad garażem. W związku ze zwiększoną powierzchnią wartość domu znacznie wzrosła i zamiast 300 tyś wycenili budowę na ok 350 tyś...zastanawiamy się mimo wszystko czy taka kwota nam wystarczy - chcialibyśmy zmieścic się w kwocie 300 tyś - stan surowy + instalacje + stan wykończeniowy ( podzielcie się proszę spostrzeżeniami odnośnie wydatków ). Oczywiscie planujemy większość wykonać tzw metodą gospodarczą. Pozdrawiamy serdczenie

P.S. Również myśleliśmy o wersji energooszczędnej i pompie ciepła...zdecydowaliśmy się jednak na wersję zwykłą - tam gdzie powstanie dom jest gaz ziemny więc dom będzie ogrzewany gazem.

• 1 month później...
  • 1 month później...
Witam wszystkich, którzy zdecydowali się już lub jeszcze się decydują na budowę tego domku - czy naprawdę jest tak mało osób, które budują ten śliczny domek? Chciałbym namówić wszystkich gorąco do dzielenia się z przyjemności i pewnie nie tylko przyjemności budowania tego projektu! Ciekawy jestem, czy może Ktoś zdecydował się na zastosowanie rekuperacji w tym budynku wraz z gruntowym wymiennikiem ciepła? Wraz z kolegą właśnie czekamy na " pozwolenie na budowę" tego projektu zbliźniaczonego garażami i właśnie się zastanawiamy nad GWC. Czy jest Ktoś kto może się podzielić doświadczeniem ? Pozdrawiam wszystkich " ciekawych " :)

witam wszystkich budujących domek z seri ciekawy szkoda że tak pózno znalazłam to forum bo fajnie byłoby podebatować na temat niektórych zmian.

Jezeli ktos z was wybudował już ten domek prosze o kontakt chetnie wymienię się spostrzezeniami. My właśnie jestesmy na etapie wybierania dachówki i okien. [email protected].

Madziu napisz co wybraliście - powiem szczerze, że co prawda ja w przyszłym tygodniu wchodzę dopiero na ławy, ale także już myślę o wyborze dachówki i okien - choćby kolorystycznie. Piszcie Ludziska jakie pustaki wybraliście i dlaczego oraz jaką dachówkę? Każda opinia na wagę złota!:) Pozdrawiam

My naszczęście fundamenty mamy już za soba chociaż niewiem czy to najtrudniejsze jest już za nami. Ale może zacznę od tego jakie zmiany wprowadziliśmy w projekcie otóż:

- zlikwidowalismy kompletnie garaż ( budujemy garaż osobno ze wzgledu na to że potrzebny jest nam na wieksze dostawcze autka)

- poszerzylismy dom o 0,5 metra od strony kotłowni ze wzgledu na to że byłoby zbyt wąsko

A na etapie budowania zlikwidowaliśmy jedno okno w salonie to na tej stronie gdzie jest wyjscie na taras naszym zdaniem pokój byłby zbyt mało ustawny, doprojektowalismy jedno okno w tym pokoju na dole i zlikwidowaliśmy 4 okna dachowe zostało tylko po jednym łacznie 4. A tak pozatytm to musze przyznać że domek jest naprawde fajny, układ pomieszczeń bez zarzutu w szczególności podoba nam się dość duży hol u góry wszystko wyszło bardzo zgrabnie a przede wszystkim funkcjonalnie. No i to okno w kształcie koła dodaje uroku tylko jedna rada nie róbcie go zbyt nisko bo my zrobiliśmy je chyba troche za nisko i z zewnątrz wyglada super ale w srodku mi osobiscie wydaje sie że wyżej byłoby lepiej tak ze trzy pustaki i to okno my zrobili smy jeden i okno a teraz chyba je trochę zmniejszymy przez co w środku bedzie wyżej od posadzki. Aha i jeszcze jedna ważna rada dopilnujcie by majster schował wam częściowo komin w ścianie bo my tego niedopilnowaliśmy i teraz zajmuje on dużo miejsca w salonie tym barzdiej że przecież trzeba go jeszcze jakoś fajnie obudować. A dach cóz koszt z robocizną położenia dachówki to 20 tyś dachówka z robena grafit, rynny metalowe, właz dla kominiarza plus ławeczka dla niego by miał na co stanąć, dwa kominki te wentylacyjne od kanalizy no i 4 okna dachowe fakro. Myśle że z ceną nie jest aż tak zle. A kolor podbitki przy dachu to drewnochron kolor tikowy. A okna planujemy kupić w kolorze złotego dębu nieiwem jeszcze tylko z jakiej firmy czekamy na wyceny. To na dzisiaj chyba tyle mam nadzieję ze na cos przydadzą się wam moje wskazówki. Jak coś to piszcie a postaram się jakoś pomóc. Powodzenia życzę MAGDA I MICHAŁ :D

Ja także proszę o parę fotek Waszego domku! To prawda, że fajnie by było zobaczyć jak ta antresola wygląda, bo powiem szczerze, że zastanawiam się, aby z niej zrezygnować. Proszę o wszelkie foty " ciekawego" na email : [email protected]

Witam,

My właśnie "wykańczamy" nasz domek c118b. Pan Michał kładzie płytki. Kuchnia zamówiona, garderoba zamówiona, szafa zamówiona, schody wybrane. Czekam na wycene wanny, ubikacji, bidetu i kranów. Projekt nadawał sie do kilku zmian. Najważniejsza to obniżenie stropu nad garażem i w ten sposób powstał ogromny pokój nad garażem. Zewnętrzny wygląd budynku pozostał prawie bez zmian - po co psuć coś co jest ładne?. Pozdrawiam wszystkich budujących Ciekawego.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich

My też budujemy ciekawy c118b.

Jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego.

Przez zimę planujemy zająć się wnętrzem.

Podobnie jak magda1982 zlikwidowaliśmy garaż i 4 okna dachowe.

Część zdjęć z naszej budowy znajdziecie pod tym adresem:

http://picasaweb.google.com/kamilkaa29/Budowa#

Jak mogę prosić to wstawiajcie zdjęcia z waszych realizacji.

Pozdrawiam Kamila :)

• 3 weeks później...

witam

jestem na etapie budowy tego domu dokaldnie mamy płyte fundamentową .

Dom jest budowany na nasypie i trzeba bylo zmienic wymienic grunt 70 cm zuzla ubitego na to 10cm chudziaka i 40 cm zbrojona plyta.

Glowne zmiany w projekcie powiekszylismy dom w kierunku przedniotylnym o 1,3m

wylalem taras 25m2 podniesienie o 3 pustaki poddasza strop nad wygospodarowanym wiatrolapem

okna od strony ogrodu w salonie do zpodlogi

drzwi zamiast okien w garazu na ogrod

duze drzwi wejsciowe zamiast tych malych okienek

Ile placicie za robocizne ?

u mnie za calosc wycenili 70 kzl robocizne narazie zaplacilem 14 za fundament i szukam jakis innych ekip bo ta jest droga za sam dach robocizne mam wycene 19kzl

pozdrawiam i prosze o fotki waszych ciekawych na [email protected]

odesle swoje dzielo

zgodnie z Wasza prosbą poskładam wszystkie fotki do kupy i przeslę wam zainteresowanym na meila ale to dopiero w poniedziałek- mam zaplanowany wyjazd na wekend takze do usłyszenia w poniedziałek

Witam a czy ja również mogę prosić o fotki interesują mnie głownie wnętrza, instalacje itp...

Jednocześnie wszystkim budującym CIEKAWEGO C118b życzę wszystkiego najlepszego W NOWYM ROKU.