Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Czytając o poważnych problemach Forumowiczów, aż wstyd zadawać tak durne pytanie: domek już jest, i to w przepiękniej wsi w Galicji. Architektonicznie nawiązuje do tutejszego budownictwa regionalnego stąd wyklejanie fundamentu ponad gruntem klinkierem lub innymi wynalazkami byłoby nieelegancko. Stąd pytanie jakiej zaprawy dawni lub obecni prawdziwi fachowcy używali żeby to nie odpadło. Wiem,że są specjalne kleje do kamienia, tylko mają jedną wadę bywają drogie. Przecież górale dalej to samo robią tylko trochę taniej to wychodzi. Tak na marginesie problemów budowlanych mam pod dostatkiem, z których wybrnąć mam nadzieję pomożecie w swoim czasie. Szczere życzenia dla umęczonych budowlanymi problemami Forumowiczów z racji najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
https://forum.murator.pl/topic/68291-czym-klei%C4%87-kamie%C5%84-do-%C5%9Bciany-fundamentowej-powy%C5%BCej-gruntu/

• 2 months później...
Ja mam ocieplenie z styroduru i też chcę położyć kamień. Wys. ok 45 cm. Stąd podtrzymuję pytanie - jak to wykonać ?

możesz kleić na zaprawę cementową.Napewno dobrze złapie.

Pozdrawiam,i życzę wesołych i zdrowych świąt .

To jest odpowiedź

Na kleju nie wrto oszczędzać to bardzo szybko sie zemści żadne tam wynalazki tylko zaprawy elastyczne . Górale budowali z kamienia a nie oklejali nim bloczki z betonu
Na kleju nie wrto oszczędzać to bardzo szybko sie zemści żadne tam wynalazki tylko zaprawy elastyczne . Górale budowali z kamienia a nie oklejali nim bloczki z betonu

Zaprawa cementowa nie jest w tym przypadku wynalazkiem tylko od wielu lat sprawdzonym rozwiązaniem.

Pozdrawiam.