Xena z Xsary 11.01.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 te okiennice są sliczne.z przyjemnoscią i zainteresowaniem sledze ten wątek.Na razie od siebie moge dodać tyle, że większośc akcesoriów potrzebnych do wyprodukowania samemu okiennic widzialam w Kolenerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 11.01.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 te okiennice są sliczne.z przyjemnoscią i zainteresowaniem sledze ten wątek.Na razie od siebie moge dodać tyle, że większośc akcesoriów potrzebnych do wyprodukowania samemu okiennic widzialam w Kolenerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 11.01.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 W chałupie letniskowej mam takie okiennice. Robił je stolarz. Malowaliśmy, montowaliśmy sami. Okucia kupowaliśmy tutaj http://www.agas.pl/produkty.php?offset=13&idkat=30. Z tego co wiem, Katarina ma takie same okucia. http://foto.m.onet.pl/_m/bf673d05f444ee0af57cd835785248aa,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 11.01.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Ja tam wymyśliłem w miarę prosty i tani system.Okienice drewniane pełne lub żaluzjowe (z solidną ramką).Do zamykania baskwile - kwadratowe pręty wzdłuż okiennicy - pewnie chowane wewnątrz, ale nie wykluczam zewnętrznych, uruchamiane dźwignią (góra-dół) lub obracającą się klamką (jak w starych oknach).Blokowanie otwierania przez haczyk montowany w połowie okiennicy (na samym dole) długości 3/4 okiennicy. W pozycji otwartej hak jest wkładanu w ucho przy parapecie (oknie). Dodatkowo po zamknięciu w to samo ucho może być włożony hak drugiej części okiennicy co wzmocni zamknięcie. Realizacja niestety wiosną (najpierw wykończenie wnętrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 11.01.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 cemiku a czy mozesz narysowac swoje rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.01.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Do zamykania baskwile - kwadratowe pręty wzdłuż okiennicy - pewnie chowane wewnątrz, ale nie wykluczam zewnętrznych, uruchamiane dźwignią (góra-dół) lub obracającą się klamką (jak w starych oknach). A moglbys jasniej, bo chyba nie bardzo rozumiem to chowanie... Blokowanie otwierania przez haczyk montowany w połowie okiennicy (na samym dole) długości 3/4 okiennicy. W pozycji otwartej hak jest wkładanu w ucho przy parapecie (oknie). Dodatkowo po zamknięciu w to samo ucho może być włożony hak drugiej części okiennicy co wzmocni zamknięcie. O rety... Nic nie rozumiem z tych haków... Możesz jakis prosty rysunek poglądowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 11.01.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Możesz jakis prosty rysunek poglądowy ? Jak znajdę trochę czasu i nauczę się rysować i wklejać to wstawię. Myślę, że około niedzieli. Na proponowanych w poprzednich postach linkach też są akcesoria do okiennic ale musiałbym się tam wybrać bo ze zdjęć też niwiele wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.01.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 musiałbym się tam wybrać bo ze zdjęć też niwiele wynika. Mam ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 11.01.2007 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 katja napisała W chałupie letniskowej mam takie okiennice. Robił je stolarz. jeśli można widzieć to ile stolarz sobie wycenił takie okiennice?? dal mnie są SUPER, proste, tradycyjne, jednym słowem fajniutkie masz te okiennice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 11.01.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 katja napisała W chałupie letniskowej mam takie okiennice. Robił je stolarz. jeśli można widzieć to ile stolarz sobie wycenił takie okiennice?? dal mnie są SUPER, proste, tradycyjne, jednym słowem fajniutkie masz te okiennice dzięki stolarz z okolic Giżycka, polecany na "grupie olsztyńskiej", służę namiarami. Cena zeszłoroczna ok.150-200 zł za parę okiennic, bez malowania, bez okuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 11.01.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 No to może jeszcze ja dołącze do tematu, gdyż mam zaprojektowane okna w domu właśnie z okiennicami. Cenowo to wygląda mniej więcej tak :okno 120/150 cena 950.00+VAT okiennica do tego okna 1150zł +VAT. Okiennice lamelowe drzewo - sosna meranti. Montaż okiennicy to 10% jej wartości czyli 115zł+VAT jest to na razie najtańsza oferta. Trochę drożej robi URZĘDOWSKI, a całkiem drogo GEBAUER. Pozdrawiam. Natalia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 11.01.2007 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 katja napisała służę namiarami Dzieki, troszkę za daleko, ale już wiem o jakiej kwocie mogę rozmawiać z ewentualnym wykonawcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 11.01.2007 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Natalia Stanko napisała Cenowo to wygląda mniej więcej tak : okno 120/150 cena 950.00+VAT okiennica do tego okna 1150zł +VAT. Okiennice lamelowe drzewo - sosna meranti. Montaż okiennicy to 10% jej wartości czyli 115zł+VAT jest to na razie najtańsza oferta. Trochę drożej robi URZĘDOWSKI, a całkiem drogo GEBAUER Widzisz wiec dlaczego tak nas wszystkich interesuje wykonanie tanich, ale ładnych i dobrych okiennic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert z drzazgowej 12.01.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Ja zamówiłem okiennice w firmie Staszewski. Ich strona to http://www.staszewski.pl (przynajmniej tak było do niedawna). To będą okiennice płycinowe (pełne), podwójnie łamane, montowane w ramie okna, otwierane od wewnątrz za pomocą przekładni ślimakowej i korby. Mam duże okna, ale najdroższe są właśnie przekładnie - za całość zapłacę 17 tys. . Montaż w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trusia 12.01.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 albert z drzazgowej czekamy na zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 13.01.2007 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 albert z drzazgowej napisał To będą okiennice płycinowe (pełne), podwójnie łamane, montowane w ramie okna, otwierane od wewnątrz za pomocą przekładni ślimakowej i korby. Mam duże okna, ale najdroższe są właśnie przekładnie - za całość zapłacę 17 tys. Fiu Fiu ale kasiora Na pewno robie sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 13.01.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Zezo, fakt - drogo. Ale widziałam okiennice zrobione samodzielnie, cóż..... nie chę takich. To wyglądało jak para zbitych desek, w dodatku kolorystycznie nie były dopasowane do okien, ale może ktoś lubi taki misz-masz. Pozdrawiam. natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 13.01.2007 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Natalia Stanko napisała Zezo, fakt - drogo. Ale widziałam okiennice zrobione samodzielnie, cóż..... nie chę takich. To wyglądało jak para zbitych desek, w dodatku kolorystycznie nie były dopasowane do okien, ale może ktoś lubi taki misz-masz. No własnie, okiennice maja być dopieszczone, wykonane perfekcyjnie, jednym słowem maja być piękne mnie sie wydaję ze można zrobić tanie okiennice które bedą spałniać w/w wymagania. Szkoda że widziałaś tylko dziadosko wykonane okiennice, które nie pasowały do niczego, a jeszcze gorzej jak ich właściciel zapłacił kasę za ich wykonanie. Wszak wszystko robia ludzie, jak sie fachowiec przyłoży to moze wykonać super robotę, a jak jest partaczem to wszystko potrafi zepsuć Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert z drzazgowej 17.01.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Kasiora duża, fakt, cóż, kiedy taniej się nie da? Chyba żeby zrezygnować z możliwości otwierania od wewnątrz, ale nie chcę nawet myśleć o konieczności wychodzenia rano, zimą na dwór, żeby pootwierać wszystkie okiennice (straty ciepła mojego ), albo otwierania po kolei wszystkich okien (straty ciepła domu). Alternatywa, czyli rolety, żaluzje etc. nie wchodziły w grę w domu w stylu wiejskim (dwuspadowy dach, ganek, odeskowanie szczytu itd.). Jak mówiłem, najdroższe są mechanizmy - okucia i przekładnie. To robi nawet 2/3 ceny. Tańsze są okiennice typu polskiego (deskowe), ale to już sprawa mojej żony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 24.01.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 http://images12.fotosik.pl/23/734bdafa8ced0e29m.jpg No to jeszcze ja po przerwie dokleję obiecane zdjęcie. Dziadek nazywa je filongowe, takie mi się marzą i są możliwe do wykonania u miejscowego stolarza (bez konkretów finansowych jeszcze). Okiennice "polskie" też biorę pod uwagę i nie zgodzę się z tym, że wykonane własnoręcznie muszą być siermiężne - widziałem badziewie wykonane przez "firmę", kolor dobierany "komputerowo" przez "fachowca" oraz samoróbki o niebo ładniejsze, lepsze i doskonale wkomponowane w budynek. Nie to ładne co ładne tylko co się komu podoba - więc darujmy sobie pustą dyskusję i skupmy się na szczegółach technicznych, możliwych rozwiązaniach, konkretnych pomysłach itp, bo jeśli kogoś stać na dużą kasę za okiennice to oczywiste że ich robić sam nie będzie (dla takich miłośników wystarczy cena i namiary firmy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts