Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 6 months później...

Ma być wielkości mieszkania "i tego się będę trzymał". To link do obejrzenia Sówki, planujemy z sąsiadem dobudowanie garaży. Czekam na Wasze opinie i sugestie, poza jedną- wiem, że domek jest malutki, ale taki ma być. Działka jest w centrum osiedla domków także Sówka ma spełniać rolę mieszkania z ogródkiem i garażem. Zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam

http://projekty.wm.com.pl/domy/B01.html

• 4 weeks później...

Trafiłem na ten watek dopiero teraz, szukajac czegoś na temat Sówki.

A zaciekawił mnie ten projekt ze wzgledów o których w innym wątku:

Zaciekawił mnie ten projekt jako alternatywa dla mieszkania w bloku - typowego modelu rodzinnego 2+1 . Oczywiście mówię tutaj o perspektywie gdy to jeden ma juz ze 20 lat a 2 ponad 40-tke .

Jasna sprawa, że jak się buduje dom w wieku np. 20-kilku , czy 30 lat perspektywa wydaje się być odległa . Ale czas jest nieubłagany .

I taki bliźniaczek jest idealnym rozwiązaniem dla rodziny z której za chwile zrobia sie dwie rodziny . Poza faktem, ze powinien być tani w budowie - mieszkanie w takim bliźniaku z dzieckiem dorosłym "za ścianą" - a jednak u siebie daje poczucie komfortu obu stronom . Daje tez poczucie bezpieczeństwa na przyszłość , brak kłopotów typu : a kto mi domu dopilnuje jak wyjadę na wczasy , a kto mi pomoże jak się komus trafi choroba etc ...

Zaczynam dojrzewać do takiej sytuacji a w efektownych, dużych i drogich w budowie i eksploatacji domach już sie namieszkałem.

(zwłaszcza w kontekście galopujących cen nośników energii

Nie jestem nowicjuszem i mam sporo pomysłow na szybkie i tanie wybudowanie tego domku a zwłaszcza na pewne niezbędne modyfikacje projektu w kierunku jego ufunkcjonalnienia.

Czy nadal zamierzasz go realizować..............albo ktoś inny?

Chętnie podyskutuję.

Pozdrawiam. :D

• 2 years później...
My dokładnie jesteśmy w takiej sytuacji. Średnia wieku trzyosobowej rodziny wynosi: 42. Mieszkamy we własnościowym mieszkaniu, którego utrzymanie robi się coraz droższe. Jak porównuję koszty eksploatacyjne ze znajomymi, to wychodzi na to, że oni maja koszty podobne. Jest mały wyjątek: mają działke i powierzchnię o 100% większą. Dlatego też myślę o budowie małego bliźniaka i szukam chętnych wśród rodziny. Jako wkład będziemy mieć jedynie nasze własnościowe, trzypokojowe mieszkanie. może się uda?