Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA ROBEN - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

Gość

Recommended Posts

widziałam taki dom bo stoi niedaleko miejsca gdzie mieszkam, zdjęcia niestety nie mam. Ta dachówka jest właściwie czarna, bardzo się świeci na dachu, jak na mój gust za bardzo. Ogólnie nie podobała mi się ale to kwestia gustu. Napewno nie można jej nazwać brązową dachówką. Ładny brąz ma wg mnie Koramic - E 32 kolor orzechowa angoba, ma lekki połysk. Ja mam taką dachówkę w kolorze kasztanowym.

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 702
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:wink: Marzy mi się dachówka grafitowa lub czarna z wysokim połyskiem.Nie mam jednak zbyt wiele funduszy na zakup pięknej dachówki ceramicznej.Na początku obstawiałam na Braas cisar grafitowy ale nie dawno wpadła mi w oko dachówka ceramiczna Roben kolor czarno-brązowy.Z tego co widziałam na zdjęciu ładnie się błyszczy a jej cena nie jest tak wygórowana.Na stronie internetowej Robena nie znalazłam jednak opisu powłoki jaką są pokryte dachówki.Może ktoś wie??Czy to glazura czy angoba? :-? Do tych co mają Robena:Czy wasze dachówki błyszczą jak pozostałe ceramiczne czy mniej? :roll:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam

Na dniach musze podjąć decyzję co do zakupu dachówki. Najtaniej wychodzi roben sredzka fakista plus w kolorze miedzi. Niestety spora część sprzedawców (głównie tych, którzy nie maja jej na składzie) twierdzi, że jest kiepskiej jakości. Podobne opinie mozna znależć na forum.

Mam duzy dylemat bo właściwie brak jest na rynku dachówki podobnej lub odrobinę droższej cenowo czyli np. Koramic czy Rupp (w moim rejonie praktycznie niedostępna)

Robena wyceniono mi na jakieś 15,7tys z Creatona dostałam wycenę na 22tys. Zdaję sobie sprawę,że creaton jest dużo lepszej jakości, ale różnica cenowa jest powalająca.

Czy warto ryzykować i kupic Robena?

Ja również mam na dachu Robena - tylko nie "plus" a zwykłą - nie mam zadnych zastrzeżeń co do niej .

Co do jej kiepskiej jakości absolutnie tego nie potwierdzam - dachówka jest bardzo ładna , dekarze jak ją układali nie mieli żadnych uwag , odpadów nie miałem praktycznie wogóle ...

Na dachu już leży rok - i wszystko jest w najlepszym porządku - mogę ją szczerze polecić :)

Pozdrawiam

Z robenem jest tak: średzka jest faktycznie nie najlepsza.

Natomiast średzka plus jest produkowana w innym zakładzie i jest dużo lepsza od średzkiej ale trzeba czasu aby ludzie to dostrzegli i przestali mylić średzką ze średzką plus.

Ja na dachu mam creatona ale jak zobaczyłem na żywo średzką plus to byłem pod wrażeniem. Obejrzyj na żywo te średzką plus i sam podejmij decyzję - wg mnie te dachówki są OK.

Co do średzkiej falistej ( nie plus ) :) - oprócz mojego dachu mam dwoje znajomych którzy również pokryli tą dachówką swoje dachy .

Moja jest brązowa , a u moich znajomych - miedziana i kasztanowa - Dachy kryte w zeszłym roku - żaden z moich znajomych nie narzekał na jakość dachówki - wręcz przeciwnie - wszyscy byli bardzo zadowoleni co do jakości dachówki i wizualnego efektu końcowego . Znam temat dosyć dokładnie bo na bieżąco obserwowałem prace na ich budowach ( mój dach był ostatni ) .

Bardzo mało odpadów , praktycznie śladowe ilości uszkodzonych sztuk , bardzo ładny efekt wizualny dachu ... - samo zadowolenie inwestorów ...

Nie wiem skąd się biorą takie opinie na temat tej dachówki ...

Pozdrawiam

"Plus" jest większa niż zwykła falista ... Jak ja kupowałem dachówkę ( w zeszłym roku ) to w sprzedaży była tylko "plus" w kolorze miedzi - u mnie absolutnie ten kolor nie pasował - ja szukałem brązu i nabyłem zwykłą średzką falistą .

Jak napisałem - nie miałem i nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości dachówek ..

Ale decyzję musisz podjąć sama ...

Pozdrawiam