Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błędy ortograficzne

Gość

Recommended Posts

...i tak wygląda prawie całe forum. Kłótnie, kłótnie ..... wstyd.

Nie lepiej po prostu pisać bez błędów. Szacunek do języka mówionego i pisanego to także szacunek dla samego siebie.

Joanna

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-05-11 01:30, Anonymous wrote:

Wiem, że zaraz mnie uziemicie, ale litości, uważajcie na błędy ortograficzne. Piszę tu pierwszy raz, choć czytam na bieżąco i coraz częściej doznaję wyłamania oczu. Niektórzy tworzą takie graficzne dziwolągi, że trzeba włączyć głośną sylabizację, żeby zrozumieć sens.

Wydaje mi sie, ze ta dyskusja jest zbedna. Ci, ktorzy pisza "ktury" na forum to jest ta sama kategoria ludzi co rzemieslnicy-partacze na budowach, dla ktorych wykonanie czegos poprawnie przerasta ich mozliwosci. Nie zrobia nic aby bylo lepiej, beda partaczyc dalej i krytykowac innych.

Przepraszam za brak ogonkow, nie mam mozliwosci ich pisania. Slowo "ktory" sprawdzilem w slowniku ortograficznym, ktory lezy zawsze obok klawiatury.

Pozdrowienia Anonim Karol N.

Intelekt to cecha? Fajny temat do dyskusji:"czym jest intelekt ?"

Jako pierwsza-wg mnie to nie jest cecha ale tak jakby umiejetności umysłowe ,zdolnośc do abstrakcyjnego myślenia.....iscie filozoficzny temat na długie letnie wieczory w pięknych,pachnących ogrodach..........

On 2003-05-13 11:46, Anonymous wrote:

Intelekt to niestety cecha nabyta lechu. Nie da się go kupić ani nauczyć. A jego znikoma ilość zawsze wyjdzie z człowieka.

"A jego znikoma ilość zawsze wyjdzie z człowieka" he he he ale się ubawiłem, skromnością to Ty "intelektualny" anominie nie grzeszysz.

lechu5

Dzielmy się wiedzą-swoją, doświadczeniem-swoim, dzielmy się bez emocji, zbędnych komentarzy, wprowadzajmy w wypowiedziach wiecej spokoju a niepokoju u "młodych forumowiczów" do, których mam zaszczyt się zaliczyć, aby w "trudnym" okresie zycia jakim jest niewątpliwie budowa włsnego domu zawsze miło wsponinać to Forum i chętnie do niego wracać. Czego sobie i Wam życzę, qrcze ale mi to wyszło i chyba juz poleciało za szybko?!

Tak sobie czytam i czytam te wypowiedzi o polszczyźnie i przypomniał mi sie kawał...

Mamusia z małym dzieckiem idzie na spacer przechodzi koło budowy a tam robotnik z dachu krzyczy do drugiego na dole:

- eeee !!!!

- cooooo ?

- kurw.....a wiadro !!!

Mamusia oburzona ze jej dzidzia to słyszała mówi do nich:

- panowie przepraszam a mozna by było ciut ładnie mówić ?

- a pewnie ze mozna

odchodzi i za moment słyszy :

- eeeeeee !!!

- coooo???

- kurw....a WIADERKO !!!!

On 2003-05-13 11:59, lechu5 wrote:

"A jego znikoma ilość zawsze wyjdzie z człowieka" he he he ale się ubawiłem

no właśnie, żyjemy w kraju rozbawionych prostych ludzi, nieświadomych własnych braków (intelektu, kultury osobistej, gustu, itd...)

On 2003-05-13 12:05, Anonymous wrote:

no właśnie, żyjemy w kraju rozbawionych prostych ludzi, nieświadomych własnych braków (intelektu, kultury osobistej, gustu, itd...)

..oraz w gronie intelektualnych inaczej

Intelekt, w filozofii starożytnej i średniowiecznej oznaczał właściwą tylko człowiekowi "czystą", aktywną siłę świadomości, różniącą się od biernych zmysłowych władz poznawczych.

Od XIX w. w filozofii i psychologii oznacza najczęściej ogół zdolności umysłowych człowieka.

Zwiadomosc-zdolność do zdawania sobie sprawy z własnego zachowania.

O anonimie ty[ mym GURU pisz do mnie jeszcze to moze jak lecha5 ogarnie mnie w koncu blogosc i spokuj.

On 2003-05-13 12:05, Anonymous wrote:

..oraz w gronie intelektualnych inaczej nie świadomych ... :smile:

Po pierwsze. Ten temat winien być moim zdaniem przeniesiony do tematu Psycholog dyżurny :grin: , gdyż pilnej pomocy psychologicznej wymaga część (zwłaszcza anonimowych) zacietrzewionych, biorących w jałowej dyskusji uczestników.

A po kolejne .... . Taka moja refleksja, niekoniecznie przesadzona ... . Zaiste, ciekawy to widok jak ktoś pozuje do zdjęcia przed swoją willą opierając łokieć o np. BMW a z butów słoma wygląda ......

Ten brak kultury jęzka to właśnie ta słoma .

Z jednej strony anonima rozumiem,też mnie drażni ciemnota jakiejś tam części polskiego społeczeństwa ,brak słownej ogłady ,błedy gramatyczne np; "poszłem" czy "tatowi" ale taka jakośc słownictwa wynoszona jest z domu rodzinnego.Błędy ort. pisane to co innego ,jak pisałam wczesniej mam w domu dysortografika i wiem jak ciężko takim ludziom,i tego anonim nie wziął po uwagę sam wykazując się ciemnotą i brakiem kultury,nietolerancją-tak typową dla Polaków.

SPOKÓJ - no tak. (spokuj - taki afront i to w dodatku w tym watku) Chyba tego nie przezyje.

Lechu5 moge mu co najwyzej spasc na glowe z drzewa. Moze wtedy sie ocknie ten anonim niczym ....(no ten naukowiec - kto to byl panie anonimie??Ja nie smiem sie wymadrzac przy takiej elicie intelektualnej jak anonim

On 2003-05-13 09:21, inwestor wrote:

Jeszcze 15...20 lat temu niedopuszczalne było pójście do opery w rozciągniętym swetrze i wytartych dżinsach i do tego jeszcze konsumowanie na widowni kanapek, pop-cornu i picie napojów bezpośrednio z butelki tzw. "z gwinta". Obecnie takie obrazki są już standardem. Czy to jest naganne ??? .

Pozdrawiam

A mnie sie nie podoba taka pauperyzacja intelektualna, takie 'równanie w dół'. Nie jem popcornu w teatrze i staram sie pisać bez 'byków'.