Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE do "zimowego budowania"

suire

Recommended Posts

witaj,

zaintrygował mnie tytuł twojego dziennika :wink:

Możesz opisać, co bedziecie robić zimą? Murować ściany? Jeśli tak, to chyba musza być jakieś dodatki do zaprawy (zimowe), albo klej zimowy. No i sprawdź koniecznie do jakich temperatur można kontynuowac prace. Uwzględnij nocne spadki temperatury. Można jeszcze postawić taki namiot czy jak to nazwać - wstawić piecyki i podgrzewać. Ale to dosyc droga impreza, no i od większej wysokości to może być problem.

Rozumiem że teraz macie zrobione fundamenty. Zerknęłam na zdjęcia i jakies dziwne te bloczki mi sie wydają :roll: - sa puste w środku? :o

W ogóle chetnie bym poczytała o waszych planach, z czego bedziecie budować, no i w ogóle więcej szczegółów. Kiedy zaczeła sie budowa?

Pozdrawiam

Te bloczki są z betonowe,w środku jest zbrojenie i zalewa się je betonem z gruszki.Zapomniałam fachowej nazwy.Mam nadzieję,że fundament będzie mocny.

Postaram sie więcej napisać, muszę tylko mieć więcej czasu :wink:

a, no to w porządku :wink: Myślałam, że zostają takie puste :oops: :lol:

Korzystając z okazji życzę ci dużo radości w czasie świąt, nie tylko z powodu budowy :wink: , oraz rychłej przeprowadzki :wink:

http://www.cardsdirect.com/images/christmascards/W1664_L.jpg

suire, witamy, witamy.... :wink: ja rozumiem Twoją radość z budowania... :) . nie mam jeszcze fundamentów, ale przcież zaraz wiosna i będę je miała no nie?My podobnie jak Wy ze względów edukacyjnych musimy zamieszkać przed wrześniem(zmiana szkoły w 6 klasie). Pisz jak postępy! pozdrawiam.ula.

• 2 weeks później...

Hej, hej :D

Zdradź, w jakich okolicach budujesz.

A co jest nie tak z podłożem?

Co do tych schodów to miałam od razu mieszane uczucia - ładne są, ale chyba nie chciałabym ich mieć właśnie z tych względów, o których wspomniałaś. Pewnie moje dzieci miałyby odmienne zdanie na ten temat :wink: .

A co z tym garażem, w którym ma być mieszkanie? To ten w projekcie? Czy jakiś inny osobno stojący budynek?

Dominika, gdzie Ty znalazłaś zdjęcia bloczków? Jakis link jest abo cóś? Bo ja nie wiedzę, ale może mi się na oczka rzuciło.

Zacznę od wyjasnienia gdzie sa zdjęcia: Po prostu trzeba będzie umieścić je na innym serwerze,bo sie potwornie zacinają.Niedługo wróca.

Buduję w Wieliczce.Mam nadzieję,że kiedyś będzie to taka gmina jak Niepołomice,które zawsze mi się podobały.Często jeździmy tam z dziećmi na niedzielne wypady.

Podłoże jest ok,tylko lekko z górki no i tereny górnicze.Przepisy to przepisy -ma być! A i bezrobocie się zmniejsza,bo geolog ma pracę i konstruktor zarobek.A szary inwestor wyciąga kolejne zera z kieszeni.

Mieszkanie bedzie w tym garażu,który jest w projekcie,tylko zostanie powiększony.Na dole będzie ok 42m2,a na poddaszu łazienka i sypialnia pod skosami.

Obiecuję zdjęcia wnętrz, jak tylko będzie co fotografować.

A histirię Twojego domku podczytuję regularnie. :D :D :D

Jeżdżąc czasem przez Wieliczkę popatruję na działki na górze, z widokiem na Wieliczkę. Ładnie tam. Nawet zastanawialiśmy się nad jedną, ale ta była już w Sierczy, niedaleko jakiegoś klasztoru, czy czegoś takiego. Przegrała, bo wyobraziłam sobie chodzenie poboczem na zakupy i spacery z dziećmi (nie ma tam chodnika).

Ale fakt, że te górki są urokliwe.

:lol: Ja też tak mam! (tak,jak napisałaś w dzienniku). Pewnie na widok każdej budowy patrzysz, z jakiego materiału budują. Potem będziesz sprawdzała, czym ocieplają i jak grubo, czy mają listwy startowe, z czego mają dach... Pociesz się, że to podobno mija... Ja się tak pocieszam :wink:

• 1 month później...

Bardzo się cieszę, że już u was dużo się dzieje :D Przyglądaj się tej dachówce cementowej, ja też pewnie bym się zastanawiała nad cementową, przy obecnych cenach ceramicznej (na szczęście dachówki kupiliśmy już dawno temu).

Co do zasłaniania widoków, to taka już niestety kolej rzeczy - nam też ktoś zasłoni widoki, prędzej czy później :(

Przerażają mnie te informacje o brakach materiałów - przy szybkim budowaniu (tak jak u nas) to by była wielka przeszkoda. Na szczęście udało się nam w miarę wszystko zorganizować, mimo, ze już w zeszłym roku były widoczne problemy z materiałami.

Trzymam kciuki za "prostość" ścian :wink: I zapodaj jakieś zdjęcia, jak już będzie co oglądać :wink:

• 3 weeks później...

Surie - moje gratulacje pierwszego stropu nad głową! Pewnie miło popatrzeć jak prezentuje się przyszły salon, kuchnia i pokoje. :D To chyba najprzyjemniejszy etap budowy, bo wszystko idzie szybko i widowiskowo. Nie to co u mnie - 90 kubików betonu i dalej nic nie widać tylko betonowy placek na gruncie 8)

Trzymam kciuki za dalsze prace na budowie

KKrzysiek

trzymam kciuki za Twoje ściany,może nawet nas przegonisz :wink:

A kubiki betonu tez są ładne,choć przyznam,ze nieco monotonne. :wink: :wink:

Agduś

Czekam na piękne dni,może uda sie zrobić grilla i rozpocząć sezon!! I to na swoim!!! A w razie deszczyku potańczymy "na pokojach" :wink: :wink: