Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek jak piec

zygmor

Recommended Posts

Kochani,

jak prawidłowo zbudować kominek, usytuowany w salonie, którego zabudowa zostanie wymurowana z pełnej cegły w kształcie sporego pieca, dla zakumulownia ciepła, a jego nadmiar będzie można za pośrednictwem DGP wykorzystać do ogrzania dalej położonych pomieszczeń, lub tych na poddaszu. Oczywiście służył by on jako drugie źródło ciepła szczególnie w okresie rzejściowym.

• 3 weeks później...

WITAM! JESTEM TU NOWYM UZYTKOWNIKIEM MAM P[YTANIE BO JESZCZE NIE WIEM JAK I GDZIE SZUKAC ODPOWIEDZI. CO LEPIEJ KUPIC DO MIESZKANIA KOMINEK CZY KOZE ?

CHODZI MI TYLKO O TO ZEBY OD CZASU DO CZASU NAPALIC PONIEWAZ MAM INNE OGRZEWANIE. DZIEKI Z GORY

ROBALM,

Tak jednoznacznie to trudno powiedzieć. Ja też mam inne źródło ogrzewania a jednak zdecydowałem się na kominek, bo las blisko i lubimy patrzeć na ogień. Przy kozie tego efektu nie będziesz miał, a dodatkowo można zarówno kozą jak i kominkiem podgrzać domek jak ochłodzi się np. w lecie. My przede wszystkim chcemy zainwestować w dobry komin, bo to podstawa. Obecnie rozbudowujemy nasz drewniany domek letni i dobre pomysły jakie tu zastosowaliśmy, chcemy przenieść do nowego domu, bo część będziemy wymieniać i właśnie komin, który przez lata świetnie nam służył przy kozie właśnie, chcemy właśnie tak samo wybudować pod kominek. Ten dotychczasowy komin dla kominka będzie za wąski, ale nowy będzie go przypominał. Zbudujemy go tak samo, tzn. Rury kamionkowe glazurowane wewnątrz, omurowane cegłą, wszystko łączone zaprawą wapienną, bo ona nie pęka od temperatury. Sprawdziła się ta technologia przez prawie 20 lat użytkowania, a dodatkowo ten komin to wspaniały akumulator ciepła. Po kilku godzinach intensywnego palenia wieczorem w naszej kozie, komin był ciepły jeszcze rano.

A to czy wybierzecie kozę czy kominek, to musicie zdecydować sami, nikt na forum nie da Wam jednoznacznej odpowiedzi. Korzyścią kozy jest to, że można przy okazji coś sobie na niej zagrzać, czego przy kominku się nie da.