Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pochwalcie się swoim mikserem/ malakserem

aspidisca

Recommended Posts

W szale przygotowań świątecznych zepsuł mi się mikser Zelmera. Mąż mówi że szlag trafił silnik i nic sie nie da zrobić.

W związku z tym zastanawiam się nad nowym sprzętem.

Czy malaksery z tarczami sprawują się wam dobrze? Do tej pory miałam taki zwykły mikser z widełkami do kręcenia ciast. Może jednak warto zainwestować w urządzenie które nie tylko kręci ciasta, ale sieka przy pomocy ruchomych tarcz?

Czego używacie w kuchni i czy jesteście zadowoleni?

• Odpowiedzi 176
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po malakserze "Zelmer" wybrałem znów malakser "Zelmer- Prymus" tarczowy

tym razem mała tarcza

/dawne duże tarcze miały niedopracowane mocowanie/

malakserem zrobisz w mig sałatke z marchewki z jabłkiem, brukwi czy buraczków

zmielesz farsz do pierogów czy pyz z mięsem

przygotujesz frytki

nie wyobrażam sobie również tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane na tarce

malakser i masz to błyskawicznie

a dodatkowo stwierdzisz, ze placki z wiórek ziemniaczanych sa bardziej chrupkie niż te starte na pulpe - tarką

Izat, jakiego masz dokładnie tego Brauna?

apropos maszynki do mielenia

ja właśnie mam taką maszynkę z przystawką do szatkowania od 7 lat (Zelmer). I dlatego zastanawiam sie czy jest sens kupować malakser mając taką maszynkę.

Mielenie działa bardzo dobrze, tylko trzeba sitko i nożyk od czasu do czasu ostrzyć.

Co do szatkownicy, to nie jestem zbyt zadowolona. Marchewkę i inne korzeniowe sieka zbyt grubo. Nawet na najdroobniejszej tarce wychodzą dość długie i twarde wiórki. Na pewno nie da się tego porównać do tarki ręcznej. Czy malakser tnie podobnie do tarki ręcznej?.

A szatkowanie kapusty jest pracochłonne, bo trzeba pokroić najpierw główkę na dość małe kawałki, żeby wlazły do otworu. To już szybciej i drobniej posiekam nożem. A jak się sprawuje malakser przy kapuście?

brzoza,

Ty sam to wszystko robisz tym malakserem???? :wink:

zaintrygowały mnie te wiórki ziemniaczne na placki

o czym dokładnie myślisz?? ...

lubie "kucharzyc" - takie hobby ... :lol:

Izat

jesli chcesz spróbowac pysznych placków - zetrzyj ziemniaczki na wiórka (tarcza do surówek)

ja dodaje tylko białko z jajka, sol i pieprz

smaże zaraz po starciu na rumieniutko duze placki na cała patelnia

wygladaja jak schabowe ...taaakie rumieniutkie

a dzieki temu ze nie sa zbite na mase - są chrupiące

z kefirem - pyszotka ! :wink:

Nio to i ja się pochwale swoją maszyną.http://http://images1.fotosik.pl/319/a6b301eda681f933m.jpg

http://http://images2.fotosik.pl/310/5bee60077a429999m.jpg

Dostałem go od mojej kochanej połowy na 40 urodz.Zrobiliśmy kilka lat temu pokaz w domu .Zaprosiliśmy znajomych i na tym pokazie i znajomi i my nabyliśmy to urzadzonko.Jest drogie ale przy tym bardzo funkcjonalne i proste w uzyciu.Przy jego pomocy robie:(bo jak już wiecie ja pitrasze w domciu) np.

-ciasto na pizze

-na pierogi

-chlebowe

Robi (krusząc lód)fantastyczne fikołki alkoholowe i nie tylko.W varomie robi cudownie smakujące warzywa na piwie i golonke.Różnego rodzaju drożdzowe bułki na parze. Np.Fantastyczną kawe cappucino.Zupe ogórkową z surowego ogórka.(Służy jako waga)Podsmaża ,rumieni cebulke itp.Robi moj ulubiony napój z natki pietruszki,który smakuje jak kiwi.

Polecam, jest zajefajne i kocham go jak własną żonke :D :D :D

Ciekawe -gdzie Ty tych

znajomych znajdujesz :wink:

Selim! To sa chiba ci co odeszli od Ciebie. :D :D :D .

aspidisca mowi o mikserach a Ty mie tu o znajomych.Już sie pogubiłem.A taki mam zajefajny termomix i myślałem ,że zabłysne przed niektórymi forumowiczami.Eeetam ide szukać innego watku :D .Szkoda ,że nie pitrasisz,podałbym Ci kilka przepisów na złe humorki,ale zapomniałem ,że Ty nie korzystasz z porad nie swoich znajomych,a szkoda selimku. :(

pozdrawiam Cie drogi kolego życząc udanego sylwestra w gronie super znajomych. :wink: :wink: :wink:

[/b]

Ja mam takie cudo (Robot Kuchenny Siemens MK 52800) i sobie chwalę (ale zaznaczam, że profesjonalną kucharką to nie jestem) :oops:. Posiada podstawowe funkcje siekania, mieszania, ucierania, ubijania kremów, wyrabiania ciast, rozdrabniania oraz wyciskanie cytrusów. Automatyczne zwijanie kabla ułatwia przechowywanie. Koleżanki chwalą sobie Zelmera :roll:.

http://www.hoopla.pl/images/products/roboty_kuch/siemens_mk52800_l.jpg