Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA ROBEN - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

Gość

Recommended Posts

Rzeczywiście coś z tym Robenem jest nie tak. Oglądam nawet wystawki testowe w różnych hurtowniach i muszę powiedzieć, żę te dachówki leżą po prostu fatalnie. A może to tylko kwestia niefachowego położenia na stojakach wystawowych? Sam nie wiem. Jednak dla mnie złącza pionowe tych dachówek się nie schodzą. Jest po prostu spora dziura od dachówki do dachówki. Natomiast betonowy BRAAS po prostu się ładnie domyka i nie widać tych nieprzyjemnych odstępów...

• Odpowiedzi 702
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam Robena i mogę stwierdzić, że jest to b. dobra dachówka.

Też mam i zgadzam się z opinią Wowki.

Dachówki (...) nie są podatne na przekrzywienia spowodowane podmuchami wiatru czy zsuwaniem się śniegu.

No akurat tu niestety nie do końca się zgodzę - patrząc na swój dach...

Brass to dachówka cementowa. Dobra dachówka cementowa.

Dachówka Braasa, jaka została mi przedstawiona "na wzór" miała bardzo porowatą powierzchnię - i z tego względu z tej firmy zrezygnowałem.

Mysle ze z dachówkami ceramicznymi jest podobnie jak z samochodami , niekonczaca sie dyskusja co lepsze BMW, Merc a moze Volvo. Kazdy sprzedawca powie ze jego produkt jest najlepszy , z uzytkownikami tak samo , mało kto sie przyzna ze zrobił bład kupujac jakis produkt ( tu akurat dachówka) i jest z niego niezadowolony

ozdrawiam

wysoka półka to np. Creaton. Roben, Ruppceramika to średnia półka. Ja wybrałem Ruppa, choć dekarz radził Robena.

oj chyba nie

zgadzam się dobre są Creaton, Ruppceramika, ale Roben to max średnia klasa. Akurat wybieram dachówkę i mam już za sobą rozmowy z kilkudziesięcioma wykonawcami/ hurtowniami/właścicielami dachów, widziałem jak ją tylko co przywiozą na plac. Mimo to, też nie wiem, czy się nie zdecyduje na Robena (dostałem dobrą cenę), ale zdaje sobie sprawę, że jest słabsza i nie reklamuję ją tylko dlatego, że ją mam na dachu i chwalę swoją

wysoka półka to np. Creaton. Roben, Ruppceramika to średnia półka. Ja wybrałem Ruppa, choć dekarz radził Robena.

oj chyba nie

zgadzam się dobre są Creaton, Ruppceramika, ale Roben to max średnia klasa. Akurat wybieram dachówkę i mam już za sobą rozmowy z kilkudziesięcioma wykonawcami/ hurtowniami/właścicielami dachów, widziałem jak ją tylko co przywiozą na plac. Mimo to, też nie wiem, czy się nie zdecyduje na Robena (dostałem dobrą cenę), ale zdaje sobie sprawę, że jest słabsza i nie reklamuję ją tylko dlatego, że ją mam na dachu i chwalę swoją

dodam jeszcze, że miałem demonstracje rzucania dachówką o ziemię i musiałem zapłacic za Robena 4zł :D oj Ci hultaje

Kup Braasa. Jest dużo tańszy, tak samo trwały i tak samo ładnie wygląda (z ziemi) jak Roben.

mało powiedziane, jest nowy model brassa, wygląda lepiej niż podstawowe a nawet anagobowe ceramiczne, miodzio. Mam już wycenę jego jest droższy od zwykłego brassa (5% od modelu frankfurter), ale nadal sporo tańszy od ceramiki. Głaciutka, że ho,ho. Dopiero wchodzi do sprzedaży. Miesiac temu był jeden kolor ciemny, ale już jest w czerwono podobnym (miedziany czy jakoś tak).

O jakim nowym modelu Braasa mowisz ? Na stronce internetowej Braasa ani widu ani słychu :o :roll: ??

Prosze o szczegoly.

zgadza się i narazje tak będzie, aż wysprzedadzą to co mają na magazynach. I aby przyśpieszyć sprzedaż zrobili promocje na "zwykłego" Brassa po 2,2 zł za szt. i sprzedawcy od tej ceny za dużo nie dają upustu bo obcieli im chyba marże. Ten nowy brass będzie po około 2,95 za sztukę (cena bez upustu). Wczoraj widziłem tą dachówkę (czekałem 3 tygodnie) lepiej wygląda niż ceramika zwykła i anagoba przy bezpośrednim porównaniu (na stole). Porównywałem ją z ruppceramiką

Aha, nie jest to nowa dachówka tylko nowa powłoka, ja ją widziałem na modelu frankfurter i nie jest to to samo co lumino

Qrcze to mi teraz zabiles klina, podjaralem sie jak maly Kazio :o :o : wlasnie jutro mialem isc wpalcic zaliczke na Braasa Grecka.

aby przyśpieszyć sprzedaż zrobili promocje na "zwykłego" Brassa po 2,2 zł za szt

Co masz na mysli "zwyklego" Braasa, czy zalicza sie do nich Grecka i czy jest szansa na obnizke jej ceny ? Ja wytargowalem 2,77 za Grecka po upuscie, 2,95 bez upustu za nowy model wydaje sie interesujace.

Czy ten nowy model jest czarny, do jakiego jest podobny ten profil ???

no właśnie, pooglądałem dachy, pełno mchu, zieloności, brudu i powiedziałem nigdy betonowej i zwykłej ceramiki, ale jak zobaczyłem to z połyskiem, no to ho, ho !. Co ciekawe nigdzie wzmianki, w wiekszości punktów sprzedaży nic nie wiedzą, ale to chyba celowa polityka brassa wypchnąć to co na magazynach. No i najważniejsze mam szansę na partię rozruchową, czyli spory upusty. Prawdopodobnie tak jak pisałem są tylko 2 rodzaje i to w modelu frankfurter. Nie wiem jakiego Brassa sprzedawca miał na myśli, że promocja po 2,20. Jak masz jeszcze jakieś pytanka to prosze na priva, bo głupio mi pisać o betoniaku w czyjmś poście dotyczącym ceramiki.

Pascall, mdzalewscy

Spójrzcie tu http://www.muratorplus.pl/7C6337B36DBC4BD1BBB2354BA9D3EE90_2C61793E899F4AAAA757122163FE1CE7.htm

właśnie dostałem

Pozdrawiam

nie Tom to nie to, ja od razu zaznaczyłem, że to nie lumino, tej nowej jeszcze nie ma w sprzedaży(wchodzi), a Lumino chyba od 2001, albo 2002. Ja to widziłem wyraźnie na frankfurterze (taki był napis wyryty z drugiej strony dachówki) a według informacji lumino jest na podwója-S, grecka i celtycka a nic nie pisze o lumino na frankfurterze