Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA ROBEN - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 702
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

żeczywiście odstają, ale tylko niektóre dachówki. Ktoś powyżej napisał że dekarz powinien je wziąść na docinki. przy tak małej ilości byłoby ok. w mojej okolicy widziałem dachy pokryte robenem i jest ok. cała płaszczyzna dachu równa. poprostu miałeś pecha albo fatalnego dekarza.
Na docinki poszly te popekane, a te najgorzej krzywe oddaem do hurtowni, Gdybym dekarz mial wybierac tyko te lepsze musialbym oddac okolo 30-40 % zamowienia.

żeczywiście odstają, ale tylko niektóre dachówki. Ktoś powyżej napisał że dekarz powinien je wziąść na docinki. przy tak małej ilości byłoby ok. w mojej okolicy widziałem dachy pokryte robenem i jest ok. cała płaszczyzna dachu równa. poprostu miałeś pecha albo fatalnego dekarza.
Na docinki poszly te popekane, a te najgorzej krzywe oddaem do hurtowni, Gdybym dekarz mial wybierac tyko te lepsze musialbym oddac okolo 30-40 % zamowienia.

Widzę u Ciebie podobne babole jak na moim dachu. Nazywam to "syndromem krzywego sznurka" :D.

Wygląda to tak:

- Jak wyście k...a tą dachówkę układali że jest krzywo,

- Jest dokładnie do sznurka,

- Toście se k..a mieli prosty sznurek wziąć,

(tu pojawia się obrażona mina fachowca).

Faktycznie niektóre dzioby odstają. Krzywe mieli po prostu odrzucać.

U mnie panowie przeszli po całym dachu a ja dyrygowałem która dachówka w którą stronę ma być przesunięta. Ja, bo dla nich było prosto :D :D :D

Kurczę o ja właśnie odbieram dachówkę wielkoformatową z tej firmy - też średzka falista. Ciekawe jak ta będzie wygładać?

Wygladac to ona bedzie dopiero na dachu po polozeniu..., radzilbym jednak dobrze ogladnac dostawe zaraz po rozpakowaniu , najlepiej w obecnosci dostawcy- zdarza sie duzo stluczek na rogach palet, wiele dachowek ma tez wzdluzne pekniecia.

Kurczę o ja właśnie odbieram dachówkę wielkoformatową z tej firmy - też średzka falista. Ciekawe jak ta będzie wygładać?

Wygladac to ona bedzie dopiero na dachu po polozeniu..., radzilbym jednak dobrze ogladnac dostawe zaraz po rozpakowaniu , najlepiej w obecnosci dostawcy- zdarza sie duzo stluczek na rogach palet, wiele dachowek ma tez wzdluzne pekniecia.

W kwestii spekania ostrzegał sam dostawca i prosił o sygnał jeśli takie by były więc o to jestem spokojna. Gorzej z krzywymi bo to trudno zaraz po dostawie ocenić.

A u Ciebie to dachówka zwykła, bo u mnie ta większa ok 10 szt /mkw. Podobno ta ponieważ jest mniej popularna jest nieco lepsza :o .

Mam polozona na dach dachowke firmy Röben - tzw. sredzka falista. Od zamowienia do dostawy czekalem CZTERY MIESIACE (!!!) Wyprodukowana w Srodzie Slaskiej z data produkcji 01.01.06 i 02.01.06. Niestety w wielu dachowkach sterczy wolna krawedz i nie przylega dobrze do nastepnej dachowki. Rowniez na oko widac ze dachowki sa zadarte do gory. Mimo ze zostala polozona idealnie z zaleceniami producenta (rozstaw lat i szerokosc krycia ) reklamacja ktora zglosilem zostala odrzucona. Przedstawiciel handlowy ze Szczecina przyjechal od razu negatywnie nastawiony i zaczal na sile szukac bledow dekarzy.Stwierdzil rowniez ze na oko nie mozna ocenac czy dachowka jest prosta i zabral dwie do przebadania w laboratorium ...firmy Röben. Czy ktos ma podobne doswiadczenia z DACHOWKA RÖBEN ? Czy czyjas reklamacja zostala uznana ?

Masz pecha trafiłaś na złą dostawe z tego co się zorientowałem to Raben pcha "kiszkę" a sprrrzedawcą daje "mnogie " rabaty lepiej dać troszkę więcej a mieć solidny daszek ale to jest tylko moja opinia

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=48564&k=6&q=slufar&nxt=0

Ja tak zrobiłem

• 2 weeks później...

W kwestii spekania ostrzegał sam dostawca i prosił o sygnał jeśli takie by były więc o to jestem spokojna. Gorzej z krzywymi bo to trudno zaraz po dostawie ocenić.

A u Ciebie to dachówka zwykła, bo u mnie ta większa ok 10 szt /mkw. Podobno ta ponieważ jest mniej popularna jest nieco lepsza :o .

sorry ze sie wtrącam nie ale ja tez jestem na etapie wyboru dachowki i dziś mi jeden sprzedawca powiedział ze właśnie te wieksze są bardziej krzywe-mozna normalnie zwariowac :o :roll: :o

Jakoś chyba różnie to bywa.

Przed zimą szwagier krył dach Robenem i jest OK

Po zimie kolega i jest OK

Więc na tej podstawie kupiłem Robena i czeka u mnie na krycie dachu.

A tu straszą że krzywy.

Mam nadziejęze trafiłem dobrze ale już mówiłem że wszystko co krzywe mają odkładać choćby tego było 50%.

Mysle ,ze za maly rozstaw lat .

Przyczyna - dekarz nie dokonal pomiaru sredniej szerokosci i dlugosci krycia z natury , z uwzglednieniem spinek , mieszajac dachowki z roznych palet.

W tego typu pokryciach wiekszy rozstaw lat niz z pomiarow moze wymusic blad kata prostego .

Mysle ,ze za maly rozstaw lat .

Przyczyna - dekarz nie dokonal pomiaru sredniej szerokosci i dlugosci krycia z natury , z uwzglednieniem spinek , mieszajac dachowki z roznych palet.

W tego typu pokryciach wiekszy rozstaw lat niz z pomiarow moze wymusic blad kata prostego .

witam, mam wrażenie ze bardzo dobrze sie na tym znasz i chyba zamowie tez robena, oczywiscie ze względow finansowych, mozesz mi doradzic na co mam dekarzom( i ja oczywiście )zwrocic szczegolna uwagę przy jej kładzeniu ?

rozstaw lat jest idealnie taki jak zaleca producent. 36,6cm. Ciekawe jak mozna snuc takie przypuszczenia widzac tylko zdjecia przykrytego dachu. Wszystkich ktorzy nadal chca kupic Röbena zachecam do lektury na forum : Cieknacy dach Röbena. Ja mam juz gotowy pozew do sadu, o reszcie rozstrzygna biegli, napewno napisze otym na forum.

• 1 month później...

Na palecie jest 240szt, czyli ok. 19m2 (12,7-12,8 dachowek na 1m2). Jesli paleta mialaby kosztowac 500zl, to cena metra wychodzi ponad 26zl. Nie mam pojecia, czy jest to cena dobra, czy zla. Ja za swojego Robena czarnobrazowego (a wiec najdrozszego z polskich dachowek Robena) dalem zeszlej jesieni 36,58zl (z Vatem 22%)

pozdrawiam

Konrad