Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking klejów do płytek

vanderbobo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czuję się pochwalony :) Dzięki wielkie! a tak naprawdę to najważniejsze by się mojej pani podobało. Ja to bym zrobił wszystko ciemne by brudu nie było znać :rolleyes:

Wiem, że się będę powtarzał, ale doradzcie mi jaki klej pod ogrzewanie podłogowe wybrać? Dodam że na ściany dam Atlasa półelastycznego - bo już sprawdzałem i działa anie musze mieć elastycznego :), ale nie wiem czy Atlas Plus jest warty na podłogę czy też lepiej coś innego wybrać?

Pozdrawiam PrzMag :):)

Wiem, że się będę powtarzał, ale doradzcie mi jaki klej pod ogrzewanie podłogowe wybrać? Dodam że na ściany dam Atlasa półelastycznego - bo już sprawdzałem i działa anie musze mieć elastycznego :), ale nie wiem czy Atlas Plus jest warty na podłogę czy też lepiej coś innego wybrać?

C2 E S1, np Atlas Plus Mega, bądź Keraflex extra S1. Zazwyczaj pracuję na Plusie Mega, praca na nim to cudo :)

Pozdrawiam, Paweł

PS. Nie ma klejów elastycznych, są odkształcalne :) klej dobieraj do podłoża, rodzaju i rozmiaru płytek, nie ma uniwersalnego :)

[ATTACH=CONFIG]247274[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]247275[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]247276[/ATTACH]

Chyba się udało! :D Zdjęcia są jakie są bo łazienka nie za duża :) proszę mimo wszystko mnie pochwalić, bo w większości to wszystko moja praca! :) z drobną pomocą szwagra ;) drobniuteńką :)

Super, gratuluję -profesjonalna robota. Pozdrawiam

Ja też będę się powtarzał, ale jak mam doradzić to dordzę EURO-MIX. Używałem i jestem zadowolony! U Ciebie może sprawdzić się ten klej http://www.euromix.com.pl/produkty/ex-1-03m-2/ poczytaj i sam oceń, ale moim zdaniem będzie dobry.

C2 E S1, np Atlas Plus Mega, bądź Keraflex extra S1. Zazwyczaj pracuję na Plusie Mega, praca na nim to cudo :)

Pozdrawiam, Paweł

PS. Nie ma klejów elastycznych, są odkształcalne :) klej dobieraj do podłoża, rodzaju i rozmiaru płytek, nie ma uniwersalnego :)

Są zaprawy plastyczne cechujące się dużą elastycznością :)

Pozdrawiam :)

Są zaprawy plastyczne cechujące się dużą elastycznością :)

Pozdrawiam :)

Hmm, to tak normowo który to parametr? Widziałeś elastyczny klej cementowy? Na ogrzewanie podłogowe klej z min. odkształcalnością S1 (ugięcie od 2,5 do 5mm), zbyt duże naprężenia są na takiej podłodze, dodaj do tego jeszcze płytki wielkoformatowe i nieszczęście gotowe :) Tak samo wygodnym parametrem jest E - czyli wydłużony czas otwarty, a T - czyli ograniczony spływ na podłodze jest zbędny. Już dawno wyleczyłem się z czytania tego co producenci wypisują na opakowaniu, ważne parametry z norm. Nawet na kleju C1 potrafią napisać, że i na ogrzewanie podłogowe i trudne podłoża :(

• 2 months później...

mam do położenia ponad 100m2 płytek na ogrzewanie podłogowe, połowa tej powierzchni to płytki 60x60 a połowa 60x30

fugi bym nie chciał robić większej niż 3 mm

użyć ceresit cm16 http://www.ceresit.pl/produkty/produkty-do-ukladania-i-spoinowania-plytek/zaprawy-klejace/cm-16

czy ceresit cm17 http://www.ceresit.pl/produkty/produkty-do-ukladania-i-spoinowania-plytek/zaprawy-klejace/cm-17

zastanawiam się też nad sopro no1 http://www.sopro.pl/products/tfp/fliesentechnik/fnk/fliesenkleber/9767/sopro_no_1.html

ceresit pisze że ich klej cm17 nadaje się do płytek o pow.1m2 więc może będzie lepszy od sopro ?

Edytowane przez papi240

Na podstawie 15 lat w zawodzie glazurnika...mogę napisac że po wielu testach róznych klejów róznych firm zostałem na stałe przy Mapei.

Budzetowe kleje kazdej firmy w oklicach 20 zł/25 kg to piasek...ale piasek piaskowi nierówny:)

Atlas mimo gigantycznej promocji od lat produkuje dosyć słabe kleje.Dość topowy model Atlasa nie przeszedł testu wykonywanego przez europejskie centrum jakości,to samo model Atlasa do przyklejania styropianu fasadowego.Z moich doświadczeń wada szczególna jest urabialność..jest tragiczna.w porównaniu do mapei czy ceresita to jak zaprawa murarska.To samo tyczy fug,sa słabe pod kazdym względem.Trzymanie koloru,zabrudzenia,tragiczna urabialnośc/czas schnięcia/czas wygladzania

Kleje elestyczne pod ogrzewania podłóg czy tarasy na zmienne warunki to marketing.Te kleje po prostu maja dodatek polimerów i nie tylko nie,,pracują,, ale sa po prostu bardzo zwartei mocne.wrecz nie do ruszenia. Równie dobrze mozna płytki połozyc na zwykła zaprawe cementową robiona na budowie i po 100 latach nie bedzie ich mozna skuc...pamiętam takie zlecenie skuwanie poniemieckiego sklepu miesnego..ceramika +zaprawa....masakra.Wiekszosc usterek tarasów czy trudnych podłozy to nie wina kleju ale błedy wykonawcze...jesli jakiś material ,, pracuje.. to wystarczy okladzinę połozyc tak żeby pracowała razem jako całość z tym podłozem..a tu już klej ma drugorzedne znaczenie.

Jesli chodzi o własciwości robocze kleju czyli urabialność,tęzenie, czas pracy,wytrzymałość końcowa oraz tzw. przyjaznosc przy pracy to uwazam że najlepszym klejem jest mapei adesilex P9.

Dodam że na mapei nie mam kopletnie reklamacjii od klientów ale być moze to nie wynika z kleju tylko z wykonastwa.

Przy kladzeniu plytek wilekoforamtowych,tym bardziej na podloza poddawane zmiennym warunkom temperaturowym kolosalne i przewazające znaczenie ma nie klej ale wykonawca,dokladnosć i doswiadczenie spowoduje ze na przecietnym kleju latami bedzie wszystko w porzadku...natomiast partacz na najlepszym kleju polozy tak że będą spękania fugi,odspojenia płytek,nadłamena krawedzie. 80% wykonastwo /20 % klej

Edytowane przez Kasia242

A czy ktoś z was używał może kleju KREISEL klejfix 2 ?? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnej opinii na temat tego produktu. Najciekawsze jest to, że na stronie KREISELA nie ma słowa na temat tego kleju...

W ogóle chciałbym poznać wasze zdanie na temat klei do płytek tej marki.

Będę wdzięczny za opinie :)

Pzdr.

Edytowane przez Troj31

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

witam

możecie mi powiedzieć ci którzy kładli płytki na ceresit cm11 i cm 17 kilka lat temu

czy coś się dzieje lub działo z płytkami czy wszystko jest ok

osoba która będzie mi kładła płytki pracuje tylko na tych klejach i dlatego chciałbym się dowiedzieć czegoś o ich jakości itp

płytki podłogowe będą miały wymiary 60x60 na ogrzewaniu podogowym

Przy kladzeniu plytek wilekoforamtowych,tym bardziej na podloza poddawane zmiennym warunkom temperaturowym kolosalne i przewazające znaczenie ma nie klej ale wykonawca,dokladnosć i doswiadczenie spowoduje ze na przecietnym kleju latami bedzie wszystko w porzadku...natomiast partacz na najlepszym kleju polozy tak że będą spękania fugi,odspojenia płytek,nadłamena krawedzie. 80% wykonastwo /20 % klej

Zgadzam się w dużej częsci, wiedza i umiejętności wykonawcy są podstawą, trzeba umieć również tą wiedzę wykorzystywać np. poprzez dobór parametrów kleju do zlecenia. Ale czy nie jest ignorancją twierdzenie, że wykonanie ma przewagę nad użytymi środkami? Najgorzej jak kierujemy się względem ceny robiąc pozorne oszczędności, np. na jakości kleju...

płytki podłogowe będą miały wymiary 60x60 na ogrzewaniu podogowym

Na ogrzewanie podłogowe klej klasy S1, CM17 spełnia te wymagania :)

• 2 years później...
  • 2 years później...
  • 2 weeks później...
  • 4 months później...
  • 2 weeks później...