Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy spieszyć się z budową?

Recommended Posts

Witam,

Jestem na początku drogi i takie rózne myśli chodzą mi po głowie:

-na jaki czas optymalnie rozplanować budowę? Myślę o dwóch sezonach.

- czy spieszyć się, aby jak najwięcej zrobić przed wstąpieniem naszego kochanego kraju do UE? Czy potem będzie trudniej?

Poza tym w mojej gminie prawdopodobnie z końcem roku wygasa plan zagospodarowania, więc chyba najlepiej jak do tegu czasu uzyskam pozwolenie na budowę, czy tak?

Napiszcie co o tym myślicie?

Sądzę, iż powinieneś się pośpieszyć z zezwoleniem na budowę. To kiedy ją faktycznie rozpoczniesz zależy od Ciebie (oczywiście w ciągu 2 lat ważności pozwolenia), ale musisz na pewno pamiętać o zmianie VAT-u na materiały budowlane (ma być 22%) oraz czy chcesz skorzystać z ulgi odsetkowej (ma być zlikwidowana)

Z pozwoleniem na budowę nie czekaj, bo Ci zejdzie później do 2005r.( znając gminne realia) i będziesz narzekał...:sad:

Rozplanowanie budowy w czasie zależy od potrzeb (mieszkaniowych) i możliwości ( finansowych :grin: ).

Mnie się tok poukładało, że rozłożyłem sobie budowę na 10 lat...:eek:, tak, tak, co roku mam powód do radości po kolejnym etapie... :lol:

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia!

Ja tam przyśpieszam z dwóch powodów:

1. Nieszczęsny VAT, czyli UE w naszych progach.

2. Odliczenia od podatku (jeszcze tylko za ten rok i przyszły mogę odebrać trochę moich pięniedzy).

Fakt, że kosztować mnie to będzie kredytem 10-letnim, ale cóż później nie bedzie lepiej.

Pozdrawiam

Leszek

Ja przyspieszyłam z dwóch powodów:

- brak mieszkania (wynajmowanie)

- załapałam się na starą, dużą ulgę.

Inwestycja rozciągnięta w czasie przestaje się opłacać. W przypadku budowy domu nie należy jej przedłużać powyżej 2 lat.

Zaczęłam w listopadzie ubiegłego roku, a wprowadzę się najprawdopodobniej w wakacje, choć będzie to okupione kredytem.

i jeszcze jedno,

mamy rynek jaki mamy - recesja, a więc materiały są tańsze a i firmy budowlane dają spore upusty, praują aby przeżyć,

Zresztą w innych branżach pewnie podobnie !

Robiłem remont 2 i 3 lata temu i szlag mnie trafia, że teraz niektóre materiały można nawet o 20% taniej kupić.

Ale cieszę się też bo teraz buduję i wydaję jeszcze więcej !

CZ.