caleb 10.05.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Witam,Jestem na początku drogi i takie rózne myśli chodzą mi po głowie:-na jaki czas optymalnie rozplanować budowę? Myślę o dwóch sezonach.- czy spieszyć się, aby jak najwięcej zrobić przed wstąpieniem naszego kochanego kraju do UE? Czy potem będzie trudniej?Poza tym w mojej gminie prawdopodobnie z końcem roku wygasa plan zagospodarowania, więc chyba najlepiej jak do tegu czasu uzyskam pozwolenie na budowę, czy tak?Napiszcie co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 11.05.2003 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Sądzę, iż powinieneś się pośpieszyć z zezwoleniem na budowę. To kiedy ją faktycznie rozpoczniesz zależy od Ciebie (oczywiście w ciągu 2 lat ważności pozwolenia), ale musisz na pewno pamiętać o zmianie VAT-u na materiały budowlane (ma być 22%) oraz czy chcesz skorzystać z ulgi odsetkowej (ma być zlikwidowana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 11.05.2003 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Z pozwoleniem na budowę nie czekaj, bo Ci zejdzie później do 2005r.( znając gminne realia) i będziesz narzekał... Rozplanowanie budowy w czasie zależy od potrzeb (mieszkaniowych) i możliwości ( finansowych ). Mnie się tok poukładało, że rozłożyłem sobie budowę na 10 lat..., tak, tak, co roku mam powód do radości po kolejnym etapie... Pozdrawiam serdecznie i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 14.05.2003 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Ja tam przyśpieszam z dwóch powodów:1. Nieszczęsny VAT, czyli UE w naszych progach.2. Odliczenia od podatku (jeszcze tylko za ten rok i przyszły mogę odebrać trochę moich pięniedzy).Fakt, że kosztować mnie to będzie kredytem 10-letnim, ale cóż później nie bedzie lepiej.PozdrawiamLeszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2003 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Ja przyspieszyłam z dwóch powodów:- brak mieszkania (wynajmowanie)- załapałam się na starą, dużą ulgę.Inwestycja rozciągnięta w czasie przestaje się opłacać. W przypadku budowy domu nie należy jej przedłużać powyżej 2 lat.Zaczęłam w listopadzie ubiegłego roku, a wprowadzę się najprawdopodobniej w wakacje, choć będzie to okupione kredytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 17.05.2003 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 Przynajmniej zrób WZZiT. W mojej gminie plan zagospodarowania wygasł z końcem ub. roku. Działka dawniej budowlana - teraz jest "może budowlana a może i nie".Gdybym wzięła od razu WZZiT -nie miałabym teraz problemu.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.05.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 i jeszcze jedno,mamy rynek jaki mamy - recesja, a więc materiały są tańsze a i firmy budowlane dają spore upusty, praują aby przeżyć,Zresztą w innych branżach pewnie podobnie ! Robiłem remont 2 i 3 lata temu i szlag mnie trafia, że teraz niektóre materiały można nawet o 20% taniej kupić.Ale cieszę się też bo teraz buduję i wydaję jeszcze więcej !CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts