hieronim333 22.12.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 http://www.eko-kotly.pl/kociol2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 23.12.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Znam firmę jest ok a ja im sprzedaję króćce, kolana hamburskie, złączki miedziane i oczywiście rurę miedzianą do wężownic c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robson1 04.01.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 posiadam Stalmarka 25 kWza wiele nie moge o nim powiedziec, poniewaz mam go od 5 m-cy, ale jak na razie z regulatorem pokojowym spisuje sie prwidłowodla mnie zasobnik jest troszke za mały ale planuje go rozbudowac, pale w nim ekogroszkiem i miałem mysle ze po sezonie bede mogl cos wiecej powiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hieronim333 04.01.2007 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Prosze napisz jaki dom ogrzewasz i ile średnio na tydzień spalasz opału? Będę wdzieczny również za info po sezonie. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1719501302 05.01.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 W Stalmarku 25kW jest zasobnik na ok 90 kg paliwa. Jak się dowiedziałem można ten zasobnik zwiekszyć fabrycznie max do 150 kg - a więc to już coś.Sam się zastanawiam w przyszłości nad tym kociołkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIKTOR. KNAPIK 06.01.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 też zakupiłem ten kocioł ale dopiero jak przekonały mnie osoby które użytkują te kotły .Musialem trochę poczekać zanim pan z firmy udostępnił mi telefony osób z mojego rejonu polski Podzwoniłem trochę i nawet oglądałem niedaleko mojego zamieszkania u osoby użytkującej taki kocioł jak działa.Byłem raczej za retortowym ale po tym jak naczytałem się jak narzekają na ślimakowe co do cen opału i problemów z zrywaniem się zabezpieczeń zdecydowałem się na stalmarka.Teraz ogrzewam miałem chociaż sprawdzałem go na groszku.Super sprawa.Jeżeli jest ktoś na kupnie to proponuje stronę http://www.eko-kotly.pl mają teraz promocje choć w firmie kotły są droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIKTOR. KNAPIK 06.01.2007 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 co do spalania to mogę coś powiedzieć .kocioł 35 KWpowierzchnia grzewcza 245 metrów + zasobnik 140 litrówobecnie zasobnik wystarcza mi na 3 dni ciągłej pracy.osoby ktore pytałem jak w zimie przy mrozie określały czas między załadunkami od 1,5 do 3 dni.Trochę mały popielnik ale to pewnie dlatego że kocioł ma 5 kanałów grzewczych i jeśli miałby być większy mósiałby być wyższy a i tak jest dośc wysoki jak na kocioł. ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu i nawet szwagier żałuje że niepoczekał i kupił inny kocioł .Ja czekałem 2 miesiące od sierpnia do pazdziernika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 07.01.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 hmm 140l to jakies 160KG na 1,5 dnia to wychodzi 106 kg w przeliczeniu na energie to jest 2968 MJ przy zalozeniu kalorycznosci wegla na poziomie 28MJ/KG a 2756 MJ przy zalozeniu ze kalorycznosc wegla wynosi 26MJ co daje odpowiednio 12,11 i 11,12 MJ/m2 co jest zapotrzebowaniem dobowym na energie na m2 po przeliczeniu na KW/h 3,36 KW/h na m2 i 3KW/h czyli dziennie caly dom ciegnie ci 823,2 KW/h oczywiscie w obliczeniu nie ujolem sprawnisci pieca bo jej nieznam ale dla porownania liczac w ten sam sposob moj dom (kostka girekowska ) pobiera 150KWh na dobe a ogrzewam 125m2 + 60 m2 piwnicy i garazu jako ze piwnica jest niska i mysialbym przeliczac to na m3 podziele te wartosc tylko przez 120 m2 wiec u mnie dobowe zapotrzebowanie na energie wynosi 1,25KWh na m2 przy zalozeniu ze palem weglem 28MJ wiec albo masz dziurawe sciany albo prawda jest to ze kotly z podajnikiem tlokowym sa malo oszczedne ja mam kociol z podajnikiem slimakowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIKTOR. KNAPIK 07.01.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 mówiłem o zasobniku na ciepłą wodę 140 litrów a co do zasobnika to jest on podawany 130 kgale niewiem jak oni to obliczali bo wsypując do pełna miał suchy płukany ważyłem wychodzi około 100 kg .pewnie podają mokry. co do wagi ekogroszku to jest wagowo pewnie jeszcze mniej bo są przerwy między groszkiem .aż sprawdzę jak będzie okazja.jak obliczałem to na miesiąc spalam około 800kg.nieznam się na tych przelicznikach ale licząc po swojemu to na sezon grzewczy powinienem spalić maksymalnie około 5 do 6 ton tak jak mi mówiono.A jak wyjdzie to napisze po sezonie jak się skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIKTOR. KNAPIK 07.01.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 a co do opału to mam miał z kopalni janina 20MJ/Kg cena 170 zł za tonę + transport Pali się bardzo dobrze .ty pewnie palisz ekogroszkiem po 500 zł i niemasz możliwości palić czym innym. Jeżeli przeliczymy to wsystko to ja pale za grosze a dla ciebie pewnie lepiej było by kupić sobie kocioł gazowy wyszło by taniej i bez problemu z wynoszeniem popiołu i całą resztą z załadunkami itd.napisz jaki masz kocioł z podajnikiem ślimakowym bo jeszcze się niepochwaliłeś aż sprawdzę co to za cudo i może się inni urzytkownicy wypowiedz co mają taki kocioł jak ty.A może jesteś producentem i dlatego tak zachwalasz .daj się wypowiedzieć innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 07.01.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 no to przy tych parametrach co podales wychodzi 481KWh na dobe a to jest 2KWh na m2 u ciebie ogrzanie 1m2 na miesiac kosztuje 1,8zł u mnie 2,15 zakladajac ze pale weglem 28MJ ale tak napprawde niewiem jakiej jest kalorycznosci i nieliczac piwnicy co do wegla to placilem 470zł za tone i jest to najtanszy wegiel kamienny jaki jest dostepny u mnie - tanszy jest tylko mial a mial jest umnie beznadziejny - mialem wczesniej kociol na mial gazu tez niemam do obliczen przyjolem ze spalasz 130KG na 1,5 dnia u mnie zbiornik 160kg i na sile bym wcisnol 180kg ale niewiem jak chcesz spalic 5/6 ton na sezon skoro na miesiac wychodzi 2,6 tony mimo ze masz tanszy wegiel to różnica niejest wielka a ja moge odwiedzac piec raz na 9 dni ponadto nienapisales jaki masz dom i jak docieplony producetem nie jestem a juz napewno nie piecy piec z podajnikiem mam od tego sezonu i jako ze jest to 1 sezon niemoge go polecac innym bo zamalo go urzywalem ale jak poczytasz moje posty to dowiesz sie jaki mam piec i jaki mialem poprzednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robson1 08.01.2007 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 no wiec w moim stalmarku 25kW, do ogrzania domu o pow. użytk. 122 m2, ocieplonego 12 cm styropianu, okna pcv z szyba 1,1, na poddaszu brak okien dachowych a gr wełny to 20 cm no więc jeśli zasypie zasobnik do pełna (ponoć 90 kg - nie sprawdzałem), miałem o kaloryczności 26kJ (320 zł/t), ustawię na reg. pokojowym 15 stopni w dzień i 10 w nocy, to taki zasobnik wystarcza mi na 5 dni pracy, tyle że przy takiej temp jak teraz, tj 5-8 stopni na zewnątrz, temp w domu przez kilka godzin w ogóle się nie obniża, i piec większość czasu pracuje na podtrzymaniu (tylko po to aby utrzymać żar w palenisku), ale jak zaczną się mrozy i wprowadzę się na dobre (na razie wykańczam dom) sprawdzę go dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIKTOR. KNAPIK 11.01.2007 02:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Dla ghostt.. skąd ci się wzieły takie wyliczenia .jak bym miał spalać 1300 na miesiąc nawet przy mrozach to bym taki kocioł wyżucił .no chyba żebym palił miałem oszukanym co jest w nim więcej kamienia niż węgla i kosztuje 100zł. i czytaj uważnie nie 130 tylko 100 kilogramów.a tak pozatym to te twoje wyliczenia są jakieś nieprzekonujące .więc napisz jaki kocioł masz bo mi się niechce szukać twoich tematów .jaką sprawnośc ma . stalmark ma 88,4 %Bo narazie piszesz o samych pozytywach swojego kotła i jaki to masz super i cacy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIKTOR. KNAPIK 11.01.2007 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Dla ghostt.. i jeszcze jedno nieobliczaj mi że spalam 130 kg na dzień i to teraz bo widocznie dokładnie nieprzeczytałeś co napisałem mi teraz zasobnik wystarcza na 3 dni a nie tak jak ty napisałeś że na 1,5 dnia czyli licząc 100 kg na 3 dni to na miesiąc wychodzi mi 900 kg.a nie twoje 2tony 600kg.Nawet gdybym spalił tone średnio na miesiąc i sezon grzewczy trwałby 6 miesięcy to i tak będę 100razy bardziej zadowolony niż ty.teraz możesz to przeliczyć po swojemu ciekawe ile teraz ci wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rajmund 05.02.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 mam pytanie może ktoś na nie odpowiedziec jaka jest różnica pomiędzy piecem STALMARK a KOTREM oba są z podajnikiem tłokowym. przegląając to forum dochodze do wniosku że każdy zachwala swój piec ja jestem na etapie kupowania pieca i niechciał bym się znowu uzależnic od jednego paliwa (teraz to gaz) miał i ekogroszek to zawsze jakiś wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 05.02.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Dla ghostt.. i jeszcze jedno nieobliczaj mi że spalam 130 kg na dzień i to teraz bo widocznie dokładnie nieprzeczytałeś co napisałem mi teraz zasobnik wystarcza na 3 dni a nie tak jak ty napisałeś że na 1,5 dnia czyli licząc 100 kg na 3 dni to na miesiąc wychodzi mi 900 kg.a nie twoje 2tony 600kg.Nawet gdybym spalił tone średnio na miesiąc i sezon grzewczy trwałby 6 miesięcy to i tak będę 100razy bardziej zadowolony niż ty. teraz możesz to przeliczyć po swojemu ciekawe ile teraz ci wyjdzie a cos ty Wiktor taki zażarty jak spalasz tone na miesiąc za ok 200 pln to nic tylko pogratulować bo przy rozmiarach twojego domku to bardzo dobry wynik ! sam myślałem o stalmarku bo mam do nich rzut beretem + byłem nawet kiedyś u nich w andrychowie-czańcu ... do oświęcimia jakoś nie dotarłem szkoda tylko że ten kociolek taki "nieporęczny" i u mnie w kotłowni nie było by go jak usadowić i to chyba jedyny problem co do tego kociołka bo jest w budowie nietypowy na marginresie mam taki sam kocioł co Ghostt elektromet 25 kw 86.6 spr.(jeszcze nie odpalony) więc na temat spalania się nie wypowaidam mam jedynie nadzieję że się zmieszcze w 300 pln na miesiąc tyle płace teraz za gaz w mieszkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 24.02.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Dyskusja ile komu dziennie węgla czy czego tam wychodzi to taka trochę jakby akademicka nie ? Chyba że macie stanowiska testowe do pieców o identycznych parametrach zainstalowane w swoich domach... A ja np. chciałbym się dowiedzieć jak to jest w piecach stalmark z wszystkopalnością? tzn. miał,groszek,pelety,owies,pestki itp. oczywiście w trybie automatycznym i czy faktycznie przechodzi przez szufladę granulacja 40mm a nie jak przez podajniki ślimakowe (w większości) 25 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLas 25.02.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 W sprawie wszystkopalności: ogrzewam od końca grudnia dom kotłem KMG-1 30kW (podobny do Stalmarka). Paliłem do tej pory miałem i groszkiem ze składu opału (opał wilgotny i chyba kiepskiej jakości - dużo popiołu, groszek na oko do 4 cm). Obydwa paliwa palą się jako-tako, nie ma problemu z gaśnięciem kotła lub uzyskaniem zadanej temperatury. Do ogrzania 330 m2 + beczka 140 l CWU. Tylko popiołu dużo. Niestety w okolicy nie znalazłem ekogroszku a jego cena w markecie budowlanym (650 zł / tonę) odstrasza. Może kupię 100 kg żeby zobaczyć jak sie pali właściwe paliwo . Przy stosowanych przeze mnie rodzajach opału należy jedynie dobrać optymalne ustawienia czasów podawania i przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-YuReK- 28.02.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Jestem urzytkownikiem kotła Stalmark 30kWpowierzchnia do ogrzania 180m plus zasobnik na ciepłą wodę 140 l paliłem "retopalem" obecnie miałem tak zwaną 20 z Zakładu Górniczego Sobieski cena tego drugiego 200 zł tona z przywozem przy nieocieplonym do końca domu oraz obecnej zimie (jaka jest każdy widzi ) spalam zasobnik na 2 doby oczywiście mam zastosowany regulator pokojowy jak na razie z kosztów ogrzewania i z pracy pieca jestem bardzo zadowolony czekam co pokaże po całkowitym ociepleniu jedyna wada to popiół ale co to na przeciw kosztów jakie ponoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLas 28.02.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 YuRek - mam pytanie?Czy w Stalmarku po podaniu przez regulator pokojowy informacji o osiągnięciu zadanej temperatury, pompa obiegowa CO dalej pracuje aż do spadku temperatury poniżej zadanej dla jej załączenia?Też mam podłączony regulator pokojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts