Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA ROBEN - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 702
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niedaleko mojej budowy stoi dom z taką dachówką. Fakt, miedziana jest bardziej matowa od kasztana, nawet bardzo wyraźnie. Ja bym to określił tak:

- ceglana - totalnie matowa,

- miedziana - mieni się, przy deszczu prawie błyszczy :) - na moje jest ładna,

- kasztanowa - błyszczy się lekko,

- czarno-brązowa - błyszczy się mocno (jak na angobę).

Ja mam miedzianą i rzeczywiście mocno błyszczy się tylko wówczas kiedy jest czysta, jak pisze jz po deszczu lub w słoneczne dni, ale też nie poraża mnie jakaś szczególna matowość tej dachówki, poprostu normalna angoba, Sąsiad przez drogę ma kasztanową i też nie zauważyłem jakiegoś "szczególnego błysku",. Tak samo jak jest czysta i w słoneczne dni to się błyszczy naprawde nieźle, ale podejrzewam że jest to związane też z jej krwisto czerwonym kolorem który daje efekt jakby się bardziej błyszczała.

Też mieliśmy taki dylemat - wziąłem sobie z hurtowni po 1 sztuce tej i tej i oglądaliśmy ją na spokojnie w domu w różnych warunkach, w cieniu, słońcu, rano, wieczorem. Oczywiście 1 sztuka nie odzwierciedli dobrze koloru, ale lepsze to niż nic. Nasze główne spostrzeżenia:

- kasztanowa jest zdecydowanie bardziej śliska w dotyku, bo ma angobę szlachetną, a miedziana jej nie ma

- kasztanowa w pewnych warunkach jest dosyć ostro czerwono-ruda, co nam się nie podobało

- miedziana w cieniu wygląda jak kasztanowa

Podsumowując zdecydowaliśmy się na miedzianą. No i tańsza była. Jedynym naszym obawem było to, że może być za bardzo marchewkowa, ale jak już mamy ją na dachu to zdecydowanie nie jest marchewkowa i jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru!

Nawet gdyby była większa, to i tak bierz to co Ci się bardziej podoba. Koszt dachówki to niewielka część całego dachu (u nas jakieś 20% - 100% to całość z więźbą i robocizną)

Zdecydowanie też polecam obejrzeć na żywo jedną i drugą na dachach. Żadne zdjęcie Ci tego nie zastąpi, ani próbka kilku dachówek.

Mam wprawdzzie zupełnie innę dachówkę na swoim dachu ale jako, że Roben w obu omawianych wersjach kolorystycznych jest bardzo popularny również na naszym terenie podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Osobiście bardziej podoba mi się Roben kasztanowy, z tym, że jedna uwaga - kasztan Robena fatalnie wygląda w zestawieniu z tak modną obecnie stolarką w złotym dębie. Ładnie za to komponuje się ze stolarką orzechową i mahoniową. Ta miedziana dachówka jest moim zdaniem bardziej uniwersalna jeżeli chodzi o dobór koloru stolarki, ale trudniej z kolei dobrać do niej kolor elewacji.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Mam pytanie,

Czy ktoś z Was wybrał do swojego domku dachówke Robena średzka falista plus (kolor miedziany lub kasztanowy) i jakie ma w związku z tym doświadczenia z tą dachówką w sensie jakości tej dachówki podczas krycia, jak również później w trakcie "użytkowania" (jak "trzyma" zabrudzenia, czy nie przecieka, czy nie zawiewa śnieg pod, itp. ewentualne defekty).

Rozważam wybór tej dachówki na swój domek, dlatego będe wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Jerzy

Mam prośbe, żeby ktoś mi podpowiedział jak EFEKTYWNIE używać opcji szukaj na tym forum, gdyż jak wrzuciłem np. słowo ROBEN do wyszukania, to wyświetla mi sie 753 postów, który żaden nie ma w temacie słowa roben. Domyślam się że chodzi o to, że wyszukiwarka szuka tego słowa zarówno w temacie jak i w tekście, a niestety nie znalazłem w opcjach wyszukiwania możliwości zaznaczenia tylko szukania w samym temacie postów.

Jeśli coś przeoczyłem lub istnieje jakiś inny sposób wyszukiwania słów kluczowych TYLKO w samym tytule postów, to proszę o wskazówki jak to trzeba robić, żeby otrzymać przejrzysty wynik wyszukiwania konkretnego słowa.

Rozumiem doskonale, że powinno się najpierw znaleźć czy już nie ma informacji na temat, którego szukam, a potem ewentualnie tworzyć nowy wątek.

Z góry dziękuje za podpowiedź

Jerzy

Jerzykk jak zwykle starsi koledzy z forum się mądrzą i pouczają o funkcji "szukaj";)

która jak sam widzisz pokazuje......dużoooo tematów, postów itp. szukanego słowa.

Jak "efektywnie" używać tej opcji?...radze potrenować i zawężać wyszukiwanie np do danego działu forum.

ps. mi także po wpisaniu słowa "Roben" pokazało się 753 postów...

Ja tez ma taka,jesc dobra,fachowcy nie nazekali. :wink: nie przecieka :lol:

Mam pytanie,

Czy ktoś z Was wybrał do swojego domku dachówke Robena średzka falista plus (kolor miedziany lub kasztanowy) i jakie ma w związku z tym doświadczenia z tą dachówką w sensie jakości tej dachówki podczas krycia, jak również później w trakcie "użytkowania" (jak "trzyma" zabrudzenia, czy nie przecieka, czy nie zawiewa śnieg pod, itp. ewentualne defekty).

Rozważam wybór tej dachówki na swój domek, dlatego będe wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Jerzy