Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błędy ortograficzne

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-05-13 13:58, jabko wrote:

Drugie pytanie tez zaliczone AGNES. Ja tez mam zonke i dlatego zadaje sie tylko z wiekowymi i mezatkami (no wiesz Sa takie ciche-nie chwala sie za bardzo co robia). A wiekowymi oznacza od 28 w góre. Najlepiej jeszcze jak masz chociaz jedno dziecko. Wtedy masz trzeciego plusa i jestem twój.

A jesteś "ładny" ? Ja to lubię wysokich zbudowanych brunetów z niebieskimi oczkami ...........:lol:

"Sądzę, że propozycja uznania form 'przyszłem', 'wyszłem' była żartem. Poprawne

są tylko formy 'przyszedłem', 'wyszedłem' i nie sądzę, by ktokolwiek (zwłaszcza

autorzy słowników) chciał to zmienić."

Teresa Kruszona-ekspert forum gazety-otrografia

http://www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=374&w=1596723&a=2504178

On 2003-05-14 12:12, Anonymous wrote:

"Sądzę, że propozycja uznania form 'przyszłem', 'wyszłem' była żartem. Poprawne

są tylko formy 'przyszedłem', 'wyszedłem' i nie sądzę, by ktokolwiek (zwłaszcza

autorzy słowników) chciał to zmienić."

Teresa Kruszona-ekspert forum gazety-otrografia

http://www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=374&w=1596723&a=2504178

Cytujesz pania ekspert, ale chcialabym zwrocic twoja uwage, ze pani ekspert "sadzi", czyli nie wie na pewno, bo sadzenie mozna przyrownac do przypuszczania.

Pani ekspert sądzi na temat WOLI I ZAMIARÓW zmiany tej formy.A na pewno ma do sądzenia w tej sprawie sporo,bo jest to jej zawód.

Ale WIE,że jest to forma niepoprawna,stwierdza kategorycznie:"poprawne są tylko formy...."

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Może trochę odświeżę ten wątek.

Można się zgodzić z tym, że różni ludzie spotykają się tutaj na forum i nie można wymagać od tych, którzy nie nauczyli się pisać ortograficznie w szkole podstawowej, żeby teraz, zamiast zarabiać na chleb dla dzieci, nagle wzięli się za lekturę słowników ortograficznych :) .

Ale ... odrobinę szacunku dla tych, którzy będą czytać Wasze posty. Mam taką propozycję, żeby przed kliknięciem na WYŚLIJ przeczytać jeszcze raz to co się napisało i przynajmniej skorygować część błędów.

Swoją drogą, czasem czytając niektóre wypowiedzi chwilę zastanawiam się, o co chodziło autorowi, właśnie z powodu błędów. A nie uważam się za osobę upośledzoną intelektualnie. :D

Pozdrawiam

Uczyłam parę lat temu dyslektyka, dysortografika i wiele dys- jeszcze. Był to naprawdę bardzo inteligentny chłopak z rodziny, która próbowała z tymi jego dys- coś robić. Błogosławiłam, że uczę go matematyki, przynajmniej mniej więcej wiedziałam, co mógł napisać. Sprawdzanie klasówek odbywało się często w ten sposób, że czytałam, co napisał, zamykałam oczy i mówiłam głośno starając się nie pamiętać, co widziałam. Sądzę, że wcale nie było mu (i nie jest) z tym łatwo i nie wynika to z jego głupoty czy lenistwa. Bardzo łatwo zaś komuś zrobić przykrość swoimi sądami.

Co do przeczytania raz jeszcze tego, co się napisało, to święta racja.

No i jeszcze sprawa "poszłem". Rzeczywiście jakiś czas temu doszła do mnie informacja, że jest to już forma poprawna. Potem moja znajoma zadała sobie trud i znalazła w internecie jednoznaczną opinię, że to nieprawda. Wydawało mi się, że było to na stronie Rady Języka Polskiego. Niestety nie znalazłam tego teraz, a koleżanka jest na urlopie. Nie znalazłam również (co mnie pociesza) na tej stronie uchwały dopuszczającej używanie form "poszłem", "wyszłem". :wink:

Kasiek - z całym szacunkiem - takie kwiatki jak w/w czarny15 [który chyba pomylił nas z jakimś forum dla dzieciaków] to nie dysleksja....

To totalny brak elementarnego wykształcenia.

Helism - nic dodać.... literówki na porządku dziennym, i nawet czasem jest wesoło :lol:

przyszłem, wyszłem, poszłem - co z moim łbem?!? :roll:

http://www.kakofonia.pl/PL/PLpolity/skladnie.wav

A dla ukojenia skołatanego umysłu - jakie piekne strofy potrafią wyjść spod klawiatur Forumowiczów....

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7619

• 3 weeks później...
Gość maxym
Niech mnie ktoś oświeci, co to takiego i skąd sie wzięły takie kurioza jak: umiĘ- zamiast umiem, mieszkaniĘ - zamiast mieszkaniem :o Czyżby popełniacze powyzszego chcieli być bardziej gramatyczni od Miodka?