Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy dotyczące niwelacji terenu, proszę o pomoc

Recommended Posts

W większości zleceń podnoszenie terenu realizowane było w następujący sosób: licząc od góry - 30-40 cm ziemi uprawnej, trawnikowej itp.

minimum 20 cm grubego żwiru - w warstwie żwiru rozprowadzone ewentualnie rury drenażowe. Ta warstwa ubijana za pomocą pras wibracyjnych lub małego walca.

Poniżej ziemia gorszego typu, ale nie piasek i nie sama glina.

Nie zalecane jest stosowanie gruzu z kruszonych cegieł, tynków - przy dość dużych opadach woda wypłukuje resztki zapraw które mogą zamulać drenaże, przepusty itp.

Na tak przygotowaną "kanapkę" najlepiej jeszcze ubitą prasą lub walcem sypiemy 5 cm warstwę ziemi docelowej, mieszanki torfowe itp. w zależności od potrzeb przyszłego ogrodu.

e-Mandzia - a czy nie obawiasz się że tak sobie pozostawiona niecka nie będzie w przyszłości miejsem gdzie zbierze się woda i będzie ona większym problemem niż pozostawienie takich robót na sezon kiedy będzie sucho i słonecznie.

pozdrawiam

K

Właśnie dlatego, aby nie pozostawić niecki sobie samej, podnosimy teren. Prace wykonywaliśmy w okresie wakacyjnym, przy całkowitej suszy - niestety nie zdążyliśmy w jednym sezonie i tego lata ciąg dalszy.

Pozdrawiam

• 5 years później...

witaj

ja mam zcala przeciwstawny problem , mieszkam przy pagórkowatym terenie ,zalesionym. Poprzedni właściciel postawił budynek gospodarczy ze 2metry od takiej 3metrowej górki. A mi to preszkadza! chciałabym ją trochę zniwelować nie wiem czy to się tak nazywa. I tu zaczynają się schody,potrzebne jest pozwolenie a ja niewiem do których dzwi zapukać . Może TY wiesz coć w tym temacie .Za każdą porade z górki dziękuje!!!!!!!!