luk__25 21.12.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witajcie, zastanawiam sie czy w kotlowni muszą byc koniecznie drzwi. Po zmianach w naszym domu wyszło na to, ze wejscie do kotłowni bedzie z garderoby i najchętniej zrobilibyśmy drzwi rozsuwane - które bedą częścią szafy. Kocioł w kotlowni bedzie kondensat z zamkniętą komorą więc powietrze jest doprowadzone kominem. Więc teoretycznie drzwi potrzebne nie są ale..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.12.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Nie potrzeba drzwi (do jakiejś tam mocy kotła... chyba 30kW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 21.12.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Jak masz zamkniętą komorę spalania to sobie możesz kocioł do szafki z butami schować i nikogo to nie powinno obchodzić, a jak obchodzi, to znaczy że sie czepia. Normalne jest że takie kotły montuje sie w kuchni i zabudowuje szafkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 21.12.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Zgadzam się z Talbotem. Standardowy kociał kondensacyjny z zamkneta komorą spalania można umieszczać w róznych pomieszczeniach nawet w kuchni czy w łaznience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.12.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Zdaje się, że przepisy mówią, że nie może być to pomieszczenie przeznaczone do "stałego pobytu ludzi" czy jakoś tak... Więc np. salon czy sypialnia odpada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 21.12.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Nie wpadło mi do głowy żeby mieć pomysł wstawienia kotła do sypialnie lub salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 21.12.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 jedyne ale to projekt, jeśli masz w pojekcie i przyjdą sprawdzić to się będą czepiać. Inna sprawa to, że u mnie były ale nie zrobiłem, nie przyszli, więc nie mam i mieć nie będę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 21.12.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Przede wszystkim nie nazywaj tego pomieszczenia (z piecem kondensacyjnym) "kotłownią". Pomieszczenie kotłowni jest opisane w prawie budowlanym i musi spełniać zawarte tam delegacje. Oczywiście w twoim przypadku możesz zainstalować kocioł w dowolnym miejscu byle zgodnie z jego dokumentacją techniczną. W przypadku zastosowania "podwójnej rury" ograniczenia mogą wynikać jedynie z jej mozliwej długości (każdy skos czy zakręt zmniejsza jej maksymalną długość). W przypadku innych rozwiązań limituje cię jedynie bliskość przewodu kominowego. Szczegóły u instalatorów lub poszukaj na forum bo to już było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 22.12.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Przydałyby się drzwi jako izolacja akustyczna.W takiej kotłowni też jest troszkę hałasu.Pyknie mieszacz,postrzela element sterujący,odkształci się z lekkim hukiem zasobnik czy jakaś rura.Szczególnie słychać to w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 22.12.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Zastanawia mnie jeszcze jeden problem z taką lokalizacją kotła... Co z wentylacją nawiewną i wywiewną? Wiem, że wprawdzie kondensat z systemem turbo bierze powietrze z zewnątrz ale przepisy tego nie uwzględniają i nakazują zrobić Z-kę i wywiew... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts