Sziva 24.11.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 My wszystkie płytki w mieszkaniu położyliśmy na elastyczny klej Mapei. Kładło się dobrze i nic nie odpadło. Staraliśmy się zachować aptekarską dokładność przy mieszaniu kleju z wodą (wszystko zgodnie z instrukcją na worku). Mam nadzieję, że za kilka lat będziemy nadal z tego kleju zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 16.01.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Spróbuję w tym wątku, żeby nie mnożyć tematów. Przy klejeniu gresu 60x60 nie chcę go ciąć na dylatacjach tylko położyć cale płytki. Słyszałem, że można, tylko część płytki ( z jednej strony dylatacji) klei się normalnie, a pozostałą (z drugiej strony) na specjalnym kleju. Gość, który mi to mówił rekomendował coś z Soudala, ktoś jeszcze zarekomendował Sikabond T8 firmy Sika.Produkt Soudala jest rzekomo konsystencji butapren-u. Czy ktoś wie o co chodzi? Czy ktoś tak robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igrek1 17.01.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 My właśnie wybraliśmy gres na podłogówkę 60x60 sprzedawca powiedział ze oczywiście do tego musi być super klej i żeby najlepiej był bez ograniczeń wielkościowych, czy możecie trochę rozjaśnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spejsi 25.04.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Witam! Podbijam ten temat mając pytanie o dobry klej do gresu 60x60 na ogrzewanie podłogowe. Mam do połozenia ok 50m2 gresu więc sporo kleju pójdzie.Czy konieczne jest użycie "Sopro No.1" czy może wystarczy "Sopro FF 450"? Albo inny producent? pzdrSpejsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterek63 25.04.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Spejsi... jeśli masz idealnie równą posadzkę to zastosuj klej samorozpływny. Zazwyczaj wg specyfikacji jest to C2 E lub C2 F. Z sopro jest to bodajże 430 a z mapei adesilex p4. jak masz pytania to pisz na priv. Jaką fuge będziesz stosował? Mam na myśli kolor Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spejsi 25.04.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Niby tu jest to wytłumaczone:http://www.mapei.it/CMS/Template/_version_10/PopSclass/PopSClass_02.htm ale dalej nie wiem co wybrać. Jaką grubą się przyjmuje warstwę kleju pod takimi płytkami 60x60? Chciałbym wiedzieć ile potrzebuję kleju na pokrycie 60m2 Fuge chce zastosować Sopro Saphir 5, "29 jasny beż" PozdrawiamSP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterek63 25.04.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Masz glazurnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s.m. 02.05.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 (edytowane) WitamZa 2 tygodnie będę miał glazurnika na budowie. Płytki mam też o wymierze 60x60 - gres polerowany z Nowej Gali. Blisko 65 m2. Do tego 12 m2 Wodentic wymiar 98x21. Klei jaki wybrałem to Mapei Keraflex Maxi S1. Typowy gres do wielkoformatowych płytek i do tego odkształacalny. W moim przypadku, gdzie mam ogrzewanie podłogowe w całym domu jest to nie bez znaczenia. Poza tym wynegocjowałem dobrą cenę. Co o nim sądzicie ?Poniżej link http://eluvi.pl/keraflex-maxi-szary-p-18311.html spejsi - ja zakładam 6 kg/m2. Podłogę mam równą. Zamówiłem 16 worków po 25kg na 65m2 Edytowane 2 Maja 2010 przez s.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.05.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 bardzo dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynianka 03.09.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Podbijam temat, jaki klej wybrać do gresu technicznego 30x30, który będzie polożony w nieogrzewanym garażu i kotlowni.Fachowiec poleca Mapei Adesilex P9, a sprzedawca w sklepie ceresit CM16 albo Weber elastyczny.Z góry dziękuje za wszelkie rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 04.10.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Witam,Ja mam zamiar dać Mapei Glazurnika. Tylko płytki gresowe mam 8 mm grube.Adesilex P9 jest do płytek na ogrzewanie podłogowe. To samo z Ceresitem CM16. Nie ma sensu dawać takiego drogiego kleju do kotłowni i garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynianka 05.10.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 klej Adesilex P9 szary zakupiony poza Warszawą - w cenie 42 zł za worek 25 kg, pewnie można było kupić za połowe ceny zwykły klej ale zaufałam fachowcowi i klei nim, teraz zostaje wybór fugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 05.10.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Kupiłas w bardzo dobrej cenie.Zazwyczaj jest w cenie ok. 48 zł.Co do fug to polecam Mapei Ultrakolor Plus. 5 kg w cenie 47 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.10.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 cena normalna, jak dobrze sie poszuka i nie kupuje jednego worka to i za 40 można kupić, a przy dobrych układach to odkształcalny keraflex maxi s1 szary mało drożej można dostać (ja np. kupowałem po 50z), za fugą ultracolor plus nie przepadam, dała ciała u mnie na balkonie, za to z mapeia flex fugą nie miałem żadnego problemu, podobnie jak z sopro saphir5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynianka 08.10.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Jeżeli chodzi o fugę to kupiłam Atlas prestige fuga elastyczna - 38 zł - 5kg w Leroy, niestety w sklepie nie było mapei i brak czasu spowodował że kupiłam atlas mam tylko nadzieje że jest lepszej jakości niż kleje tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 09.10.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Co do Atlasa to kleje do styropianu i zatapiania siatki mają bardzo kiepskie. Mam nadzieję że fuga będzie lepsza. Zakupy w markecie to chyba nie jest najlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babciaaniela 18.10.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Nie ma kleju do wszystkiego, zapytaj avatara aiboot na stronie sopro.pl . To jest najnowsza technologiahttp://www.sopro.pl (miła Pani, można z nią porozmawiać ))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynianka 25.11.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Co ekipa to inne preferencje, obecna ekipa preferuje klej greinplast, ale dla mnie cena 57 zł (promocyjna) za worek 25 kg jest zbyt duża i zostałam przy kupionym mapei, ostatnio kupiłam w hurtowni po dobrej cenie 40 zł za worek, tylko na schody na zewnątrz dałam greinplast bo nalegali że lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 27.12.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 (edytowane) jesli moge sie wypowiedziec mna podstawie 14 lat robót glazurniczych ,w tym dość duzo zewnetrznych tarasy jakies elewacje... U mnie po wielu próbach zostałem przy..Mapei...Oczywiscie duzo zalezy od glazurnika czy umie robic ale generalnie kleje elasyczne z mapei to ekstraliga...to samo zreszta tyczy sie fug. Niezłe sa kleje webera od saint-gobain.Przy tych firmach w ciemno jest pewnosc ze materiał przetrwa wszystko. Natomiast zdecydowanie odradzam atlasa- nie raz sie przejechałem(inwestor wymusił),zdecydowanie za drogie w poirównaniu do miernej jakosci,ceresit nie jest dla mnie tak dobrze rozrabialny i przy pracy niestety ,,leje sie,,. Inne kleje te tansze bezfirmwki to piasek...mozna przykleic ale gwarancjii na lata nie ma. Jesli chodzi o fugi sytuacja wyglada jeszcze gorzej,fugi atlasa mozna wymywac w nieskonczonosc ....słabe,brudzące sie i ulegające szybkiej erozjii pod wpływem lekko zmiennych warunków,niekoniecznie na zewnatrz. Znów tutaj prym u mnie wiedzie mapeja,jest kilka powodów..te fugi po około 2-3 tyg ,,lezakowania ,, nie chłona praktycznei brudu(z czasem zapuszczaja sie na zewnatrz i łatwo je umyc i sa jak nowe,dosłownie),pisze tu o linii ultracolor i epoksydowej-innych nie uzywam. Ultracolorem mapei czy epoksydówka przecietny glazurnik z pierwszej łapanki boi sie robic poniewaz jeden bład i cała robota do smietnika:),juz widziałem jak glazurnik ,flexą z tarcza scierna jechał po 3 godzinnym ultracolorze:) Z przyjemnoscia oglada sie 10 letni taras który po umyciu wyglada jak połozony ,,przedwczoraj,, pozdrawiam Edytowane 27 Grudnia 2011 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boat 03.02.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jeżeli jest podłogówka to godny polecenia jest:- Sopro FF450http://www.sopro.pl/products/tfp/prace-glazurnicze/fnk/fliesenkleber/9236/sopro_ff_450.htmllub- PCI Pericol Flexhttp://www.basf-cc.pl/pl/produkte/plytki/kleje_do_plytek/pericol_flex/Pages/Pericol_Flex.aspxlub- Mira 3110 unifixhttp://www.mira.ee/?op=body&id=124 Dla dużych, obciążalnych powierzchni (np. garaż) warto rozważyć dodatkowo klej rozpływny:- PCI Pericol Fluid Flexhttp://www.basf-cc.pl/pl/produkte/plytki/kleje_do_plytek/pericol_fluid_flex/Pages/default.aspx Wyżej wymieniona Mira jest również świetna do kamienia, ponieważ jest to klej biały. W/w Sopro i Pericol Flex jest również bardzo dobry do większości rodzajów ścian. Wszystkie w/w kleje są z górnej półki ale rozsądne cenowo od 45 do 60zł za 25kg. Sopro jest ogólodostępne, za Mirą i PCI trzeba się nachodzić (ale warto). W Warszawie np. są dwa punkty na Bartyckiej, ja kupowałem tu http://www.dav.com.pl/davt/index.htmlTrzeba się targować bo na wejściu ceny są sporo wyższe. Przy okazji polecam również fugi PCI, kto jest w temacie wie o czym piszę. Fugi Sopro są również bardzo ok ale kuriozalnie droższe od PCI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts