Leszko 26.12.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 WitamNa pewno większość z was która zakończyła budowę lub wprowadziła się przed zakończeniem budowy poświęciła dom, Ja w tym roku też chcę dać poświęcic.Chcialbym dowiedzieć się jakie są Wasze doświadczenia, czy święcić podczas kolędy?,czy zrobić osobno z konsumpcją(kawka ciasto)?, czy uroczyście?. Ile daliście księdzu za poświęcenie? Nie wiem jak to zrobić może dać sobie czas, może święcenie nie zając......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.12.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 u mnie poswięcenie odbyło sie przy kolędzie, to jest specjalna modlitwa na te okolicznosc ... konsumpcja ...? owszem wypił herbate i poczestował sie ciastkiem ogólnie dobrze sie sie czuł u nas - bo bardzo dziwnym trafem rok wczesniej ten sam ksiądz był w naszym poprzednim mieszkaniu ... a pieniądze ...nic nie wzioł bo zagadalismy sie bardzo o psach ... i zapomnielismy obaj o pieniądzach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 26.12.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Ooo na takie coś w życiu bym nie wpadł Z całym szacunkiem ale w jakim celu chcesz to zrobić? Przed czym na Cię to ochronić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 26.12.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Z całym szacunkiem ale dla katolików to normalna sprawa poświęcić nowy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imwbudowa 26.12.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 my się wprowadzimy tuż po kolędzie w nowej parafii i planujemy księdza zaprosić na kolędę trochę później, no i na poświęcenie domu. Planuję kolację. Dla mnie to również miłe spotkanie zapoznawcze z nowym proboszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin976 26.12.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Z całym szacunkiem ale dla katolików to normalna sprawa poświęcić nowy dom Z całym szacunkiem ale pisz za siebie. O tym że jestem dobrym katolikiem ma świadczyć stępel księdza i koperta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.12.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 halo, Panowie - Leszko grzecznie pyta co i jak. Nie pyta, czy jak nie poświęci domu to diabeł do niego przyjdzie.Jedni wierzą w gusła i zamurowują śmieci w różnych miejscach a inni wolą poświęcić dom. Każdemu co inego przynosi spokojny sen. I może pora to uszanować. Ja chętniej bym wybatożyła niektórych w czarnych sukienkach, ale powstrzymuję jęzor - może troszkę tolerancji ??? Pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 26.12.2006 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 No wlasnie, czy watek dotyczacy religii zawsze musi prowadzic do klotni??? Popieram Nefer,dajcie spokoj...,ladnie prosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 26.12.2006 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 No wlasnie, czy watek dotyczacy religii zawsze musi prowadzic do klotni??? Popieram Nefer,dajcie spokoj...,ladnie prosze... a Boże Narodzenie to wszyscy świętowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 27.12.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Ja chętniej bym wybatożyła niektórych w czarnych sukienkach, ale powstrzymuję jęzor - może troszkę tolerancji ??? Pozdrówki ???????????????????????????????????????????????/ Jakiej kłótni ?? Ja najuprzejmiej jak potrafiłem zapytałem w jakim celu to robić i nie miałem zamiaru z nikim się sprzeczać, po prostu ciekawy jestem .. Słyszałem kiedyś dowcip, jak to człowiek zgłasza do komisariatu, że mu chałupę ograbili, na to komendant pyta - a czy chałupa była poświęcona ? Nie ? No to to nie był włam tylko kara boska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 27.12.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 pewien świadek jehowy spytał mojego kumpla w wielkanoc czy już poświęcił sobie jajka. ale się wtedy wściekł bo nie wiedział co odpowiedzieć. no ale chyba odbiegłem od tematu za co przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 27.12.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Parę lat temu byłam w chacie turystycznej w Beskidzie Niskim. Jako że był to czas kolędowania przyszedł ksiądz grekokatolicki. Poświęcił chałupę, ale nie poszczególne pomieszczenia w środku. Obszedł ją dookoła brnąc po kolana w śniegu. Modlitwę zmówił przy każdym narożniku. Wiem, że odwiedzając z kolei gospodarstwa we wsi poświęcał też inwentarz. Czy chałupie to pomogło, to nie wiem. Bardziej jej pomogła wymiana pokrycia dachowego. Ale ważniejsze czy było to wtedy potrzebne nam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 27.12.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Ooo na takie coś w życiu bym nie wpadł Z całym szacunkiem ale w jakim celu chcesz to zrobić? Przed czym na Cię to ochronić? bo tak jest przyjęte u katolików w innych religiach być może też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.12.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 "poswięcając" dom - kapłan odmawia modlitwe (nie potrafie zacytowac akurat tej ktora u mnie odmawiał lecz zacytuje inna - autorstwa Mary Hathaway )moze pozwoli ona zrozumiec innym forumowiczomna na czym polega "poświęcenie" i intencje tych którzy mają za co dziękowac Bogu i chcą prosić o błogosławieństo dla domu w uroczystej oprawie byc moze Leszko ma inne motywacje - to wyłacznie moje zdanie ... Panie, pobłogosław nam w nowym domu i pozwól Zawsze pamiętać o okazywaniu za niego wdzięczności. Niechaj wszystkie wykonywane w nim prace Wypływają z miłości do Ciebie i do ludzi: Pranie, sprzątanie, gotowanie, przyozdabianie, Wszystko to niech się dokonuje ze świadomością, Że Ty jesteś tutaj nieustannie obecny. Pomóż nam, aby zawsze kierowała nami Twoja miłość, Nawet w najtajniejszych zakątkach naszego domu, Gdzie nikt inny poza Tobą nas nie widzi, Gdzie nie ukrywamy tego, jacy naprawdę jesteśmy- Czasem przygnębieni, nieznośni, poirytowani. I abyśmy mieli wrażliwe serca, przebaczające Innym ludziom, tak jak Ty nam przebaczasz. Prosimy, aby każdy pokój Był pełen Twojej obecności, Miły z wyglądu i aby dawał wytchnienie; Nie aż tak dokładnie wysprzątany, By ludzie czuli się w nim skrępowani, Ani nie aż tak brudny, że aż odpychający. Niechaj w naszym domu ludzie czują się Mile widziani i kochani, A odchodzą z niego ubogaceni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.12.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Ooo na takie coś w życiu bym nie wpadł Z całym szacunkiem ale w jakim celu chcesz to zrobić? Przed czym na Cię to ochronić? Z całym szacunkiem, ale poświęcenie domu to nie zabobon, który karze wierzyć że kilka kropel wody w magiczny sposób chroni dom czy ich mieszkańców przed wszelkim złem. To po prostu symboliczny akt mający na celu zaznaczenie, że ty mieszkają ludzie wierzący. Ot i wszystko. Twoja wypowiedz była wystarczająco zaczepna i nie odwracaj teraz kota ogonem... Jeśli o nas chodzi (małżeństwo mieszane katolicko-ewangelickie) za przyzwoleniem mojego męża dom został poświęcony przy okazji pierwszej wizyty księdza na tzw. kolędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 27.12.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Panie, pobłogosław nam w nowym domu i pozwól Zawsze pamiętać o okazywaniu za niego wdzięczności. Niechaj wszystkie wykonywane w nim prace Wypływają z miłości do Ciebie i do ludzi: Pranie, sprzątanie, gotowanie, przyozdabianie, Wszystko to niech się dokonuje ze świadomością, Że Ty jesteś tutaj nieustannie obecny. Pomóż nam, aby zawsze kierowała nami Twoja miłość, Nawet w najtajniejszych zakątkach naszego domu, Gdzie nikt inny poza Tobą nas nie widzi, Gdzie nie ukrywamy tego, jacy naprawdę jesteśmy- Czasem przygnębieni, nieznośni, poirytowani. I abyśmy mieli wrażliwe serca, przebaczające Innym ludziom, tak jak Ty nam przebaczasz. Prosimy, aby każdy pokój Był pełen Twojej obecności, Miły z wyglądu i aby dawał wytchnienie; Nie aż tak dokładnie wysprzątany, By ludzie czuli się w nim skrępowani, Ani nie aż tak brudny, że aż odpychający. Niechaj w naszym domu ludzie czują się Mile widziani i kochani, A odchodzą z niego ubogaceni Piękna ta modlitwa... A nieodżałowany ksiądz Tischner mawiał: "Są trzy rzeczy, które warto mieć - własny dom, własny samochód i własne zdanie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 27.12.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Osobiście domu nie poświęcałem, ale wiem że koleżanka poświęcała. Zapłaciła 500 zł i po kolacji poszli spać, podejrzewam że ksiądz u siebie też.Nie spali jednak złodzieje. Spawarka, skuter i dwa rowery. Za około trzy tygodnie,zalało jej nowy parkiet w salonie ( z co.). Zadałem sobie wtedy pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Osobiście domu nie poświęcałem, ale wiem że koleżanka poświęcała. Zapłaciła 500 zł i po kolacji poszli spać, podejrzewam że ksiądz u siebie też. Nie spali jednak złodzieje. Spawarka, skuter i dwa rowery. Za około trzy tygodnie, zalało jej nowy parkiet w salonie ( z co.). Zadałem sobie wtedy pytanie. To kwestia wiary a nie nowy system alarmowy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 27.12.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 (...) koleżanka poświęcała. Zapłaciła 500 zł(...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 27.12.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 A nieodżałowany ksiądz Tischner mawiał: "Są trzy rzeczy, które warto mieć - własny dom, własny samochód i własne zdanie". No, ja znam ludzi, któzy nowy samochód również biegną poświęcić... Oby tylko jeździli rozważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts