ArtMedia 10.05.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Witam serdecznie. Właśnie zastanawiałem się jak wykonać kurek spustowy wody z instalacji c.o. w przypadku, kiedy kotłownia jest na tym samym poziomie? Jeśli rury prowadzone są w posadzce to jest to niemożliwe. Co wtedy? Jak spuścić wodę w razie konieczności? A co dopiero, gdy kocioł jest wiszący?!? Poza tym, nawet jeśli kotłownia jest niżej i można kurek umieścić w najniższym punkcie instalacji, to przecież w przypadku rozprowadzenia rozdzielaczowego, półmetrowe lub nawet dłuższe odcinki rur biegną do dołu, co uniemożliwia spuszcznie wody! Oczywiście podciśnienie wyciągnie wodę ale tylko z najkrótszego obwodu! Niech ktoś mnie oświeci. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 11.05.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Niestety nie ma możliwości spuszczenia wody. Jak się pomyśli to jest na to sposób. Ja kiedyś u klienta wygoniłem wodę z instalacji rozdzielaczowej sprężonym powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 11.05.2003 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 A co z poziomymi fragmentami rurociągów? W przypadku instalacji trójnikowej, czasami nie jest możliwe ułożenie rur poniżej grzejników. Wówczas od poziomego rurociągu mogą rozgałęziać się odejścia do grzejników skierowane do dołu. Czy nie trzeba wtedy takiego fragmentu poziomego odpowietrzyć, montując na końcu odpowietrznik? Czy wystarczy odpowietrzyć grzejniki? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 11.05.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Nie wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 11.05.2003 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Złapałem mojego rzemieślnika na tym, że chciał mnie zostawić z wodą w całym dolnym rozprowadzeniu (w warstwach posadzki). Strasznie się buntował, ale zmusiłem go, by w kotłowni w warstwach podłogi wpiął trójnikiem w układ syfoniki (z cała pewnością muszą być poniżej najniższego dolnego poziomu rur), i wyprowadził je drugim końcem nad posadzkę kurkiem z wyjściem na wężyk. Jeśli wężyk wepchnę głęboko w kratkę ściekową w podłodze - to naczynia połączone powinny zadziałać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.05.2003 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Tylko pytanie po co spuszczać wodę? Raz napuszczona i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 11.05.2003 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 No coś trzeba wykombinować jakieś podejście zeby w większości wode spuszczać bo niekiedy trzeba cos przerobić etc no i wiadomo z wodą trzeba get out!!Dziwię się ze to jakoś przeszło przy budowie obok uwagi!!!Na pewno sie coś da zrobić i lepiej włożyc w to pracy trochu a bedziej korzysć z tego!!:smile:3maj sie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts