boy71 21.12.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witam ,mam piec dwufunkcyjny i chcę zabudować dodatkowo kominek z płaszczem wodnym ,jestem na etapie gdzie w zasadzie nie wiem co wybrać w osprzęcie kominka : układ otwarty z wymiennikiem ciepła czy układ zamkniety proszę o wskazówki, co lepsze i tańsze [/u][/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.12.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Witam.Układ zamknięty dla wszelkiej maści piecy, kotłów i kominków na paliwo stałe (węgiel, drewno) nie jest w naszym kraju dozwolony przepisami budowlanymi. Nie tylko przepisy wchodzą tu w grę ale i zdrowy rozsądek.Jak znajdziesz instalatora, który będzie Cię przekonywał do układy zamkniętego w kominku to będzie świadczyło to tylko o jego ignoranctwie prawa budowlanego i niewiedzy wykonawczej.Tylko otwarty i wymiennik.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Z1719501448 11.01.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Jestem świeżo po montażu instalacji (przez fachowca) do kominka z wkładem wodnym i oddzielnie instalacji "napędzanej" piecem gazowym.Obie połączone są wymiennikiem. Pierwsza z nich MUSI (!) być typu otwartego (względy bezpieczeństwa), druga, zamkniętego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 12.01.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Jestem na etapie układania elektryki. Jaki przewód elektryczny położyć na trasie kominek - kotłownia, żeby to wszystko zgrać ze sobą. (czyli kominek z PW kontra piec na gaz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.01.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Jestem na etapie układania elektryki. Jaki przewód elektryczny położyć na trasie kominek - kotłownia, żeby to wszystko zgrać ze sobą. (czyli kominek z PW kontra piec na gaz), nie wiem jaki masz kominek, ale w Makrotermie muszą być dwa przewody, dwużyłowy i tutaj może być 2x0,5 mm do czujnika temperatury, trzyżyłowy, minimum 3x1,0 mm, do zasilania wentylatora, podejrzewam, że w kominkach które nie mają wentylatora będziesz musiał przeprowadzić jedynie kabel do czujnika temperatury kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts