Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C118b CIEKAWY wersja 2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, jestem na etapie poszukania ekipy budowlanej. Papiery o pozwolenie na budowę już złożone. Może ktoś prześle zdjęcia z realizacji i podzieli się doświadczeniami. Ze zmian w projekcie to ściany z Max-a i strop monolityczny.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Odnośnie połączenia salonu z małym pokojem - przesunęliśmy wejście na srodek i zamiast otworu na drzwi jednoskrzydłowe zostawiliśmy na dwuskrzydłowe - zmiana nieistotna - nie wymaga zmian w projekcie. Odnośnie "małych okien" - zastanówcie się jeszcze bo 1,5 x 1,5 to może i nieduże okno ale jest ich duuuuużo. Wewnątrz domu jest baardzo jasno. Jak powiększycie okna to nie będziecie mieli ścian :). bardzo fajnie wygląda duży taras - u mnie są to drzwi przesuwne - świetne. W naszym domku zrobiliśmy kilka zmian - najważniejsza to wieeelki pokój nad garażem - do którego wchodzi się po schodkach- o oknem w ścianie szczytowej i dwoma oknami dachowymi. I jeszcze kilka mniejszych zmian - np. przeniesienie kotłowni do garażu. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany zapraszam. Pozdrawiam

Witam Wszystkich " Ciekawych":) Jestem na etapie "zera" i powiem szczerze szukam pomysłów takich jak np. zamiana kotłowni na garaż ( łazieneczka na dole jest minimalna), zastanawiam się także nad zlikwidowaniem antresoli - choć przyznaje, że podoba mi się, ale nie wiem jak to będzie się miało do ogrzewania - najprawdopodobniej gaz i stąd te obawy. Chciałbym także, abyście podzielili się swoimi pomysłami odnośnie tarasu i drzwi tarasowych. Przesuwne podwójne, czy potrójne klasyczne otwierane dwa segmenty bez poprzeczki ( wydają się praktyczniejsze) Zamieniam pokój z kuchnią i łączę z salonem a w miejscu, gdzie była kuchnia będzie pokoik - myślę także, aby zrezygnować z dwóch okien na dole właśnie tam, gdzie będzie pokoik i jednego w salonie ponieważ u mnie to i tak jest ściana północna, a poza tym obawiam się, że z tymi oknami będzie mało-ustawny. Proszę Was prześlijcie mi zdjęcia ze swoich realizacji na :

[email protected] Dobra na razie to tyle, bo się troszkę rozpisałem:/ Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Jestem zainteresowany kupnem w tym tygodniu tego projektu lub wersji energooszczędnej czy ktoś może mi poradzić którą wybrać. Poza tym prosiłbym osoby które już wybudowały dom o koszty jego budowy ile to tak naprawdę gdzieś wychodzi za stan surowy zamknięty i pod klucz do zamieszkania. Nie chce później żałować wyboru. I jak można prosić o jakieś zdjęcia z realizacji. Mój adres [email protected]

• 3 weeks później...
Witam wszystkich,ja rowniez buduje Ciekawego C118b,wprawdzie dopiero wylane fundamenty ale zawsze cos:))) Mam pytanko na ile kasy tak mniejwiecej trzeba sie przygotowac z wykonczeniem,jesli kto wie??? J jakie ogrzewanie bylo by najleprze do tego domku???

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

cześć,

Czy ktoś wybudował lub buduje aktualnie Ciekawy II w woj. małopolskim? Jesteśmy z żoną zainteresowani tym projektem i chcielibyśmy porozmawiać nt tego domu oraz ew. wprowadzonych zmian. Jeżeli tak to bardzo prosimy o informacje via PW.

pozdrawiamy,

Wojtek i Aga

• 1 month później...

Witam wszystkich i gratuluje wyboru projektu (też nam się podobał więc nabyliśmy - EC 118 B-L Ciekawy wariant II)

Jeśki ktoś dopiero się decyduje na zakup tego projektu, proponuję odsprzedaż KOMPLETU ORYGINALNEJ DOKUMENTACJI PROJEKTOWEJ.

Cena z pewnością preferencyjna :) Niestety tak wyszło, że nie postawimy go u nas, a czas ewentualnego zwrotu do Muratora już minął :(

Pozdrawiam i życzę sukcesów na placu budowy

[email protected]

Witam wszystkich i gratuluje wyboru projektu (też nam się podobał więc nabyliśmy - EC 118 B-L Ciekawy wariant II)

Jeśki ktoś dopiero się decyduje na zakup tego projektu, proponuję odsprzedaż KOMPLETU ORYGINALNEJ DOKUMENTACJI PROJEKTOWEJ.

Cena z pewnością preferencyjna :) Niestety tak wyszło, że nie postawimy go u nas, a czas ewentualnego zwrotu do Muratora już minął :(

Pozdrawiam i życzę sukcesów na placu budowy

[email protected]

• 2 weeks później...
Czy ktś buduje ten projekt w okolicach Głogowa w kwietniu ruszamy z budową a chchiałbym z kims zamienić klka informacji lub zobaczyć projekt w rzeczywistości pozdrawiam

Jestem właśnie na etapie układania stropu

• 5 weeks później...
Dla tych co jeszcze nie zaczęli i tych co są w trakcie na zachętę kilka fotek , gdyż projekt jest na prawdę CIEKAWYM WARIANTEM http://picasaweb.google.com/riczmond00/1POCZATEK# http://picasaweb.google.com/riczmond00/1BUDUJEMY# http://picasaweb.google.com/riczmond00/1IWYRZEJ# Edytowane przez riczmond00
linki

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

WITAM!!

Jestem nowom urzytkowniczkom tego forum.

W 2008r. zakupiliśmy projekt domu Ciekawego wariant II w 2009r. po załatwieniu wszelkich formalności związanych z budową i pozwoleniami na budowę

przystąpiliśmy do budowy tego projektu poniewarz bardzo nam się spodobał. Oczywiście w każdym domu trzeba zrobić zmiany bo każdy ma swoją wizję domu w środku ale problemem jest to że podczas zakupu projektu możemy uzyskać informacje przekroju domu czy wymiarów itd. ale najważniejszom kwestiom jest zobaczenie środka domu ale nie na rysunku tylko np: w trójwymiarze czego w tym projekcie niema. I po wybudowaniu domu przyszło małe rozczarowanie??

:cool:W tym projekcie pomniejszyliśmy wymiary okien , ponieważ jest ich tak dużo i nic to nieprzeszkadza bo dom jest bardzo nasłoneczniony.

A przy pomniejszonych oknach można dużo zaoszczędzić gotówki .Tak samo okna dachowe poco w garderobie czy w łazience na poddaszu dwa okna jak wymiary tych okien są

tak duże że wystarczy jedno okno. W garażu mąż zrobił sobie kanał, powiększyliśmy dolnom łazienkę kosztem mniejszej kotłowni poniewarz jej wymiary są i tak za małe żeby pomieśić węgiel czy drzewo, ponieważ dom ogrzewamy piecem węglowym. Warto pomyśleć o piwnicy co bardzo polecam bo ja bardzo żałuję dobry pomysł na pomieszczenie węgla itp. Pomiędzy kuchniom a salonem przedłużyliśmy ściankę i zrobiliśmy w niej ozdobne kwadraty, schody w środku domu zrobiliśmy z konstrukcji metalowej ,ten projekt jest projektem tzw. nowoczesnym i trzeba myśleć o nowoczesnych rozwiązaniacz z tąd te schody. Słabom stronom w tym projekcie jest to że niema jadalni można sobie umiejscowić gdzieś stół i krzesła ale wtedy pomniejszamy salon i tak też my zrobiliśmy. Na poddaszy przesuneliśmy drzwi od pokoju środkowego do według projektu wychodziły one na wprost komina ( wtedy niemożna byłoby nic wnieść za mało miejsca),zmieniliśmy rozkład grzejników, podnieśliśmy ściany kolankowe o dwa bloczki pustaków do góry ażeby można było pod tymi ścianami coś postawić,zmieniliśmy układ schodów , i jeszcze mnóstwo takich drobiazgów.

WARTO POROZMAWIAĆ Z KIMŚ KTO BUDOWAŁ TAKI DOM , GDYBYM JA MIAŁA TAKĄ MOŻLIWOŚĆ PRZED ROZPOCZĘCIEM BUDOWY TO ZKORZYSTAŁA BYM Z POMOCY WTEDY WIELE RZECZY BYM ZMIENIŁA.

TAK POZATYM DOM JEST ŚWIETYNY EFEKTOWNIE WYGLĄDA NIBY PROSTY ALE MA TO COŚ . MIESZKAMY W NIM JÓŻ 3 MIESIĄCE I JESTEM BARDZO ZADOWOLONA

NIEDAWNO BYŁ U NAS PAN KTÓRY WYBRAŁ TEN SAM PROJEKT DOMU I CHCIAŁ ZOBACZYĆ GO W ŚRODKU , OPROWADZIŁAM GO PO NASZYM DOMU I BYŁ BARDZO ZACHWYCONY. WCZORAJ WYBRAŁAM SIĘ NA SPACER I ZOBACZYŁAM NOWO WYBUDOWANY DOM TEN PAN JEST WŁAŚCICIELEM A DOM WYGLĄDA TAK SAMO JAK NASZ . CHYBA MU SIĘ SPODOBAŁ.: