Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA ROBEN - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 702
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mi osobiście wydaje się, że jeśli są z nią jakieś problemy faktycznie, to wynikać mogą one co najwyżej z przyspieszenia cyklu produkcyjnego w pogoni za popytem - dlatego nie dotknęły one osób, które kryły dachy w ubiegłym roku (też mi się obiło o uszy, że z jakością bieżących dostaw jest różnie)

Zainteresowałam się tematem, bo wczoraj zakupiłam właśnie średzką Robena miedzianą. Widziałam ją na kilku dachach i dla mnie wyglada super. Znajomi są zadowoleni.

Nie wydaje mi się również, aby dachówki produkowane teraz miałyby mieć skracane cykle technologiczne i były gorsze. Nie sądzę też aby Roben wdrożył nową, inną i w dodatku gorszą technologię :roll: Przecież wystarczyłoby podnieść cenę by więcej zarobić, po co byłyby potrzebne drogie zmiany, skoro i tak przy takim popycie, wszystko sprzedają na pniu :roll:

Ponieważ u mnie dachówki jeszcze w paczkach, nie mam doświadczeń, może napiszę o nich za 2 lata.

Mój Roben miedziany.

Jedyny problem to taki że ma małe zamki i śnieg wlatuje pod dachówkę - ponoć niektórzy twierdzą że to normalne.

http://foto.m.onet.pl/_m/6e99de73e9e087356392cdd2591b65fd,21,19,0.jpg

Tu znajdziesz trochę o Robenie

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1625727&highlight=#top

U mnie właśnie dekarze kończą kłaść Robena średzka miedziana. Jestem bardzo zadowolony. Dekarze nie narzekają na jakość, na dachu nie widać krzywizn, dachówki ładnie przylegają do siebie, w sumie na 11 palet były ze 3 które trzeba było wymienić bo były krzywe. W Robenie jest też to super że dachówki podstawowe są angobowane, a inni chcą za to dopłatę.

Moim zdaniem połowa sukcesu oprócz dobrej dachówki to dobry dekaż który prosto i równo poprzybija łaty. Jeśli trafi się gamoń który zrobi to niedbale to myślę że nawet Creaton będzie wyglądał paskudnie.

Moim zdaniem warto kupić zamiast taśmy pod gąsiory szczotki, coprawda je widać, ale w sumie wygląda to ekstra a jest i szczelniejsze, widziałem taśme i wygląda na straszne g..., a cena taka sama jak za szczotki.

Dach Grzegorza 10 wygląda przefajnie,

Też mam położonego Robena Miedzianego i też jestem bardzo zadowolony :wink:

Z punktu widzenia czasu dziękuje że nie kupiłem Creatona ani Von mullera nic bym niezyskał po za umoczonymi 12-14tysiącami w dachu bo mniej więcej tyle wynosiła różnica

Jak rozmawiałem z dekarzami to jeśli chodzi o cementową to Euronit natomiast strasznie jechali po Braasie

Ja mam miedzianego Robena na dachu od ok 1,5 roku i nie narzekam.

Narzeka zaś mój dekarz (spotkałem go przy okazji jakieś wichury) na jakość Robena produkowanego ostatnio. Twierdzi, że mocno odchudzili dachówkę - wyraźnie czuć, że jest lżejsza i przez to jest bardziej podatna na pęknięcia.

Wydając więc opinie Robenowi podawajcie daty kiedy mieliście robiony dach.

BTW może zważymy swoje dachówki, żeby sprawdzić czy gość nie kłamał ? ;) Jak nie zapomnę to na poniedziałek zważę to co ja mam.

zlu.

Jak kupowałam dachówkę (2005r.) wahałam się między Rupp a Roben - ceny nie były znacząco różne. Jedyny konkretny argument był taki, że Rupp ma podwójny zamek a Roben pojedynczy. Wzięłam Ruppa i śniegu pod dachówkami nie mam.

Ale jeśli mogłabym zaoszczędzić parę koła wzięłabym Robena 8) .

Dziekuje Wam bardzo za opinie

Ja juz podjęłam decyzje i wczoraj zamówiłam Robena średzka falista plus miedziana.

Oglądałam ją jeszcze na składzie. Rzeczywiście ta Plus wygląda bardziej solidnie od zwykłej no i zamki też solidniejsze na Plusie. Patrząc na te ułożoną na wystawce to wygladął całkiem dobrze i siedziała dość mocno na tych zamkach. Zobaczymy wszystko w praniu. :roll:

Niestety w podobnym przedziale cenowym nie można kupić nic innego. A Creaton, Bogena czy von Muller to nie ta półka przede wszystkim cenowa bo na mój dach musiałabym wydać jakieć 7-8tys. więcej. Nie wydam :wink:

ja mam robena śledzką falistą antracyt już 5 lat na dachu 300m2 w po poprzedniej ciężkiej zimie miałem dwie pęknięte dachówki i to takie, które były docinane. Co do zamków to racja są pojedyńcze i krótkie więc musi być dokładnie układana, problem zawianego śniegu i deszczu pod dachówkami zależy od kąta połaci dachu, ale w końcu od tego jest folia wstępnego krycia, to ona odprowadza wodę, chyba że jest żle zrobiona. Gorzej z kominkami popękały mi praktycznie wszystkie. :evil:

Jak kupowałam dachówkę (2005r.) wahałam się między Rupp a Roben - ceny nie były znacząco różne. Jedyny konkretny argument był taki, że Rupp ma podwójny zamek a Roben pojedynczy. Wzięłam Ruppa i śniegu pod dachówkami nie mam.

Ale jeśli mogłabym zaoszczędzić parę koła wzięłabym Robena 8) .

2004 miałem podobny dylemat. Wziąłem Robena (kasztan) i jestem zadowolony. :D Nie ma żadnego zawiewania śniegu itd.

Kolega wziął Ruppceramikę i narzekał. Dachówka mniejsza i wydawałoby się iż ta dachówka lepiej się nadaje na dach o nieregularnym kształcie. Jednak wspomniane zamki "utrudniały" dekarzom właściwe jej ułożenie. Pewno wina była po stronie jego fachowców, lecz ten Rupp wyraźnie miejscami falował...