slawwoj 26.12.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 W pażdzierniku zostało zrobione szambo z kręgów. Podwójne po 4 kręgi. Gdy niedawno je otworzyłem okazało się że mniej więcej do połowy są wypełnione wodą. W jednym i drugim woda jest na takim samym poziomie. Czy mozna je jakoś uszczelnić ? Ekipa robiąca szamba wylała warstwę betonu na dno, pomalowała je czarnym mazidłem od zewnątrz a na łaczenia zasamarowała betonem. Widocznie to za mało Czy jakoś da się to naprawić czy czeka mnie zakup szczelnego zbiornika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 26.12.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 W pażdzierniku zostało zrobione szambo z kręgów. Podwójne po 4 kręgi. Gdy niedawno je otworzyłem okazało się że mniej więcej do połowy są wypełnione wodą. W jednym i drugim woda jest na takim samym poziomie. Czy mozna je jakoś uszczelnić ? Ekipa robiąca szamba wylała warstwę betonu na dno, pomalowała je czarnym mazidłem od zewnątrz a na łaczenia zasamarowała betonem. Widocznie to za mało Czy jakoś da się to naprawić czy czeka mnie zakup szczelnego zbiornika ? Będę miał pewnie podobny problem i już przy zakupie muszę uzyskać gwarancję że zrobią mi szczelne szambo, bo musiałbym chyba codziennie wybierać z powodu wysokich wód gruntowych. Spróbuj przynajmniej poprosić ekipe o poprawienie (czyli uszczelnienie). Jak się nie zgodzą czeka Cię rozdział "Zrób to sam, czyli jak uszczelnić kręgi", ale zadzwonić i zapytać chyba warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.12.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 ...Czy mozna je jakoś uszczelnić ?... jesli ustalisz w którym miejscu przecieka ... można od zewnątrz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 26.12.2006 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 ...Czy mozna je jakoś uszczelnić ?... jesli ustalisz w którym miejscu przecieka ... można od zewnątrz ... Hmm, to chyba jakaś poważniejsza usterka. Bo dlaczego w obu szambach poziom wody jest jednakowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.12.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 nie jeden raz pisałem co mysle o izolacji pionowej fundamentów mając wielokrotne "doswiadczenia" z przeciekającymi szambami nawet najdrobniejsza /wielkości szpilki/ niedokładnośc izolacji powoduje przeciek ... od srodka dałoby sie to uszczelnic tylko w wypadku kiedy przeciek wystepowałby u góry szamba /mały napór wody/ w innym przypadku trzeba izolowac od zewnątrz /a to jest nie zawsze możliwe do wykonania/czeste wypompowywanie szamba - pogorszy tylko sytuacje ...udrozni wpływ wody w gruntach gliniastych moze po jakimś czasie dojść do zamulenia przecieku ale to moze to długo trwac i nie zawsze sie udac mozna wiec wypompowac wode i ustalic czy- przeciej jest miejscowy ( i tu mozna pokusić sie o odkopanie z zewnatrz w tym miejscu i solidniejsze zaizolowanie )- przecieka wokół ... w wielu miejscach ( w takim wypadku wyciągnałbym betony i ułożył je od nowa na szczelnej zaprawie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 26.12.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Powiem okrutnie - nie wierze że da sie to uszczelnic w prosty sposób.Ja bym na twoim miejscu uzytkował to szambo. Spróbuj uzywać je tak aby ciągle był wysoki poziom cieczy. Wtedy na skutek róznicy poziomów wody ścieki będą wypływać na zewnątrz. Powinno dość szybko sie zamulić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 26.12.2006 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Powiem okrutnie - nie wierze że da sie to uszczelnic w prosty sposób. Mnie intryguje równy poziom wody w obu szambach. A może to leci dnem a ten równy poziom to poziom wód gruntowych. Jeśli tak to należałoby uszczelnić dno ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 27.12.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 jasne że jest to poziom wód gruntowych. I jeśłi ten poziom się utrzymuje to nie jest żle. Na razie szambo pracuje jak oczyszczalnia ścieków . Przy normalnej eksploatacji ścieki będa wypływać na zewnątrz i kwestia czasu aż ci się wszystko doszczelni -( wielu użytkowników takich szmab modlą się aby to trwało wieki - niestety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 27.12.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 I jeszcze jedno -u mnie na osiedlu wiele osób miało problemy z szambem na początku użytkowania. Wszyscy mieli problem ze szczelnością. Z upływem czasu temat zniknął -także bądż dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 27.12.2006 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Uff, dzięki za podtrzymanie na duchu. Po przemyśleniach i rozmowach z fachowcami doszedłem do takiego samego wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts