Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak kłaść glazurę? szukam linków

Recommended Posts

Mam odmienne zdanie niż Franz. Mimo ze nie jestem zawodowcem wykonałem już kilka układań w moim mieszkaniu i mieszkaniu mojej matki. Przy obecnych udogodnieniach jest to robota niezbyt trudna, chociaż wymagająca duuuużej dokładności.

Podłoże - jeżeli tynk dobrze się trzyma (nie wydaje głuchych odgłosów przy ostukiwaniu) to można go nie skuwać. Jeżeli dudni to niestety trzeba go usunąć bo potem płytki odlecą wraz z tynkiem. Ale w tym przypadku odkuwanie tynku jest łatwiejsze. Jeżeli tynk pomalowany jest lamperią olejną to należy ją zarysować kantem szpachelki lub czymś ostrym (polepszyć przyczepność.

Jak zacząć - należy bardzo dokładnie wyznaczyć poziomy i piony. Ta czynność to 90% sukcesu.

Poziomy - jeżeli zaczynamy od podłogi to dokładnie poziomujemy pierwszą warstwę. Jeżeli zaczynamy ponad podłogą to do ściany przykładamy dokładnie wypoziomowaną łatę i od niej zaczynamy układanie.

Piony - jeżeli ściany trzymają pion to jesteś lucky i układasz do ściany, jeżeli odbiegają niewiele to 2-3cm można nadrobić klejem, jeżeli więcej to trzeba robić gzymsiki i tym podobne cuda lub niestety udać się do fachowca.

Jak układać - dokładnie rozplanować położenie kafelków i ułożenie wzoru. Pierwsze układanie zacząć od najprostszego wariantu. Jeżeli jest wzór to dobrze by lepsza połowa od czasu do czasu dokonywała kontroli swym "kosym oczkiem". Mimo ze jesteś narażony na ciągłe brzęczenie i tysiące pytań typu "a dlaczego...?" to jednak często potrafi wychwycić błąd w układanym wzorze, a na świeżo kafelek może być odklejony i poprawiony.

Klej nanosić szpachelką na płytkę w ilości takiej by nie wypełniała całej przestrzeni pod płytką. Pozwoli to na dociskanie płytki i korygowanie jej położenia względem ściany. Odstępy między płytkami kontrolować przy pomocy krzyżyków. Dobrze jest mieć rozmiar podstawowy i numer większy i mniejszy. Czasami płytki są nierówne. Często przy pomocy poziomicy sprawdzać piony i poziomy oraz czy płytki tworzą idealnie płaską taflę. Jeżeli nie, można je trochę docisnąć i do tego celu jest pewien niedobór kleju pod płytką. Jeżeli klej wyjdzie na płytkę to mokra szmatka i zmywamy. Gdy klej zacznie wiązać można ostrożnie wyjąć krzyżyki i bardzo delikatnie czyścimy płytki i usuwame klej ze spoin. Następnego dnia doczyszczamy glazurę, nakładamy fugę i jeszcze raz czyścimy. Następnie cofamy się dwa kroki i uważając by nie wpaść w samozachwyt podziwiamy swoją robotę. Czasami bywa, że i żona nas pochwali. Za zaoszczędzone pieniądze nabywamy drogą kupna naszej wybrance FUTRO!!!

Życzę samych poziomów i pionów. ppp.j

No pewnie ;nikt Tobie tego nie zrobi lepiej niz Ty sam , bo w końcu robisz to dla siebie.Ponadto dużo cierpliwości i pomalutku do celu.Przeglądnij kilka Muratorów i już wszystko wiesz.Oczywiści przydają sie dobre rady jak np ta zeby jak najlepiej wypoziomowac i wypionować zeby nie trzeba było nadrabiać klejem dziur bo to są tak duze siły ze mogą nawet płytki od skurczu popękać!Tylko dobrze wypoziomuj i reszta to pójdzie jak z płatka!!!Pozdrawiam!!

Ja też będę układał sam. Z jedną poprawką: klej nakładam na ścianę, nie na płytkę, pacą zębatą. Do uzyskania płaszczyzny używam gumowego młotka. Zaczynam z pełną płytką od najbardziej eksponowanego rogu, żeby przycięcie wyszło tam, gdzie mniej widać. Kupiłem maszynkę do cięcia, przyda się też rysik i nakładka na wiertarkę do robienia otworów pod puszki czy podejścia do baterii. Jeśli ściana ma okno, zaczynam od niego z pełną płytką, a przycinam w rogu (mniej widoczne cięcie), chyba że płytki przycinane będą niewiele. Producenci klejów np. Atlas wydają specjalne poradniki, sporo jest w czasopismach i internecie.

Grunt to dobrze przygotowana robota - pion, poziom, ściana, narzędzia. Idzie szybko (mam nadzieję). Położyłem piaskowiec, co wymagało cięcia i szlifowania, płytki nierówne z każdej strony, to położę też glazurę i terakotę. Płacić "fachowcowi" ciężką kasę i jeszcze chandryczyć się z nim - nigdy!

Metoda jaką proponuje andrzej K jest stosowana do układania płytek na podłodze. Niby ściana to też płaszczyzna tylko w pionie. Jednak nakładanie kleju bezpośrednio na scianę wymaga by ściana była idealnie przygotowana (prosta) a o taką nawet przy obecnych technologiach b. trudno. Nie wyobrażam sobie jak nakładając na ściane klej można nadrobić 2 cm. różnicy? A podstawowa zasada glazurników to poziom i pion. ppp.j

• 8 months później...
Jeżeli to coś co pozostało na podłożu jest mocno do niego przytwierdzone i nie ma tendencji do np. rozpuszczania się, to potraktuj to jak ścianę pomalowaną farbą olejną (patrz kilka postów wyżej). Jeżeli natomiast ma tendencję do odpryskiwania, odstawania lub zmiany swej struktury to należy to zdjąć ale w tym przypadku to trochę :wink: łatwiejsza robota

Jeżeli to coś co pozostało na podłożu jest mocno do niego przytwierdzone i nie ma tendencji do np. rozpuszczania się, to potraktuj to jak ścianę pomalowaną farbą olejną (patrz kilka postów wyżej). Jeżeli natomiast ma tendencję do odpryskiwania, odstawania lub zmiany swej struktury to należy to zdjąć ale w tym przypadku to trochę :wink: łatwiejsza robota

Podłoże które opisuje trzyma sie bardzo dobrze podłoża, nawiasem mówiąc ciężko mi było czasem oderwać niektóre klepki.

Ale mam rozumieć, ze można przyklejać bezpośrednio do takiego podłoża? Czy może potrzebne jest może jakieś gruntowanie etc.

Powierzchnia ani nie odpryskuje.

Pozdrawiam

Jeżeli to lepiszcze dobrze sie trzyma podloża, jest twarde i stabilne to co Ci szkodzi ze pod terakotą będziesz miał czarną warstwę. Byleby tylko klej dobrze się tego trzymał i to coś nie odchodziło razem z klejem od podłoża. Żeby poprawić przyczepność porób czymś ostrym rysy na tej masie

Jeżeli to lepiszcze dobrze sie trzyma podloża, jest twarde i stabilne to co Ci szkodzi ze pod terakotą będziesz miał czarną warstwę. Byleby tylko klej dobrze się tego trzymał i to coś nie odchodziło razem z klejem od podłoża. Żeby poprawić przyczepność porób czymś ostrym rysy na tej masie

Chyba będe musiał zrobić eksperyment na kawałku i zobaczyć jak to sie trzyma. Ta próba da poprostu w sposób jednoznaczny odpowiedz, czy się będzie trzymać czy nie ;)

Podłoże sie trzyma, ale ma jedną wadę - mogę zwykłym wkrętakiem skrobać to i zdzierać, więc sam nie wiem. No napewno nie jest twarde :cry:

Popieram przedmówców - nikt nie połozy kafli lepiej niż sam inwestor który robi to dla siebie. U mnie płytki kładła moja żona, która robiła to pierwszy raz w życiu - wyszło idealnie, wątpię żebym znalazł "majstra" który zrobiłby to równie dokładnie. Jedna uwaga co od sposobu smarowania klejem - my nanosiliśmy klej pacą zębatą zarówno na płytkę, jak i na podłoże, może nie jest to konieczne ale zmniejsza ryzyko pustych przestrzeni pod płytkami.

Pozdrowienia dla inwestorów-glazurników!

Uff, teraz jestem mądrzejszy, bo sam wykafelkowałem cały dom i tarasy!

Rzeczywiście, łatwiej kłaść glazurę nakładając klej na płytkę i przeczesując pacą zębatą niż na ścianę. Natomiast na podłodze lepiej było kłaść klej na podłogę. Na tarasach, gdzie połączenie musi być idealnie szczelne, kładłem klej na podłogę i na płytkę.