Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TO I OWO O STYROPIANIE(moze ktos z was na nim spal?)

Recommended Posts

czesc

do ludu budujacego

z tego co sie orientuje to sa rozniste odmiany steropianu

rozne jakosci

widzialem nawet takie ktore maja z jednej strony jakies powloki

jak to jest z tym styropianem?

ktory jest do czego dobry

jaka jest przyzwoita cena?

ogolnie chcialbym posluchac co mowia praktycy na temat steropianu

uwazam temat za ciekawy

Tanczacy z myslami

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tanczacy z myslami dnia 2003-05-10 13:08 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tanczacy z myslami dnia 2003-05-11 16:34 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tanczacy z myslami dnia 2003-05-12 13:07 ]

o co wam biega?

nie macie nic do powiedzenia to nie piszcie...

ja nie wiem....

to jest forum na ktorym mozna zalozyc temat i troche porozwazac, podzielic sie z innymi doswiadczeniami, czy jest to takie forum

na ktorym szuka sie dziury w calym i zamiast sie dzielic doswiadczeniami dzielimy sie zlosliwoscia????

a ja na razie nic nei robie

jeszcze nie buduje

po prostu interesuja mnie doswiadczenia zwiazane z steropianem

Tanczacy z myslami

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Tanczacy z myslami dnia 2003-05-10 12:51 ]

Styropian ma bardzo rózne zastosowania i jest tego chyba kilkadziesiąt rodzajów.Specjalizacja postępuje wszędzie!Najczęściej styropian kojarzy się z ociepleniem.Ale w zaleznosci od miejsca które ocieplasz (ściany,podłoga,strop,dach,fundamenty),stosujesz inne rodzaje.Różnią się też gęstością,mają lub nie zakładki,zamki itp..Najwięcej informacji znajdziesz na stronach www producentów.Miłej lektury!!!

oj przepraszam obywatela lecha5 za wtargniecie na forum szczelnego grona budujacych praktykujacych.

nie wiedzialem, ze trzeba byc w trakcie budowania , zeby zabierac glos na forum

a co do stanu mojego zaawansowania: dzialke mam a budowe zaczynam za rok, gora 3 lata.

uwazam, ze temat za tak rozlegly, ze nie zamierzam czekac do wykopu fundamentow ze zbieraniem informacji.

a i moje prywatne doswiadczenia dla wielu forumowiczow moga byc cenne.

dzieki

juz znalazlem wiele na temat steropianu

ciekawe sa strony producentow

liczylem troche na prywatne doswiadczenia odnosnie np jak sie wam pracowalo z tym materialem

czy sprawia on jakies klopoty itd :eek:

Co do ceny styropianu to jest ona zdecydowanie NIEPRZYZWOITA :smile: ),lekki, ciepły, łatwy w obróbce.

Nie myślałem jednak, że bedzie on się cieszył takim powodzeniem wśród wróbli, wystarczyła szczelina 2x2cm a już się wcisnęły i zrobiły gniazdo, ale niech tam, ja lubię ptaki ...:lol:!

W sumie polecam.

Jaki dawałeś styropian na fundamenty i jakiej firmy ? bo właśnie jestem na etapie analiz: Glascofoam ekstrudowany firmy Styropol (brrr droooożyzna 150 euro m3)styrodur też ok. 560zł m3, może termoorganika z indeksem W albo zwykły Fss20.Może coś bliżej, może wystarczy ten zwykły bo i tak będzie pomazany dysperbitem.

lechu5

czesc

interesuje mnie nasiakliwosc steropianu woda

producenci podaja, ze nasiakliwosc wynosi okolo powiedzmy 2%

tylko czy mam to rozumiec, ze jest to 20 gram wody na 1kg steropianu, czy na jeden litr steropianu?

czyli o to mi chodzi czy procenty wilgoci rozumieja sie przez procenty objetosciowe, ctzy wagowe 8bo roznica jest ogromna)

jesli chodzi o wagowe to spoko

jesli ten material nasiaka tylko 20 gramami na 1 kg to wplyw tej wody na lambda jest znikome

zreszta wadaje mi sie, ze tak czy tak ta woda nie odgrywa znaczenia

wspolczynnik lambda wody to 0,6 W/mK

czyli jak sie to wstawi i porowna po udzialach objetosciowych to nie ma o czym gadac

a co do ocieplania fundamentow, to wlasnie wydaje mi sie ze szczegolnie przy fundamentach nei nalezaloby sie za bardzo martwic, gdyz majac slaba izolacje termiczna po prostu ogrzejemy sobie troche gleby wokol domu, ale wielkich strat to nie spowoduje....

Lechu5!

Nie wiem czy moje doświadczenia Ci się przydadzą, bo budowałem od fundamentu ścianę trójwarstwową.Przy ocieplaniu fundamentów stosowałem styropian FS15, a do ocieplenia ścian po konsultacji i za radą kierownika budowy nawet FS12. Grubość ocieplenia 2x5cm ,,na mijankę" . Myślę, że w przypadku styropianu różnice pomiędzy produktami różnych firm są minimalne (w poszczególnych typach), proponuję wybrać najtańszą ...:wink:!) POZDRAWIAM.

Do anonima:

w/g swieżutkich folderów pachnących jeszcze farbą np. Styropol podaje, cytuję:

Płyty styropianowe PS-E FS20 są naturalnie hydrofobowe. Cłonność wody w pełnym zanurzeniu po 24h: wymagana - 1,5%, osiagana - 0,65%, dalej... dla FS30: wymagana - 1,20%, osiągana-0,39%. Ciekawie natomiast wyglada ich produkt Hydromax do fundamentów:

* chłonność wody po 24h <0,075%

* nasiakliwość wodą, krótkotrwała po 24h przy częsciowym zanurzeniu <0,02kg/m2,

* nasiąkliwość długotrwała-po 28 dniach przy całkowitym zanurzeniu <0.8%

Polecam ich katalogi i foldery-są super, kredowy papier aż się chce to studiować.:smile:

do furmowicza, który podał mi stronę (przepraszam, że nie podaję nicka)bo wiadmość mi zniknęła i jej nie widzę:

dzięki za zangażowanie, tej strony nie znałem, zaraz zabieram się za jej przerobienie.

Do Krystiana

przydadzą się, o to mi chodziło, widzę, że inni też wybierają rozsądek czyt. cenę/możliwośći.

lechu5

[ Ta wiadomość była edytowana przez: lechu5 dnia 2003-05-12 14:04 ]

Czy to znaczy, że zwykły styropian, np. FS-15 nadaje się na izolację ścian fundamentowych i nie muszę się martwić, że jak zawilgnie, to przestanie spełniać swoją funkcję? Bo tyle się naczytałem, że do fundamentów to tylko coś a'la styrodur, bo tylko to nie chłonie wilgoci.

Styropian w mojej ścianie trójwarstwowej jest oddzielony od gleby:

1.warstwą bloczków betonowych układanych na sztorc - gr.12cm,

2.tynkiem cemantowo-wapiennym pomalowanym lepikiem (na zimno),

3.folią kubełkową zachodzącą na zewnątrz fundamentu,

Poza tym działka jest piaszczysta (miałem ze sto ton piasku z wykopu pod piwnice :lol:)a lustro wody w nielicznych studniach na głębokości ok.11m !!!

Chyba mnie nie podmoczy :wink:?