Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł STALMARK - proszę o opinie

hieronim333

Recommended Posts

Zastanawiałem się również nad tym kotłem ale mam kolegę który jest"oblatany" w konstrukcjach stalowych o dopatrzył się niezgodności w ciężarze.

Po obliczeniu wg. blach podanych w specyfikacji ciężar kotła wychodzi znacznie większy niż w danych fabrycznych.Więc albo jest zaniżona waga kotła(w co wątpię) lub specyfiakcja swoją drogą a wykonanie swoją.

Kocioł może i działa ok. ale co będzie za 5 lat?

Nie skożystam. :cry:

Sprzedający te kotły mówił mi ostatnio, że mają pierwszą informację o uszkodzeniu płaszcza kotła (nie pamiętam czy był to Stalmark czy KMG-1) po 7 latach od początku eksploatacji. Z tym, że w tym miejscu gdzie nastąpiła korozja (koło rozety :o ) zwiększyli już pewien czas temu grubość blachy o 2 mm.

• 2 months później...
  • 5 months później...
  • 6 years później...

Witam, stoję przed wyborem kotła CO znajomy hydraulik proponuje kocioł Stalmark Duo Boss 19 kW. Generalnie nie siedzę w temacie pieców więc firmy nie znam. jak ktoś użytkuje takie cacko bardzo proszę o opinię - patrząc na piec u moich rodziców ( tradycyjnie Zębiec) bardziej skłaniam się ku Zębcowi choć nie przekreślam Stalmarka. bardzo proszę o opinię dom będzie miał ok. 150 m2 i zamierzam palić miałem choć w okresach przejściowych będę wspomagał portfel drewnem- proszę o opinię użytkowników

ps. Wesołych Świat forumowiczom.