Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O K I E N N I C E

zezo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tam wymyśliłem w miarę prosty i tani system.

Okienice drewniane pełne lub żaluzjowe (z solidną ramką).

Do zamykania baskwile - kwadratowe pręty wzdłuż okiennicy - pewnie chowane wewnątrz, ale nie wykluczam zewnętrznych, uruchamiane dźwignią (góra-dół) lub obracającą się klamką (jak w starych oknach).

Blokowanie otwierania przez haczyk montowany w połowie okiennicy (na samym dole) długości 3/4 okiennicy. W pozycji otwartej hak jest wkładanu w ucho przy parapecie (oknie). Dodatkowo po zamknięciu w to samo ucho może być włożony hak drugiej części okiennicy co wzmocni zamknięcie.

Realizacja niestety wiosną (najpierw wykończenie wnętrz).

Do zamykania baskwile - kwadratowe pręty wzdłuż okiennicy - pewnie chowane wewnątrz, ale nie wykluczam zewnętrznych, uruchamiane dźwignią (góra-dół) lub obracającą się klamką (jak w starych oknach).

A moglbys jasniej, bo chyba nie bardzo rozumiem to chowanie...

Blokowanie otwierania przez haczyk montowany w połowie okiennicy (na samym dole) długości 3/4 okiennicy. W pozycji otwartej hak jest wkładanu w ucho przy parapecie (oknie). Dodatkowo po zamknięciu w to samo ucho może być włożony hak drugiej części okiennicy co wzmocni zamknięcie.

O rety... Nic nie rozumiem z tych haków... Możesz jakis prosty rysunek poglądowy ?

katja napisała

W chałupie letniskowej mam takie okiennice. Robił je stolarz.

jeśli można widzieć :oops:

to ile stolarz sobie wycenił takie okiennice??

dal mnie są SUPER, proste, tradycyjne, jednym słowem fajniutkie masz te okiennice

dzięki :D

stolarz z okolic Giżycka, polecany na "grupie olsztyńskiej", służę namiarami. Cena zeszłoroczna ok.150-200 zł za parę okiennic, bez malowania, bez okuć.

No to może jeszcze ja dołącze do tematu, gdyż mam zaprojektowane okna w domu właśnie z okiennicami. Cenowo to wygląda mniej więcej tak :

okno 120/150 cena 950.00+VAT

okiennica do tego okna 1150zł +VAT. Okiennice lamelowe drzewo - sosna meranti. Montaż okiennicy to 10% jej wartości czyli 115zł+VAT

jest to na razie najtańsza oferta. Trochę drożej robi URZĘDOWSKI, a całkiem drogo GEBAUER.

Pozdrawiam. Natalia.

Natalia Stanko napisała

Cenowo to wygląda mniej więcej tak :

okno 120/150 cena 950.00+VAT

okiennica do tego okna 1150zł +VAT. Okiennice lamelowe drzewo - sosna meranti. Montaż okiennicy to 10% jej wartości czyli 115zł+VAT

jest to na razie najtańsza oferta. Trochę drożej robi URZĘDOWSKI, a całkiem drogo GEBAUER

:evil: :evil: :evil: :evil:

Widzisz wiec dlaczego tak nas wszystkich interesuje wykonanie tanich, ale ładnych i dobrych okiennic :wink: :wink:

Ja zamówiłem okiennice w firmie Staszewski. Ich strona to http://www.staszewski.pl (przynajmniej tak było do niedawna).

To będą okiennice płycinowe (pełne), podwójnie łamane, montowane w ramie okna, otwierane od wewnątrz za pomocą przekładni ślimakowej i korby. Mam duże okna, ale najdroższe są właśnie przekładnie - za całość zapłacę 17 tys. :o . Montaż w przyszłym tygodniu.

albert z drzazgowej napisał

To będą okiennice płycinowe (pełne), podwójnie łamane, montowane w ramie okna, otwierane od wewnątrz za pomocą przekładni ślimakowej i korby. Mam duże okna, ale najdroższe są właśnie przekładnie - za całość zapłacę 17 tys.

:o :o

Fiu Fiu ale kasiora :o :o

Na pewno robie sam :wink: :wink:

Natalia Stanko napisała

Zezo, fakt - drogo.

Ale widziałam okiennice zrobione samodzielnie, cóż..... nie chę takich.

To wyglądało jak para zbitych desek, w dodatku kolorystycznie nie były dopasowane do okien, ale może ktoś lubi taki misz-masz.

No własnie, :D :D

okiennice maja być dopieszczone, wykonane perfekcyjnie, jednym słowem maja być piękne :wink: :wink: mnie sie wydaję ze można zrobić tanie okiennice które bedą spałniać w/w wymagania.

Szkoda że widziałaś tylko dziadosko wykonane okiennice, :cry: które nie pasowały do niczego, a jeszcze gorzej jak ich właściciel zapłacił kasę za ich wykonanie. :wink:

Wszak wszystko robia ludzie, jak sie fachowiec przyłoży to moze wykonać super robotę, a jak jest partaczem to wszystko potrafi zepsuć :wink:

Powodzonka

Kasiora duża, fakt, cóż, kiedy taniej się nie da? Chyba żeby zrezygnować z możliwości otwierania od wewnątrz, ale nie chcę nawet myśleć o konieczności wychodzenia rano, zimą na dwór, żeby pootwierać wszystkie okiennice (straty ciepła mojego :) ), albo otwierania po kolei wszystkich okien (straty ciepła domu). Alternatywa, czyli rolety, żaluzje etc. nie wchodziły w grę w domu w stylu wiejskim (dwuspadowy dach, ganek, odeskowanie szczytu itd.).

Jak mówiłem, najdroższe są mechanizmy - okucia i przekładnie. To robi nawet 2/3 ceny. Tańsze są okiennice typu polskiego (deskowe), ale to już sprawa mojej żony :lol: .

http://images12.fotosik.pl/23/734bdafa8ced0e29m.jpg

No to jeszcze ja po przerwie dokleję obiecane zdjęcie. Dziadek nazywa je filongowe, takie mi się marzą i są możliwe do wykonania u miejscowego stolarza (bez konkretów finansowych jeszcze). Okiennice "polskie" też biorę pod uwagę i nie zgodzę się z tym, że wykonane własnoręcznie muszą być siermiężne - widziałem badziewie wykonane przez "firmę", kolor dobierany "komputerowo" przez "fachowca" oraz samoróbki o niebo ładniejsze, lepsze i doskonale wkomponowane w budynek. Nie to ładne co ładne tylko co się komu podoba - więc darujmy sobie pustą dyskusję i skupmy się na szczegółach technicznych, możliwych rozwiązaniach, konkretnych pomysłach itp, bo jeśli kogoś stać na dużą kasę za okiennice to oczywiste że ich robić sam nie będzie (dla takich miłośników wystarczy cena i namiary firmy)