wienczyslaw nieszczegolny 10.05.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 czescdo ludu budujacego z tego co sie orientuje to sa rozniste odmiany steropianurozne jakosciwidzialem nawet takie ktore maja z jednej strony jakies powloki jak to jest z tym styropianem? ktory jest do czego dobry jaka jest przyzwoita cena? ogolnie chcialbym posluchac co mowia praktycy na temat steropianu uwazam temat za ciekawy _________________Tanczacy z myslami [ Ta wiadomość była edytowana przez: tanczacy z myslami dnia 2003-05-10 13:08 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: tanczacy z myslami dnia 2003-05-11 16:34 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: tanczacy z myslami dnia 2003-05-12 13:07 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekjg 10.05.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Poczytaj fora to się dowiesz.Albo podaj dokładnie co będziesz robił i zawsze rade dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.05.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Wróżka prawdę Ci powie? Bo chyba o to Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wienczyslaw nieszczegolny 10.05.2003 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 o co wam biega?nie macie nic do powiedzenia to nie piszcie... ja nie wiem....to jest forum na ktorym mozna zalozyc temat i troche porozwazac, podzielic sie z innymi doswiadczeniami, czy jest to takie forumna ktorym szuka sie dziury w calym i zamiast sie dzielic doswiadczeniami dzielimy sie zlosliwoscia???? a ja na razie nic nei robiejeszcze nie budujepo prostu interesuja mnie doswiadczenia zwiazane z steropianem________________Tanczacy z myslami [ Ta wiadomość była edytowana przez: Tanczacy z myslami dnia 2003-05-10 12:51 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 10.05.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Wpisz w "wyszukiwarce" styropian, jak masz dużo czasu bo jest tego sporo. Pzdr.PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.05.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 dobra kasuje temat dzieki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 10.05.2003 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Styropian ma bardzo rózne zastosowania i jest tego chyba kilkadziesiąt rodzajów.Specjalizacja postępuje wszędzie!Najczęściej styropian kojarzy się z ociepleniem.Ale w zaleznosci od miejsca które ocieplasz (ściany,podłoga,strop,dach,fundamenty),stosujesz inne rodzaje.Różnią się też gęstością,mają lub nie zakładki,zamki itp..Najwięcej informacji znajdziesz na stronach www producentów.Miłej lektury!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 11.05.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Hej Tańczący z myslami! Tak się zastanawiam patrząc na Twoje wątki -co uprawiamy jałowe dyskusje? pracujemy na symaptyka forum? czy zbieramy wiadomośći tak na wszelki wypadek na przyszłość? ps. A Kolega ma juz działeczkę czy tylko jest w opcji? lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wienczyslaw nieszczegolny 11.05.2003 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 oj przepraszam obywatela lecha5 za wtargniecie na forum szczelnego grona budujacych praktykujacych. nie wiedzialem, ze trzeba byc w trakcie budowania , zeby zabierac glos na forum a co do stanu mojego zaawansowania: dzialke mam a budowe zaczynam za rok, gora 3 lata. uwazam, ze temat za tak rozlegly, ze nie zamierzam czekac do wykopu fundamentow ze zbieraniem informacji.a i moje prywatne doswiadczenia dla wielu forumowiczow moga byc cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 11.05.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Poszukaj odpowiedzi w numerach specjalnych Muratora;to się wszystko wyjaśni.Wiem ze trochę jest w numerze "Z czego budować..."! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.05.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 dzieki juz znalazlem wiele na temat steropianu ciekawe sa strony producentow liczylem troche na prywatne doswiadczenia odnosnie np jak sie wam pracowalo z tym materialem czy sprawia on jakies klopoty itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 12.05.2003 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Cześć Tanczący z mysalmi.Tu obywatel lechu5, właśnie wczoraj byłem na targach budownictwa i przytargałem tony makulatury z reklamami, jak coś chcesz wiedzieć konkretnego w temacie styropianu to wal śmiało-teorii ci dostatek. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 12.05.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Co do ceny styropianu to jest ona zdecydowanie NIEPRZYZWOITA ),lekki, ciepły, łatwy w obróbce. Nie myślałem jednak, że bedzie on się cieszył takim powodzeniem wśród wróbli, wystarczyła szczelina 2x2cm a już się wcisnęły i zrobiły gniazdo, ale niech tam, ja lubię ptaki ...! W sumie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 12.05.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Jaki dawałeś styropian na fundamenty i jakiej firmy ? bo właśnie jestem na etapie analiz: Glascofoam ekstrudowany firmy Styropol (brrr droooożyzna 150 euro m3)styrodur też ok. 560zł m3, może termoorganika z indeksem W albo zwykły Fss20.Może coś bliżej, może wystarczy ten zwykły bo i tak będzie pomazany dysperbitem. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.05.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 czescinteresuje mnie nasiakliwosc steropianu wodaproducenci podaja, ze nasiakliwosc wynosi okolo powiedzmy 2%tylko czy mam to rozumiec, ze jest to 20 gram wody na 1kg steropianu, czy na jeden litr steropianu? czyli o to mi chodzi czy procenty wilgoci rozumieja sie przez procenty objetosciowe, ctzy wagowe 8bo roznica jest ogromna) jesli chodzi o wagowe to spokojesli ten material nasiaka tylko 20 gramami na 1 kg to wplyw tej wody na lambda jest znikome zreszta wadaje mi sie, ze tak czy tak ta woda nie odgrywa znaczeniawspolczynnik lambda wody to 0,6 W/mKczyli jak sie to wstawi i porowna po udzialach objetosciowych to nie ma o czym gadac a co do ocieplania fundamentow, to wlasnie wydaje mi sie ze szczegolnie przy fundamentach nei nalezaloby sie za bardzo martwic, gdyz majac slaba izolacje termiczna po prostu ogrzejemy sobie troche gleby wokol domu, ale wielkich strat to nie spowoduje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 12.05.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Lechu5! Nie wiem czy moje doświadczenia Ci się przydadzą, bo budowałem od fundamentu ścianę trójwarstwową.Przy ocieplaniu fundamentów stosowałem styropian FS15, a do ocieplenia ścian po konsultacji i za radą kierownika budowy nawet FS12. Grubość ocieplenia 2x5cm ,,na mijankę" . Myślę, że w przypadku styropianu różnice pomiędzy produktami różnych firm są minimalne (w poszczególnych typach), proponuję wybrać najtańszą ...!) POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 12.05.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Do anonima: w/g swieżutkich folderów pachnących jeszcze farbą np. Styropol podaje, cytuję: Płyty styropianowe PS-E FS20 są naturalnie hydrofobowe. Cłonność wody w pełnym zanurzeniu po 24h: wymagana - 1,5%, osiagana - 0,65%, dalej... dla FS30: wymagana - 1,20%, osiągana-0,39%. Ciekawie natomiast wyglada ich produkt Hydromax do fundamentów: * chłonność wody po 24h <0,075% * nasiakliwość wodą, krótkotrwała po 24h przy częsciowym zanurzeniu <0,02kg/m2, * nasiąkliwość długotrwała-po 28 dniach przy całkowitym zanurzeniu <0.8% Polecam ich katalogi i foldery-są super, kredowy papier aż się chce to studiować. do furmowicza, który podał mi stronę (przepraszam, że nie podaję nicka)bo wiadmość mi zniknęła i jej nie widzę: dzięki za zangażowanie, tej strony nie znałem, zaraz zabieram się za jej przerobienie. Do Krystiana przydadzą się, o to mi chodziło, widzę, że inni też wybierają rozsądek czyt. cenę/możliwośći. lechu5 [ Ta wiadomość była edytowana przez: lechu5 dnia 2003-05-12 14:04 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 12.05.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Czy to znaczy, że zwykły styropian, np. FS-15 nadaje się na izolację ścian fundamentowych i nie muszę się martwić, że jak zawilgnie, to przestanie spełniać swoją funkcję? Bo tyle się naczytałem, że do fundamentów to tylko coś a'la styrodur, bo tylko to nie chłonie wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 12.05.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Styropian w mojej ścianie trójwarstwowej jest oddzielony od gleby: 1.warstwą bloczków betonowych układanych na sztorc - gr.12cm, 2.tynkiem cemantowo-wapiennym pomalowanym lepikiem (na zimno), 3.folią kubełkową zachodzącą na zewnątrz fundamentu, Poza tym działka jest piaszczysta (miałem ze sto ton piasku z wykopu pod piwnice )a lustro wody w nielicznych studniach na głębokości ok.11m !!! Chyba mnie nie podmoczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.05.2003 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 piasek ciagnie wode kapilarnie na wasokosc okolo pol metrawiec bym sie nie bal na twoim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts