Lofix 22.12.2006 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Witajcie! Mam możliwość zakupu domu 3 ptr. o pow. ok. 250 m2. Od początku lat 80 stoi w stanie surowym zamkniętym. Nie ma izolacji, nie ma instalacji. Okna są derwniane, ale nie do końca osadzone (brak pianki montażowej). Ściany są zrobione z cegły "dziurawki" lub czegoś podobnego.Nie chodzi mi tu o prośbę wyceny, ale czy po 25 latach warto inwestować w taki dom? Słyszałem, że na skutek przemarzania powstają jakis mikropęknięcia i potem po adaptacji domu (i grzania) mogą pojawić się problemy. Tak słyszałem od jednego budowlańca. Inny z kolei twierdzi, że nie ma problemu i można śmiało brać. Jak jest naprawdę? Zgóry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam! Lofix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rtoipb 23.12.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Jeżeli ściany nie były zalewane przez wodę to nie powinno być problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.12.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Moim zdaniem nie warto! Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lofix 28.12.2006 23:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Moim zdaniem nie warto! Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Też mi się tak wydaje, ale potrzebuję argumentów żeby przekonać resztę domowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.12.2006 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Przez ćwierć wieku stało i niszczało! Zyczę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 30.12.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Według mnie jeśli dach był cały to problemów technicznych nie będzie. Natomiast będą problemy adaptacyjne. Nie wiem, np. czy rozkład pomieszczeń jest właściwy, ile może kosztować adaptacja i wykonczenie wg dzisiejszych norm. Tu może okazać się, ze będzie to droższe i mniej wygodne niż nowa chata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teston 03.01.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam.Nabyliśmy też dom, który stał od lat 80 w stanie surowym zamkniętym. Szyby w niektórych oknach były powybijane zabite deskami. Budynek wybudowany z suporeksu. Dach w niektórych miejscach przeciekał. Mieszkamy teraz w nim już drugą zimę i powiem że nie żałujemy zakupu. Mieszka się rewelacyjnie. Jest trochę pracy ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 03.01.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam. Nabyliśmy też dom, który stał od lat 80 w stanie surowym zamkniętym. Szyby w niektórych oknach były powybijane zabite deskami. Budynek wybudowany z suporeksu. Dach w niektórych miejscach przeciekał. Mieszkamy teraz w nim już drugą zimę i powiem że nie żałujemy zakupu. Mieszka się rewelacyjnie. Jest trochę pracy ale warto. A nie masz problemu z zawilgoceniem ścian ??? przemarznięciem.... i co sie z tym wiąże grzybem???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 03.01.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Moja siostra kupiła dom który chyba kilkanaście lat stał ale miał dach i był zabezpieczony. Zbudowany z "hasioków" czyli żużlobetonu. A może sama działka będzie warta zakupu? Weź jakiegoś zaufanego budowlańca lub rzeczoznawcę i niech to zobaczy. Jeżeli zniszczenia są duże to może lepiej będzie zburzuć i wykorzystać jedynie fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ul 06.01.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 mam podobną "okazję" ..choc moze raczej gorsza, jak mi sie wydaje, bo dom stoi w stanie surowym otwartym od ok 15 lat, zbudowany z bloczków z betonu z popiołem , czyli jak mi ktos tlumaczyl z betonu komórkowego tylko starszej generacji. napewno poddasze i pietro zamoknięte są, parter i piwnica jako tako sie trzymają. warto? bylismy z jednym budowlancem, a on mowi ze warto, bo sie zrobi dach (krokwie zagrzybione i do wymiany, pokrycie) i parter i mozna mieszkac a w tym czasie reszte osuszac...ale czy warto naprawde? ile kosztuje osuszanie? i ile trwa? co z tym "przemarzaniem" i mikropęknieciami?...a jak by to zburzyc i na fundamencie postawic cos od nowa? zastanawiamy sie nad tym ...pomyslalam, ze moze cos ktos doradzi?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 06.01.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 ul a działka atrakcyjna? Cena dobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ul 07.01.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 "moja" sprawa wygląda tak: dzialka srednio atrakcyjna, prostokąt, a raczej "kiszka" taka choć miejsce samo mozliwe, w dodatku dom wybudowany wg wczesniejszych warunków, a nie spełnia dzisiejszych norm dot.odległosci 4 metrow od ogrodzenia, wiec remontując to co jest czy nawet burząc sciany i na sarym fundamencie stawiając cos nowego nie mielibyśmy tego odebranego przez nadzór...wiec sprawa jest juz jasna. Nie bierzemy tego, bo dzialka waska i dluga, na niej jakies jeszcze rupiecie i warsztaty oprocz felernego domu, trzeba wszystko by wyburzyc , zakopac, przeorac i uporzadkowac ...a to przekracza raczej wartosc dzialki, chyba ze poszlaby za marny grosz, a wlasciciel chce juz przy takim stanie niemalo. ot i tyle , albo i az tyle:)))) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts