Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Problem pojawił się dzisiaj i dotyczy oświetlenia halogenowego na suficie w łazience.Instalacja 12V 5 halogenów po 35wat,transformator 150W niby wszystko OK,ale dzisiaj po jednym dniu użytkowania zauważyłem żażenie się 4 halogenów i jeden jakby był spałony,ale nie jest!Po wyciągnięciu halogenów okazało się,że kostki przyłączeniowe przy żarówkach/halogenach/są STOPIONE!!! i robi się zwarcie.Goracy halogen nie ma gdzie odprowadzać ciepła i topi wszystko co jest w jego sąsiedztwie.Dodam że leży na nich 30 cm wełny i brak jakiejkolwiek przestrzeni wentylacyjnej.Co radziecie,jak Wy zrobiliście to u siebie?Może gliniane doniczki z dziurami postawić na suficie na halogenach tak jak ktoś z forumowiczów kiedyś opisywał,ale czy to rozwiąże problem odprowadzenia ciepła?może kwadratowe"kominki" z KG odprowadzające powyżej wełny cieplo lub odkrycie tych miejsc,ale wtedy mrozek do łazienki,oj zimno,zimno...Proszę o pilne podpowiedzi,bowiem jutro idę na budiowę i chcę ten poblem jak najszybciej rozwiązać.Dzięki :wink:
Nas jeden pan (który będzie u nas robił kratownicę drewnianą i zamiast wełny kładł ekofiber) bardzo uczulał na to, żeby przy montowaniu lampek halogenowych u góry nakładać małe, plastikowe...doniczki.Chodzi o to, żeby cały "osprzęt" tych lampek miał wentylację.

Zawsze będziesz miał kłopoty z tymi halogenami.

Jeśli chcesz aby znikneły problemy to musisz wywalić trafo i dac halogeny na 230V. zapomnicz o wszystkich problemach - burczące trafo, palące sie kostki, włączniki itp.

Powód jest prozaicznie prosty.

Lampy są zabudowane w ciasnej przestrzeni, brak wentylacji, temperatura rośnie, efekty widać.

Rozwiązanie jest dość proste. Po pierwsze wyrzuć orginalne białe kostki z PCV ( najtańszy badziew jaki jest na rynku wciskany przez producentów lamp, dobry do zwykłych żyrandoli, ale nie do halogenów) , zastosuj kostki/złączki z polamidu P-6 - temperatura pracy od -25 do +85 stopni Celsjusza lub P-66 - od -25 do +125 stopni. Na opakowaniu lampki ( na zachodnich jest to na 100%, z krajowymi to różnie bywa) jest zaznaczone jaką dana lampa potrzebuje przestrzeń wentylacyjną ( najczęściej 0,2-0,3 metra sześciennego) postaraj się dać jej jak najwięcej tej przestrzeni, aby mogła gdzieś odprowadzać te ciepło. Dobrym rozwiązaniem są radiatory przykręcane do obudowy lampki i drobna wentylacja przestrzeni w której one się znajdują.

Wymień też trafo na większej mocy - do 200 W najlepiej elektroniczny - nie grzeje się, a nowe produkty same regulują obciążenie.

Nie kombinuj z wymianą żarników z 12V na 230V, jeżeli przepalają Ci się 12V to 230V będą leciały szybciej - generują większą ilość ciepła.

Lider...cóż....mój brat, który jest elektrykiem stwierdził dokładnie to samo co ten facet, o którym pisałam. Plastikowe doniczki są dobre, bo tworzą przestrzeń na odpływające ciepło i nie są ciasno zabudowane. Ale Ciebie interesują tylko "poważne" odpowiedzi....

No cóż...

Moim zdaniem el-men zastosował za małe przekroje przewodów i ciepło z tychże przewodów przenosi się na kostkę. Albo wymień przewody, albo zastosuj kostki porcelanowe. A jako osłonę halogenów od wełny proponuję stosować doniczki........ceramiczne. Sprawdzone:-)

witam :)

Jako elektrykowi nóż monterski otwiera się w kieszeni a ręce opadają wzdłuż tułowia.

Na moje postawione wyżej pytanie odpowiedzi nie ma.

Tak sobie myślę, Wasze domy kosztują 150, 200 lub 250 tys. złotych.

Zastanawiam się ile warte jest życie Twoje i Twoich najbliższych. Ma cenę?

Nie wiem co jest powodem Waszego majsterkowania rodem z książki Adama Słodowego.

Jak można nie mając pojęcia o szeroko rozumianej elektryce, zasadach wykonawstwa, sprawach pożarowych samemu wykonywać instalację, radzić stosowanie doniczek plastikowych itp.

Ludzie, apeluję do Was o rozsądek. Tu idzie o Wasze życie i Wasze mienie.

Biję się w pierś :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

zadzwoniłam do brata co by potwierdzić to co mi mówił. Okazało się, że te doniczki mają być ceramiczne :oops: :oops: :oops: :oops:

Przepraszam...

Ale jednak mają być doniczki :lol: :lol: :lol:

Tańszy jest papier toaletowy, i szybciej działa :) a jak jeszcze włożyć to wszystko w doniczkę :) .... efekty murowane.

Tylko polisę wykup :) i módl się aby Ci uznali to jako nieszczęśliwy wypadek, a nie jako zamierzone wyłudzenie odszkodowania.

Biję się w pierś

zadzwoniłam do brata co by potwierdzić to co mi mówił. Okazało się, że te doniczki mają być ceramiczne

I to słusznych rozmiarów bo taka zwykła to może ma z 0,01 metra sześciennego objętości :)

Nie kombinuj z wymianą żarników z 12V na 230V, jeżeli przepalają Ci się 12V to 230V będą leciały szybciej - generują większą ilość ciepła.

Co to za bzdury!!!!

Moc jeśli jest ta sama to generuje się taka sama ilość ciepła przy podobnej sprawności. A tu ne jest problem ciepło od samych żarówek. Tu jest problem od dużych prądów płynących w kablach przy zasilaniu niskonapięciowym. Żarówka 35W przy 12 V pobiera 3A prądu. Cały ten układ wszystkich żarówek 5x35W pobiera -o zgrozo 14,6 A!!!!

Do tego potrzeba b. grubych kabli i ogromnych kostek połączeniowych - najlepiej lutowanych.

Powtarzam zmień na instalację 230V i problem zniknie. W każdym markecie kupisz halogeny na 230V.

Zdecydowałem się na najtrudniejszy dla mnie wariant zrobienie przestrzeni wentylowanej poprzez ułożenie drugiego syfitu podwieszanego z kg nad tym w którym są oprawki.Przestrzeń ta ma wysokość 22cm i wełna będzie leżeć poprostu wyżej.Dodatkowo dam jeden "kominek" ze spiro o małej średnicy wystający powyżej wełny i po kłopocie.Dziękuję za wszystkie podpowiedzi myślę że moje rozwiazanie jest optymalne i zarazem bezpieczne.To już koniec,biegnę się przeprowadzać :lol: :lol: :lol: