Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking klejów do płytek

vanderbobo

Recommended Posts

rzucam temat bo właśnie zaczynam szukać odpowiednich klejów od gresy, płytek, i płytek na podłogówkę. Wiem że wielu z was już ma to za sobą więc liczę na pomoc. a taki temat może przydać się każdemu. na początek moje typy na dziś.

Ceresit CM11 - na zwykłe płytki bez podłogówki

Ceresit CM17 - na podłogówkę.

cen nie znam.

a i dodam jeszcze takie zestawienie.

http://img218.imageshack.us/img218/2224/screenhunter005nt9.jpg

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na rynku istnieje mnóstwo firm krajowych i zagranicznych produkujących zaprawy klejowe. Ciężko wśród nich wybrać najodpowiedniejsze. Z dobrych moim zdaniem produktów mogę polecić Ceresit, Knauf, Schonox czy też Kerakol i Sakret.

Nie są to tanie produkty, ale spełniają wszelkie potrzebne funkcje nawet w dość specyficznych zleceniach.

Ale, jak zawsze twierdzę, każdy decyduje sam na co wydaje pieniądze. Jako wykonawca, często, muszę robić z tego co inwestor wybiera. Ale jak mam wolną rękę, to stosuję tylko sprawdzone zaprawy.

wśród glazurników z którymi rozmawiałem, prym wiedzie ceresit, z czym to związane ? jakoś nie podejrzewam że glazurnicy działają wyłącznie w trosce o inwestora, może ceresit jest dobrze urabialany, plastyczny, może dobrze się trzyma packi, może ma dobrze dobrane opóźniacze.

Ardex i PCI - najwyższa półka jakościowa i cenowa zarazem.

Ale czy to ma znaczenie , potrzebujesz góra 2,3 worki kleju więc ta róznica w cenie znika w ogólnych kosztach .

Skąd znam te firmy - w obu pracowałem i w zwiazku z tym wiem co sa warte , jak i wiem co jest warta konkurencja.

Z pełnym szacunkiem dla konkurencji ale.........

Ale nie ma powtarzalności produkcji . Jak dostana dobry cement to nawet najprostszy Atlas jest dobry .

Każda firma ma bardzo dobre linie produkcyjne ,wszystko zależy zatem od dostarczanych komponentów, a te są niestety różne .

Wielokrotnie widziałem w Ardexie dostawy np.cementu.

I wielokrotnie widziałem jak cementowóz wyjeżdżał z fabryki nie rozładowany .

Nie spełniał parametrów i juz.

Ceresit Cm-11 wystarczy do wszystkich płytek do wymiaru 50cmx50cm

Twarde nieodkształcające się podłoże

Lub znacznie lepsze kleje to Sopro

Ściągałem płytki (kilka sztuk pękniętych na krawędziach)po 8 latach układane na CM-17(schody) ten klej gnije

Zbijałem płytki po 8 latach CM-11 i jest co zbijać!

No i zbijałem płytki po 2tygodniach Sopro też jest co robić.

Dodam, że sam je wcześniej układałem.

Polecam CM-11 i kleje z rodziny Sopro, oby dwa produkty dobrze urabialne, mające dobry czas schnięcia.

Co nie można powiedzieć o np: Atlasie

Jest jeszcze grupa tanich klejów dostępnych w hipermarketach:to Kreisler, dobry klej

Pozdrawiam

KRZYSIEK

U mnie na tarasach w poprzednim mieszkaniu lepszy okazał sie atlas plus od ceresitu CM11. Taras od strony południowej na którym położyłem kafle na Atlasie plus ponad 5 lat temu jest kompletnie nienaruszony. Natomiast taras od zachodu na ceresicie(tak mnie namówił fachowiec) jest w kilku miejscach popękany :evil: :evil:

U mnie na tarasach w poprzednim mieszkaniu lepszy okazał sie atlas plus od ceresitu CM11. Taras od strony południowej na którym położyłem kafle na Atlasie plus ponad 5 lat temu jest kompletnie nienaruszony. Natomiast taras od zachodu na ceresicie(tak mnie namówił fachowiec) jest w kilku miejscach popękany :evil: :evil:

...ale co to za porównanie... odpowiednikiem elastycznego Atlasu plus jest również elastyczny CM17 (oczywiście dużo droższy bo trzykrotnie więcej niż CM11).

• 2 months później...
w końcu kupiłem Glazurnika, tez zielony do zwykłych płytek za 13zł a ten czerwony na podłoża ogrzewane za 45zł. Glazurnik to produkt firmy Mapei

Bardzo dobrze zrobiłeś, a fuga glazurnika też jest super aż chce sie pracować dla mnie najlepsza,bez stresu.

Osobiście nie nawidzę fugi ceresitu

.... a ja kułem płytki położone przez jeszcze "komunistycznego" glazurnika na zaprawę beronową! Powtarzam - KUŁEM!!! Teraz takiego fachowca dostać... marzenie... Dobry fachowiec przy zachowaniu wszystkich prawideł sztuki położy na tanim kleju tak że nie można oderwać... partacz drogi klej zmarnuje a płytka sama spadnie... Wystarczy unikać błędów w sztuce to i tani klej będzie dobry (no może nie do przesady tani) A to dla przestrogi... nawet najlepszy klej nie pomógł... http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=2335 straszne... :evil: