Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 702
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trzeba przyznac ze ladniutka ta dachoweczka. Jestem prawie zdecydowany na cementowa Braas Lub Euronit ale cena tej miedzianej jest całkiem atrakcyjna.

Powiedzcie mi tylko czemu jest wiele tansza od innych kolorow Robena? Nawet od czerwieni naturalnej? Moze nie jest barwiona w masie?

Jest to zwykła pomarańczowa dachówka tylko tyle że jest angobowana :D

angoba [fr.], cienka warstwa szlachetnej, barwnej lub białej masy ceramicznej, nakładana na powierzchnię wyrobu ceramicznego; stosowana gł. w celach dekoracyjnych. :wink:

Ona nie jest barwiona w masie, tylko jest angobowana po wierzchu bo o ile dobrze wiem angobować w masie nie można:oops:

a to z ceramicznego abc dla przybliżenia

Angobowanie-pobiałkowanie.

Jest to technika krycia wyrobu warstwą 0,1-0,3 mm specjalnej masy. Może to pomóc w zmniejszeniu nasiąkliwości wyrobu albo w podniesieniu estetyki. Angobę możemy nakładać na fragmenty lub na całość wyrobu.

SKŁAD:

680g gliny biało wypalającej się

100g kaolinu

220g piasku

Mieszamy, mielemy na mokro aż do uzyskania ziarnistości , która w 95% przeleci przez sito 10 000 oczek/cm kwadratowy.

Dodajemy stopniowo wody do gęstości 1,6-1,8 g/cm sześcienny. Pokrywamy naczynie surowe lub wypalone. Nanosimy szkliwo i wypalamy na 1000-1200st.C

Angobowanie możemy zostawić bez szkliwa i wypalić.

Barwę pobiałki tak jak szkliwa zmieniamy tlenkami.

Pozdrawiam :D

No, no moje uznanie! Myślę, że Twoja profesjonalna wypowiedź uzmysłowi wielu forumowiczom co to jest dachówka angobowana. Pozdrawiam.
Czy ktoś ma dachówkę w tym kolorze i może zamieścić tu zdjęcia.

No i jaki kolor cegły, płytki klinkierowej pasowałby do niego ??[/url]

Całkiem dobrze komponuje się cegła Kosmo (produkcji Wienerbergera).

To co jest na stronie Wienerbergera widziałem, chodziło mi o jakieś zdjęcie domu z kominem lub filarem z takiej cegły. Niestety nie zawsze to co jest w katalogu odpowiada rzeczywistości.

odradzam kasztanowego robena. powłoka ochronna pęka nawet już po 2 latach. niektórzy moi znajomi połakomili sie i kicha. inne firmy mają też ten kolor ale glazura nie "pajączkuje". a cosmo faktycznie pasuje do tych odcieni tylko czy warto miec komin z klinkieru - drogo i z przeciekami kłopoty.

pozdro

aresior

Poprawnie wykonany komin koniecznie z pełnej cegły i na pełną fugę nie sprawia żadnych kłopotów w eksploatacji. Pozdrawiam.
No, no moje uznanie! Myślę, że Twoja profesjonalna wypowiedź uzmysłowi wielu forumowiczom co to jest dachówka angobowana. Pozdrawiam.

Dziękuje :D

Musze to wiedzieć w końcu studiuje Budownictwo na wydziale Architektury :D

Ale wystarczy wpisać w wyszukiwarke lub w pierwszą lepsza encyklopedie hasło "angoba" czy "angobowanie" 8)

radomik

Jakiego koloru klinkieru użyłeś do komina? Jakiej firmy?

radomik

Jakiego koloru klinkieru użyłeś do komina? Jakiej firmy?

Koramic, ale koloru nie pamiętam. Taki pod dachówkę.

Chyba klinkier TERCA ?

Czy to może to POMERANIA

http://www.wienerberger.pl/images/db/srref/1080545462552,0.jpg

Klikasz na zdjecie w internecie, szukasz własciwości , tam masz adres internetowy zdjecia- konczy sie na img, musisz go skopiować- zaznacz i kliknij kopiuj, potem otwierasz odpowiedzi w muratorze na forum klikasz na img wstawiasz-wklej , ponownie img i masz.Przed puszczeniem w swiat zrób podgląd czy to jest.

Witam

W tym miesiacu musimy podjac decyzje odnosnie dachowki.

Na poczatku myslelismy o ruppceramice sirius brazowy ale maz chcialby aby dachowka miala lekki polysk (mamy dom blisko parku wiec mech na "sliskiej powierzchni" tak latwo nie osiadzie)

Zastanawiamy sie nad czarno-brazowa z Robena.

Niestety nigdzie nie moge znalezc takiego dachu.

Jesli macie takowa dachowke u siebie na dachu to baaardzo prosze o zdjecia i opinie.

Z gory dziekuje [/b]