Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokosc blatu w kuchni?

Gość

Recommended Posts

Na jakiej wysokosci macie blaty w kuchni? Ja mam 95 cm przez pomylke, mialo byc 90cm. Duuuuzo za wysoko jak na moje 164cm, zauwazylam ze musze stawac na palcach jak odcedzam ziemniaki, nie mowiac o tym ze jak chce wymieszac cos w wielkim garze, musze zestawiac gar na stol, lub wchodzic na krzeslo, chyba bedzie musial mi maz obnizyc ten blat, bo juz czuje (po 2 latach)bole w plecach od tej tyrki, tylko zastanawiam sie czy 90 czy 85cm.

Jak rozumiem to kuchnia jest juz zmontowana. Do twojego wzrostu optymalna wysokość to 85 cm. Standardowa szafka ma 72cm + 10 cm cokół + blat ~3cm.

Nie wiem co w twoim przypadku stanowi 95 cm ale mogę się domyślać że cokół masz 15cm i do tego jakiś gruby blat. W tym przypadku łatwo jest dojść do 90 cm bo to wymaga skrócenia nóżek na których stoją szafki (zakres regulacji ~7-15cm) i obcięcia z wysokości listwy cokołowej.

Ja mam 94 cm przy wzroście 178cm i uważam że jest OK.

Wysokość blatu robiłem "pod siebie" bo nienawidze stać w tzw. "standartowej" ( kto to tak określił ? ) wysokości kuchni, gdzie muszę się lekko pochylać i po godzinie boli mnie krzyż.

Także powtarzam: wysokość blatu róbcie pod siebie! (chyba, że kupujecie gotowe szafki .

Malwinka,

jesteś pewna, że to blat winny? Mam tylko 4 cm więcej niż Ty (ale po domu chodzę na ok. 3 cm obcasie) i przy niższych blatach męczę się mocno. 95 dopiero dało mi odpocząć.

Poza tym ostatnio byłam w dość dobrym studio kuchennym i wg najnowszych trendów ergonomii, blaty do krojenia zostały jeszcze podwyższone (razem ze zlewem) tak że ręka z nożem ot pod kątem prostym zgięta pracuje, a plecy zupełnie proste są.. Za to fakt gary z zupą na kuchni zeszły o dobre 10-15 cm niżej niż kiedyś. Generalnie nowe kuchnie mają zróżnicowane wysokości zależnie od funkcji.

ja mam ogromny problem bo,dopiero po wylaniu posadzek okazało się że firma od okien osadziła je za nisko o jakieś 5 cm!! tym samym poziom blatów po oknem bedzie na wysokosci 82 cm!!!ja mierzę 172cm ijestem załamana,bo na wszystko już za późno(okien już nie da się podnieść bo jest zrobiona zewnętrzna elewacja)a najgorsze jest to że pod oknem mial być zlewozmywak co oznacza że nieźle się będę musiała nagimnastykować.dodatkowo jesteśmy tymczasowo zmuszeni zamontować w kuchni "standardowe meble gotowe o wysokości 85.może ktoś ma pomysł jak zniwelować wysokości poziomów,zlewozmywak miał być w blacie a teraz to już nie wiem co mam zrobić.może ktos ma pomysł

Witam Madziu, bardzo chętnie pomogę. Jeśli masz rzut ogólny kuchni z wymiarami i jakieś zdjęcia miejsca z tym problemem, postaram się coś wymysleć. Zrobiłam projektów zrealizowanych kuchni w ilości przekraczajacej 300, więc myslę że mogłabym coś zaradzić.

Możesz pokusić się o przesunięcie zlewu, plecy są b.ważne, jeśli masz zmywarkę będzie rzadko zlew odwiedzany i w sumie mógłby zostać na tej wys. Jest drugie rozwiązanie, w zależności od tego jak osadzone głęboko jest okno i jak jest otwierane. Można zrobić blat na wys. takiej na jakiej ci najlepiej pasuje, a okno będzie niżej, powstanie wnęka, oczywiście wolałabym mieć twój dokładniejszy opis. Różnice poziomów często wyglądają ciekawie, ale lepiej tego unikać ze względu na możliwość spadania rzeczy, braku ciągłości blatu itp. A w sumie nie musisz żałować, że np.nie będzie zlewu pod oknem, nie jest to rewelacyjne rozwiązanie, teraz po prostu najmodniejsze i najczęściej stosowane. Czekam na większy opis. Pozdrawiam serdecznie.

Dobierz sobie wysokosc do ewentualnych wolnostojacych sprzetow,ktore bedziesz miala w kuchni.Glupio pewnie bedzie wygladac kuchenka,albo zmywarka bez zabudowy wystajaca ponad blaty albo schowana ponizej.

Generalnie wiec tak jak pisze Mohag

Wcale nie glupio, bo akurat kuchenka to jest wygodnie jak jest troche niższa niz blat roboczy. Ja mam 175 wzrostu i na razie najwygodniejszy blat roboczy mam na wysokosci 90 cm ale chcę tę wysokość jeszcze podnieść. Dodatkowo zlew chcę mieć jeszcze wyżej a kuchenkę nieco niżej. I mało mnie obchodzi, ze komuś to będzie głupio wyglądało. Ma być wygodnie dla mnie.

Mnie niby obsadzili okno OK, ale za to przy wylewce okazało się, że mamy taką różnicę poziomów, że muszą w kuchni wyżej wylać. Też byłam zdenerwowana, bo wyszły my meble - 84cm. Okazało się, że to tylko ja tak sobie obliczyłam i meble spokojnie da się zrobić na 91cm.

P.S. Mnie się tam podobają blaty na różnej wysokości, pod warunkiem, że jest to z sensem zrobione.