toomas 21.12.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witam.W moim domku zapotrzebowanie na ciepło wyszło mi ok 6,5 kW. Potrzebuje piec. Zakładam jednofunkcyjny Turbo + zasobnik. W domu będzie trochę podłogówki (4 pomieszczenia). Dostałem 2 oferty:1. Kompakt II 24 S e.s.i Turbo + Idra 120S + Programator Komfort Weekly + sonda zewnętrzna za 5040 zl 2. MiniMax turbo + zasobnika cwu + regulator temp za 4600 zl. Do Beretty mogę dokupić za 1600 zł moduł drugiej strefy grzewczej co przy planowanej podłogówce mi się podoba - zestaw będzie wtedy kompletny -dodatkowo z regulacją pogodową. Do Termeta taki moduł to porównywalny koszt a nie ma pogodówki. I teraz mam zgryz co zrobić. Niby Termet tańszy (ponoć to prawie Junkers) ale...no włałśnie jesteście w stanie doradzić co wybrać? linki:Beretta http://tinyurl.com/y5xndqModuł dwoch stref grzewczych http://tinyurl.com/y2c2vkTermet http://tinyurl.com/tkh2x Dzięki za wszystkie uwagiPozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 21.12.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 a dlaczego beretta ?doradził ci sprzedawca czy nacisk kładziesz na cene ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 21.12.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 A czemu nie kondensat. Wiem że nieco droższy ale ale koszty sie zwrócą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 21.12.2006 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Sprzedawca podał mi opcje kilku pieców z nich wybrałem te dwa. Cena jest ważna dlatego Beretta lub Termet. Kondensata nie biore pod uwagę bo 1. za drogi, 2. komin mam do pieca Turbo (schiedel quadro). Oba kotły maja dobre opinie. Beretta jest troszke droższa ale ma juz regulacje pogodową w zestawie (z sonda zewnętrzną). Do Termeta taki układ to musze ekstra bo producent nie ma takiego czegos w ofercie a ponoć nie jest to tanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 21.12.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Kto policzył jakie są oszczędności w tak małym domku przy pogodowym .Twierdzę że żadne ,ale kasę z kogoś trzeba wziąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 21.12.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Jezeli zakładałeś że będzie kocioł turbo, to po co wywalałeś kasę na taki komin?Chyba że dałeś tylko same pustaki to OK. I tak bedziesz musiał wsadzić w ten komin kwasówkę.Co do kociołków to chyba nie najlepszy wybór, ale cóż liczy się kasa jak piszesz, a nie chcę Cię kierować na inne tory bo i tak nie kupisz z powodu jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 21.12.2006 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 I tak bedziesz musiał wsadzić w ten komin kwasówkę. Co do kociołków to chyba nie najlepszy wybór, ale cóż liczy się kasa jak piszesz, a nie chcę Cię kierować na inne tory bo i tak nie kupisz z powodu jak wyżej. A niby po co kwasówke?? Komin jest przeznaczony do kotłow Turbo i nic nie trzeba do niego dokładać. A co do kotłów to dlaczego nie najlepszy wybór? Jakie konkretne powody? Bo jak jakies poważne to oczywiście wszystko jest do przemyslenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 21.12.2006 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Kto policzył jakie są oszczędności w tak małym domku przy pogodowym .Twierdzę że żadne ,ale kasę z kogoś trzeba wziąść. No własnie nie do konca wiem jak to jest z pogodówka i dlatego pytam o poradę. Jak faktycznie nie ma to sensu to masz rację że szkoda wywalać kasę..Ale może taki mieszany system ogrzewania będzie lepiej pracował przy dodatkowej automatyce pogodowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 21.12.2006 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 ADAMOS..przegladajac forum widze, że chwalisz Termeta....Masz jakie doswiadczenia z tymi kotłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.12.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 I tak bedziesz musiał wsadzić w ten komin kwasówkę. Co do kociołków to chyba nie najlepszy wybór, ale cóż liczy się kasa jak piszesz, a nie chcę Cię kierować na inne tory bo i tak nie kupisz z powodu jak wyżej. A niby po co kwasówke?? Komin jest przeznaczony do kotłow Turbo i nic nie trzeba do niego dokładać. A co do kotłów to dlaczego nie najlepszy wybór? Jakie konkretne powody? Bo jak jakies poważne to oczywiście wszystko jest do przemyslenia.. Kotły turbo chyba są z zamkniętą komorą spalania (chyba że się mylę, to sorry), więc spaliny wydmuchują rurą (u mnie o średnicy 80mm) z kwasówki, która jest włożona do pustaków Schiedla. Zasilanie świeżym powietrzem odbywa się przestrzenią pomiędzy pustakami i rurą. Odpada więc potrzeba stosowania ceramiki wewnątrz. Z reszta ja mam kondensacyjny, więc typowa ceramika nie jest zalecana. Typowy systemowy komin do kotła kondensacyjnego to Schiedel Avant, ale jest pioruńsko drogi, a rozwiązanie z oryginalną rurą kotła jest dużo tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 22.12.2006 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 NIe bardzo rozumiem czym sie rtóżni komin do kotła turbo od kotła kondensacyjnego? Moze poza odbiorem skroplin?Przecież w obu typach komora spalania jest zamknięta i system podawania powietrza jest podoby, więc w czym widzicie problem? Co do pogodówki to daje ona około 10% oszczędnośći, co przy małym domku faktycznie mozę powodować, że jej opłacalnosć jest wątpliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 22.12.2006 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 NIe bardzo rozumiem czym sie rtóżni komin do kotła turbo od kotła kondensacyjnego? Moze poza odbiorem skroplin? Przecież w obu typach komora spalania jest zamknięta i system podawania powietrza jest podoby, więc w czym widzicie problem? Co do pogodówki to daje ona około 10% oszczędnośći, co przy małym domku faktycznie mozę powodować, że jej opłacalnosć jest wątpliwa. No kominy chyba się jakoś różnią skoro producent ma 2 w swojej ofercie _Ouadro do kotłów Turbo i Avant do kondensatów... Czyli nad pogodówką sie zastanowie..A co powiecie na temat tego zestawu dwóch stref grzewczych..A może lepiej wykorzystać jakiś zestaw regulacyjny do podłogówki (np. Heimeier'a), dokupić pompe i tyle..pewnie będzie tamiej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.12.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 NIe bardzo rozumiem czym sie rtóżni komin do kotła turbo od kotła kondensacyjnego? Moze poza odbiorem skroplin? Przecież w obu typach komora spalania jest zamknięta i system podawania powietrza jest podoby, więc w czym widzicie problem? Co do pogodówki to daje ona około 10% oszczędnośći, co przy małym domku faktycznie mozę powodować, że jej opłacalnosć jest wątpliwa. Trochę namieszałem ale tylko trochę. Nie doczytałem o kominach Quatro. Jasne że konstrukcyjnie ten komin nadaje się do kotła turbo - tego właśnie nie doczytałem. Ale jest jedno ale. Do takiego komina nie można podłączyć pieca kondensacyjnego, bo ten ma niską temp spalin i nie wytrzyma ceramika. Dlatego Schiedel robi nieco podobny komin Avant do kondensatów. Ale to Ciebie nie dotyczy bo jak pisałeś na początku nie planujesz takiego kotła. Jeżeli chodzi o firmę, to pomyśl może o Vailancie, Junkersie lub Viessmannie jeżeli możesz wydać nieco więcej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vangrego 22.12.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Przed kupnem pieca sprawdź serwis (to z nimi będziesz się męczył w razie awarii), różne firmy gwarantują 24 h a spróbuj się dodzwonić w sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 22.12.2006 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Przed kupnem pieca sprawdź serwis (to z nimi będziesz się męczył w razie awarii), różne firmy gwarantują 24 h a spróbuj się dodzwonić w sezonie. Serwis u mnie wygląda raczej dobrze. pozbierałem pare opini o firmach (2 różne, jedna od beretty druga Termet) i sa one pozytywne... Niewiecie może co może oznaczać zapis w opisie do termeta: - Temperatura nastawiana oC 40÷90 - Temperatura nastawiana dla ogrzewania podłogowego oC 25÷40 Co to znaczy? - ma wyjsie na dwie strefy czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts