Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA ROBEN - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 702
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja dorzucę od siebie, że około 3 lat temu Roben wypuścił na rynek dachówkę w 2. klasie, która faktycznie nie była najprostrza i dekarze na nią narzekali. Natomiast 1. klasa była i jest ok - to opinia moja, która opiera się na rozmowach z wykonawcami i handlowcami.

Sam ma 1. klasę, sąsiad tak samo - jest w porządku. Mogę podesłać foty na priva jeśli chcesz, ale to dopiero wieczorem.

Witam,

Chciałbym poznać opinię na temat dachówki Robena. Na dzień dzisiejszy wypada najtaniej, jednak większosć dekarzy odradza mi tą firmę. Czy jest z ną aż tak źle? Czy powinienem dopłacić kilka tysięcy i kupić np. Koramica czy Creatona?

jesli chcialbys zaplacic te wieksze pieniadze za inna (bo nie wiem czy lepszą)jakosc koramica lub creatona, to na pewno nie warto.

jezeli natomiast widzisz w nich walory estetyczne, lepiej pasuja ci do wykonczenia domu to doplac kasę - jesli chodzo o gusty, to kwoty nie graja roli ....

• 3 weeks później...
Ja mam taka dachowke tez. Kominy z klinkieru ryflowanego z robena, taki ciezki do okreslenia kolor, ciemna z polyskiem lekkim. Tu zdjecie http://www.roben.pl/25841.xml?param=picture_8 . Do tego okna i drzwi w kolorze zloty dab. A elewacje planujemy jasna, prawie biala z lekka domieszka zoltego, ale naprawde niewielka. [/url]

• 3 weeks później...

Za kilka dni będe kupował dachówkę firmy Roben koloru kasztanowego i zastanawiam się nad wyborem pomiędzy :

średzka falista a średzka falista typu S

oczywiscie mowię o mniejszej dachówce bo ma lepsze zamki

Eska bardziej mi się podoba jednak to dosyć nowa dachówka i zastanawiam się jakiej jest jakości

mamy tutaj falę na całej długości stąd pytanie czy nie nawiewa śniegu czasem pod spód ? czy wszystko jest szczelne ? Czy dachówki są dorbze dopasowane czy jednak jest wiecej problemów z nią ?

I jak wygląda sprawa z jakością ? Słyszałem od 2ch specjalistów ze jest produkowana w nowej fabryce oraz z gliny z innego meijsca.. (2ch specjalistów tak powiedziało a jeden ze produkowana jest w starej fabryce wiec ktorys musi sie mylic).. wiec co nowe nie jest do konca sprawdzone..

proszę o opinie osoby które siedzą w temacie, które mają taką dachówkę.

Z tego co pytalem do ok 5% osob decydujących się na Robena bierze falistą S-kę.. Moze i oni mają obawy i wolą nie ryzykować..

O wiele bardziej podoba nam się S jednak nei chcemy ryzykować i bez przychylnych opinii weźmiemy zwykłą.

p.s.

jesli ktoś ma zdjecia dachu z położoną S-ką to proszę o zamieszczenie.

pozdrawiam serdecznie

Ja mam na dachu średzką falistą - jak nabywałem dachówki jeszcze Roben w ofercie eSki nie posiadał .

Kupowana 2,5 roku temu - na dachu już leży półtora roku i sprawuje sie znakomicie - żadnych problemów przy układaniu - dachówki równe , praktycznie zero odpadów .

Nie dziw się ze eSki jeszcze mało kto kupuje - to nowość - a ludzie podchodzą do nowości z rezerwą ...

Pomimo informacji że na przełomie roku 2006/2007 pojawiły się partie gorszej jakościowo dachówki Roben ja jakoś tego nie zauważyłem - dwóch sąsiadów kryło rok temu dachu Robenem / średzka falista / - żadnych problemów z dachówkami nie mieli ...

Pablito widzę ze tez jesteś z Krakowa,

Gdzie najtaniej można dostać dachówkę ?

Ja znalazłem na zawiłej.. a Ty gdzie kupowałes ?

co do S-ki .. no wlasnie , tez nei chcę ryzykować.. niby gwarancja jest na 30 i ktoś może powiedzieć ze dachowki przed wpuszczeniem na rynek są testowane kilka lat (ale chyba nikt mi nie powie ze ska była testowana 30 lat) ale sami wiecie jak to jest.. gdy za 3 lata powychodzą pajączki to przeceiz nei bedzie nikt zmeiniał.. nie znam nikogo kto zmieniał dachowki po 2 latach..

chce miec spokojną głowę i pewnosc ze dobrze wybrałem

pozdrawiam

Mam kasztanową S Robena - małą - na dachu. Bardzo ładnie się świeci - dekarz pomimo, że pierwszy raz taką układał - był zadowolony.

Ale powiedział, że boi się na nią wchodzić bo jest bardzo śliska (o to nam też chodziło bo budujemy przy lesie).

Reklamacja (popękanych w paczkach) z całego dachu ok.110 sztuk rozpatrzona wzorowo, przyjechał zobaczył - zostawił (poszło w gruz) - wystawili korektę - nawet mi przedstawiciel i sprzedawca załatwili dachówkę szczytową (czwórnik) pomimo, że nie ma o ofercie - w cenie jak za trójnik.

Co do dachówek to wszystkie takie same - 0 zastrzeżeń.

Mam kasztanową S Robena - małą - na dachu. Bardzo ładnie się świeci - dekarz pomimo, że pierwszy raz taką układał - był zadowolony.

Ale powiedział, że boi się na nią wchodzić bo jest bardzo śliska (o to nam też chodziło bo budujemy przy lesie).

Reklamacja (popękanych w paczkach) z całego dachu ok.110 sztuk rozpatrzona wzorowo, przyjechał zobaczył - zostawił (poszło w gruz) - wystawili korektę - nawet mi przedstawiciel i sprzedawca załatwili dachówkę szczytową (czwórnik) pomimo, że nie ma o ofercie - w cenie jak za trójnik.

Co do dachówek to wszystkie takie same - 0 zastrzeżeń.

Ja też chętnie obejrzałabym zdjęcia. Zamówiliśmy Robena S kasztanową, ale jeszcze nie przywieźli na skład, gdzie kupujemy.