Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Klatka schodowa w bloku to typowy komin bez bocznych korytarzy, non stop otwarte okna i temperatura niewiele wyższa niż na zewnątrz. Nadmieniam, że pod parterem są garaże i otwarty wjazg szerokości trzech samochodów, czyli większośc mieszkań na parterze "wisi" w powietrzu. W ubiegłym roku zamarzła zimna woda w rurach na parterze, a ciepła była zimna. Nie sposób dopaść osoby, która to robi, a administracji wspólnoty już drugi rok nie interesuje ta sytuacja, woleli kuć strop między partrem a garażem i ogrzewać rury palnikami, potem oczywiście remontować tenże strop niż zadbać o temperaturę na klatce schodowej. Remont kosztował wszystkich, a jedna osoba "myśląca inaczej" szkodzi. Jest to trzypiętrówka, okno na najwyższym piętrze jest zawsze otwarte, a ów osobnik non stop otwiera pozostałe dwa i efekt jest, jaki jest, grzejniki nie wyrabiają.

Czy takie wyziębianie i wymrażanie w ubiegłą zimę powierzchni wspólnej ma wpływ na stan techniczny budynku (czym to grozi), czy przepisy np. ppoż. pozwalaja na zdjęcie klamek z okien, itp.

Ponieważ pod spodem mam ów garażowy "przegwizd", wszystkie ściany szczytowe, łazienkę i przedpokój z nieocieplonymi ścianami od strony wyziębionej klatki schodowej, a ciepło zgodnie z prawami fizyki wędruje do góry, podłoga już teraz jest lodowata (w zeszłym roku w czasie mrozów zmarzła dracena, która stała na podłodze). JAK TEMU ZAPOBIEC ??????

Wczraj o godz 22 zamknęłam dwa okna, pozostawiając otwarte jedno na samej górze, o 5 rano były otwarte, zamiast ciepłej wody w łazience zimna (rury biegną na granicy mieszkania i klatki schodowej).

Prosze o wszyskie porady i wymiane doświadczeń. Dziękuję

https://forum.murator.pl/topic/68225-wyzi%C4%99biona-klatka-schodowa/

trochę chaotycznie piszesz

wspólnota to pomysł szatana, szczególnie w przypadku, gdy mieszkają ą,ę i przez chusteczkę, jednym slowem buraki

ale jest zarząd który można op za to co się dzieje i rozliczyć

-chałupy raczej nie wymrozisz, wpływu na stan techniczny wielkiego nie ma

-strop powinien od dołu być ocieplony

-klamki możesz zabrać, ppoż milczy na ten temat :D

-musisz zacząć papierologię - pisma do zarządu, potem do PINB o interwencję

i na koniec

współczuję

https://forum.murator.pl/topic/68225-wyzi%C4%99biona-klatka-schodowa/#findComment-1515572

trochę chaotycznie piszesz.

wspólnota to pomysł szatana, szczególnie w przypadku, gdy mieszkają ą,ę i przez chusteczkę, jednym slowem buraki

ale jest zarząd który można op za to co się dzieje i rozliczyć

Fakt, wkurzyłam się z samego rana.

Zgadza się, zachciało mi się ciszy i spokoju. Wyniosłam się na obrzeża, no i mam za swoje. Przybysze. Latem buraczęta wrzeszczą, jak opetane, zimą zimno, samochodem nie jeżdże od 1,5 roku, nie da się w okolicy, chyba, że scotem.

Nie za bardzo, Osiedlem administuje developer, który je wybudował.

W każdym razie dzięki. Przed chwilą humor poprawił mi ktos z osiedla, cytuję:

"jak ktoś się ...... urodził, skowronkiem nie umrze"

https://forum.murator.pl/topic/68225-wyzi%C4%99biona-klatka-schodowa/#findComment-1515630

A tak swoją drogą ile to energii cieplnej marnuje się w domach wielorodzinnych. Sam kiedyś mieszkalem w bloku a za ciepło płaciłem z m kw. powierzchni to i przykręcać kaloryferów mi się nie chciało a sam budynek też nie był zbudowany jako energooszczędny.
https://forum.murator.pl/topic/68225-wyzi%C4%99biona-klatka-schodowa/#findComment-1515718