am00 10.05.2003 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Witam,czy ktoś z forumowiczów robił fundamenty z kamienia polnego i betonu? Takie mi doradzają tubylcy. Mam działkę siedliskową, piaszczystą, bez wód gruntowych i dużo tego kamienia do zagospodarowania. Domek oczywiście ma być bez piwnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 11.05.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Też będę robił w tym roku fundament pod wiatrołap. Też miejscowi doradzają tę samą "technologię co Tobie,bo kamieni u mnie dostatek, ale jestem asertywny. Policz ile zaoszczędzisz na cemencie, bo o to chodzi. A jak fundament za rok lub dwa zacznie pękać? Radzę Ci zrób porządnie zgodnie ze sztuką. Takie kamyczki zalane betonem osłabiają konstrukcję. Wybór należy do CiebieTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 11.05.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Kamienie i gruz zostawił bym do wypełnienia przestrzeni pod podłogą (wraz z piaskiem).Jeśli dodawać do betonu fundamentowego, to gruz betonowy rozbić młotem na drobniejsze kawałki i wymieszać już w betoniarce.Nie topić w wylanym fundamencie - bo żle zwiąże.Ładne duże kamienie polne odłożyć - to skarb.Zbir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 11.05.2003 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Dziękuję za ostrzeżenia. Trochę mnie to kusiło bo okoliczne domy z takimi fundamentami stoją w okolicy i nikt nie miał z nimi do tej pory problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 11.05.2003 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Wiadomo ze mozna oszczędzać ale nie na fundamentach-tego sie nie da potem za cholere wymienić jak coś zacznie pękać!A nigdy nie mamy gwarancji ze się nie zmienią nam warunki gruntowe!Zwłaszcza ze mamy taki porąbany klimat ostatnio.Zrób dobre solidne ławy tzn zgodnie ze sztuką budowlaną a kamienia do murów tak dodaj rozsądnie i jak najmniejsze kawałki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 12.05.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Tubylcy dookoła też sypią kamienie.I to do oporu!Ile wlezie do wykopu!Ci bardziej "bojący" mieszają mniej więcej pół na pół.robią tak od zawsze zreszta duża część domów cała jest zbudowna z kamienia.Na moje wątpliwości powiedzieli , że beton z kamieniem wiąże ...na beton a i zbrojenia nie trzeba wtedy dawać.Ja osobiście wciąż się łamię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 12.05.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Am00 zrób tak jak masz w projekcie domu!Jeżeli w tym projekcjie są ławy fundamentowe bez zbrojenia to zbrojenie koniecznie dodaj, jest to wprawdzie koszt większy ale wierz mi nic Ci nie przywróci "komfortu" psychicznego na dalszych etapach budowy domu gdyby coś nie tak poszło a to trudno wykluczyć. Powodzenia i zadowolenia z wykonanej pracy.PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 12.05.2003 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 A czy jest różnica pomiędzy wrzucaniem kamieni do betonu a murowaniem z kamieni?Wydaje się, że powinna być, bo przy murowaniu kamienie tak się układa i dopasowuje, że tworzą stabilną całość, a beton tylko wszystko dodatkowo wiąże i wzmacnia...Widziałem niedawno kilkusetletnie budynki tak murowane - cały czas wyglądają solidnie (do tego niektóre stoją przez cały czas w wodzie!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 12.05.2003 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Ja bym się nie zastanawiał tylk dałbym zbrojenie,choćby nie było go w projekcie.Spokój i gwarancja na lata stabilności i mniejszych odkształceń a przez to popękań czy rys!Beton podobnie jak 50% populacji ludzkiej kocha być ściskanym i gniecionym...;natomiast nie nawidzi zginania i rozciągania!!!:smile:Więc wniosek prosty!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts