cinsiok 21.12.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witajcie,kto może powiedziec co oznaczają bielejące igly na cisie,mlodym drzewie,posadzonym we wrześniu?Czy to szkodnik?Czy to choroba?Na igłach jest snieżnobialy nalot,ale rosną mlode pędy i gałązki nie gubią igieł...wyglądają - jak oszronione.Co to jest?Pomózcie! A z okazji Świat - najlepsze życzenia dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.12.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 cinsiok,nie wiem czy to ten sam efekt co u mnie, ale po przesadzeniu jednego z cisów na nowe miejsce wiosną tego roku jedna z gałązek zmieniła stopniowo kolor najpierw na blado żółty, a ostatecznie na prawie biały, ale rosła prawidłowo na pędzie pojawiły się najpierw kwiaty później owoce. Wygląda to na hybrydę (himerę), ale jeszcze pewności nie mam. Trzeba by zrobić sadzonkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinsiok 21.12.2006 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Dzieki Zygmor,ale...prawie wszystkie igły na gałeziach sa białawe...jak sie dobrze rozejrze po forum i mi sie uda - to zdjecie dodam..jeszcze nie wiem jak sie to robi. edit: już wiem to jest zdjęcie naszego biednego cisuńka http://img506.imageshack.us/img506/621/p1010087rp8.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.12.2006 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 To nie wygląda dobrze zaatakowana jest cała roślina.W moich materiałach pomocniczych nic podobnego nie znalazłem.Może Mirek Lewandowski spotkał się z czymś takim, warto żeby on zobaczył to zdjęcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinsiok 21.12.2006 23:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 (:jak to zrobic,żeby Mirek obejrzał...?juz sie zorientowalam,ze jest ekspertem...Miiiiiiiireeeeeekkkk!proszę....obejrzyj i odpowiedz.Pozdrawiam Was wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 22.12.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 cinsiok dopisz do tytułu MIREK HELP!!!! może oderwie się od lepienia pierogów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.12.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Od pierogów to jest żona A takiego cisa to ja jeszcze nie widziałem. Szkoda, że pomacać nie ma jak. Osutka to nie jest, szkodniki teraz nie żerują. Czy ten nalot można usunąć (np. paznokciem) z igieł i czy igła pod nim jest zdrowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinsiok 22.12.2006 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Mirek,dzieki!ja to mysle sobie tak- okryłam go 'na zime',przy ziemi- gałęziami świerkowymi,czy to nie moze byc tak,że woda nie moze odparować i sole mineralne osadzają się na igłach?(nie wiem,czy nalot mozna zdrapac,nie probowalam,ale przy pocieraniu palcem - nie złaz)i...Jak myślisz,moja teoria trzyma się kupy,czy zupelnie nie...?zamierzam ze zdjęciem iść do pana szkółkarza,ale czy się czegoś dowiem...Dam znać.Jeszcze raz WSZYSTKIM - WESOŁYCH ŚWIAT!A naszym roślinkom - zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksyrpo 22.12.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 co rośnie obok lub nad cisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 22.12.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Hm, ciekawe. Nie znam sie na cisach ale wyglada to dziwnie. Cinsiok, nie idz ze zdjeciem tylko ulam kawalek porazonego pedu, wloz w reklamowke i zapytaj. Pamietaj zeby pozniej nie wywalic go szkolkarzowi na podworko bo sie moze wkurzyc...A przy okazji. Czy mi sie wydaje czy z lewej strony fotografii, drugi ped od dolu jest bez tego bialego nalotu?Wesolych Swiat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinsiok 22.12.2006 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Mirek,Ksyrpo,Pożeracz... obok cisa jakies 3 metry - stary świerk(i malutki tez),dalej krzewy porzeczki czarnej. Na jednych pędach jest więcej,na innych mniej,na przyrostach - nie ma.A szkółkarzowi...wlasnie,że wywalę na środek,bo od niego kupilam!(no zartuuuuje).Dobry pomysł z tym odlamaniem...a w ogóle - to fajnie,że tu jesteście,niechcący was znaleźliśmy.A pytan - to chyba duuużo będzie,bo mamy dom i...trzy hektary.))to norrrmalne - gospodarstwo wiejskie,ktore obsadzamy i 'kwiatkujemy'.i jeździmy tam prawie co tydzien i...ojej..jak tam cudnie!i wiosny się nie możemy doczekac,bo cebulki kosztowaly chyba tyle,co...zalozenie kanalizacji )niech to wszystko teraz wylezie....uff...ale naopowiadałam!Pa,na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.12.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Urwij malą gałązkę i spróbuj zmyć to to białe np. Birolem. Napisz, jaki wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 22.12.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Dzieki Zygmor,ale...prawie wszystkie igły na gałeziach sa białawe...jak sie dobrze rozejrze po forum i mi sie uda - to zdjecie dodam..jeszcze nie wiem jak sie to robi. edit: już wiem to jest zdjęcie naszego biednego cisuńka http://img506.imageshack.us/img506/621/p1010087rp8.th.jpg Nie wygląda mi to na jakąś chorobę cisa i nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Czasami iglaki pokrywają się białawym nalotem (pleśnią) gdy są pod okryciem przy stosunkowo wysokiej temperaturze (jak tej jesieni) i bez dostatecznego przewiewu. Nazywają to niektórzy „zaparzaniem się". Kiiedy zauważyłeś na cisie ten biały nalot i czy był on okrywany (kiedy, czym) ? .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinsiok 22.12.2006 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Mirek,dziekuje Ci.Za dwa tygodnie tam będziemy i zrobie,co mówisz.Na pewno się odezwę. a - czy mam odkryć okrycie zimowe??Wszystkiego najlepszego - jeszcze raz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinsiok 22.12.2006 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 PINUS,okrylismy galęziami świerkowymi wtedy,kiedy spadł snieg...akurat wtedy bylismy na wsi.Potem - bałam sie juz ruszać...ja sie nie znam,ale w pierwszej chwili pomyslalam,że on sie chyba..'zaparzył'...Juz napisalam Mirkowi,że nie wiem,czy go teraz odkryc,a Birolem go potraktuję.Baaardzo Wam wszystkim dziękuje,za dwa tygodnie - dam znac,tylko powiedz mi,co z tym odkrywaniem?Serdecznosci Swiąteczne!(magda&marcin= cinsiok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 22.12.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Ja nie widzę potrzeby okrywania cisów. Cisy (młodziutkie przyrosty) mogą uszkodzić większe przymrozki ale maju .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.12.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Widzę dwie możliwości: -żywica ze świerka -zaparzony (grzyb) pod okryciem Tak, jak pisze Pinus, niepotrzebnie przykryty.Rozebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 22.12.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Tak, jak pisze Pinus, niepotrzebnie przykryty.Rozebrać. oczywiście cisa cinsiok może być ubrana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinsiok 22.12.2006 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Dobra!Rozbiorę.Do gołego! i wyślę zdjęcie,bedziemy podziwiać...igielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksyrpo 27.12.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 wyglada żę nie cis ale świerk jest zagrozony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts