Gość 13.05.2003 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 On 2003-05-13 14:05, mbz wrote: stwierdzenie : "poszlem" nie jest juz bledem gramatycznym. Niemożliwe, od kiedy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 14.05.2003 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 On 2003-05-13 13:58, jabko wrote: Drugie pytanie tez zaliczone AGNES. Ja tez mam zonke i dlatego zadaje sie tylko z wiekowymi i mezatkami (no wiesz Sa takie ciche-nie chwala sie za bardzo co robia). A wiekowymi oznacza od 28 w góre. Najlepiej jeszcze jak masz chociaz jedno dziecko. Wtedy masz trzeciego plusa i jestem twój. A jesteś "ładny" ? Ja to lubię wysokich zbudowanych brunetów z niebieskimi oczkami ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 14.05.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 On 2003-05-14 01:22, Anonymous wrote: On 2003-05-13 14:05, mbz wrote: stwierdzenie : "poszlem" nie jest juz bledem gramatycznym. Niemożliwe, od kiedy ??? od okolo 2 lat, moze wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.05.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Agnes kochanie. 184cm (nie wiem czy to duzo dla ciebie czy nie).Zbudowany to znaczy??? Wymiarów nie pamietam. Ale waga 84kg. No a ladny to raczej nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 mbz,podaj źródło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.05.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 agnes zapomnialem dodac.Oczka: sztuk dwie - kolor brazowy (b.ciemne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 14.05.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 To bylo oglaszane w tv i innych mediach, jakies 2 lata temu odbyla sie jakas rada jezykoznawcow i tam zostalo to ustalone. Mozesz zapytac kogos z polonistyki, jak nie wierzysz. Ja tez nad tym boleje, bo bardzo mnie razi, jak ktos tak mowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 "Sądzę, że propozycja uznania form 'przyszłem', 'wyszłem' była żartem. Poprawne są tylko formy 'przyszedłem', 'wyszedłem' i nie sądzę, by ktokolwiek (zwłaszcza autorzy słowników) chciał to zmienić."Teresa Kruszona-ekspert forum gazety-otrografia http://www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=374&w=1596723&a=2504178 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 14.05.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 hmmmZ kobietami jak zwykle jest prosciej.Przyszla i koniec. A moze jak juz tak dywagujecie to ktos powie Jezeli Jasiu obszedl góre to góra zostale przez Jasia ........? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 14.05.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 On 2003-05-14 12:12, Anonymous wrote: "Sądzę, że propozycja uznania form 'przyszłem', 'wyszłem' była żartem. Poprawne są tylko formy 'przyszedłem', 'wyszedłem' i nie sądzę, by ktokolwiek (zwłaszcza autorzy słowników) chciał to zmienić." Teresa Kruszona-ekspert forum gazety-otrografia http://www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=374&w=1596723&a=2504178 Cytujesz pania ekspert, ale chcialabym zwrocic twoja uwage, ze pani ekspert "sadzi", czyli nie wie na pewno, bo sadzenie mozna przyrownac do przypuszczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Pani ekspert sądzi na temat WOLI I ZAMIARÓW zmiany tej formy.A na pewno ma do sądzenia w tej sprawie sporo,bo jest to jej zawód.Ale WIE,że jest to forma niepoprawna,stwierdza kategorycznie:"poprawne są tylko formy...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 14.05.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 Tylko, ze ta wola i zamiar juz sie odbyly, kiedy to juz pisalam. Sprawdze dokladnie i moze jutro podam ci zrodlo. Swoja droga, jesli podasz mi wiarygodne zrodlo, to sie bardzo uciesze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 26.05.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 O czym tu gadać, kiedy nie ma o czym mówić... http://polityka.onet.pl/3aa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 30.05.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Poprawnosc form: poszlem , wyszlem, zostala zatwierdzona przez Krajowa Komisje Kultury Jezyka i Rade Jezyka Polskiego. Podobnie zreszta jak "tam pisze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 31.05.2003 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Oj, oj, oj muszę się pilnować coraz bardziej, moja dziesięcioletnia córka będzie reprezentować swoją SP w miejskim konkursie ortograficznym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 14.08.2003 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Może trochę odświeżę ten wątek. Można się zgodzić z tym, że różni ludzie spotykają się tutaj na forum i nie można wymagać od tych, którzy nie nauczyli się pisać ortograficznie w szkole podstawowej, żeby teraz, zamiast zarabiać na chleb dla dzieci, nagle wzięli się za lekturę słowników ortograficznych . Ale ... odrobinę szacunku dla tych, którzy będą czytać Wasze posty. Mam taką propozycję, żeby przed kliknięciem na WYŚLIJ przeczytać jeszcze raz to co się napisało i przynajmniej skorygować część błędów. Swoją drogą, czasem czytając niektóre wypowiedzi chwilę zastanawiam się, o co chodziło autorowi, właśnie z powodu błędów. A nie uważam się za osobę upośledzoną intelektualnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 14.08.2003 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Wprost odrzuca mnie od komputera gdy widzę tekst - tytuł tematu autorstwa niejakiego - Czarny 15 - dziewczyna mnie zucila... br..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 14.08.2003 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Uczyłam parę lat temu dyslektyka, dysortografika i wiele dys- jeszcze. Był to naprawdę bardzo inteligentny chłopak z rodziny, która próbowała z tymi jego dys- coś robić. Błogosławiłam, że uczę go matematyki, przynajmniej mniej więcej wiedziałam, co mógł napisać. Sprawdzanie klasówek odbywało się często w ten sposób, że czytałam, co napisał, zamykałam oczy i mówiłam głośno starając się nie pamiętać, co widziałam. Sądzę, że wcale nie było mu (i nie jest) z tym łatwo i nie wynika to z jego głupoty czy lenistwa. Bardzo łatwo zaś komuś zrobić przykrość swoimi sądami. Co do przeczytania raz jeszcze tego, co się napisało, to święta racja. No i jeszcze sprawa "poszłem". Rzeczywiście jakiś czas temu doszła do mnie informacja, że jest to już forma poprawna. Potem moja znajoma zadała sobie trud i znalazła w internecie jednoznaczną opinię, że to nieprawda. Wydawało mi się, że było to na stronie Rady Języka Polskiego. Niestety nie znalazłam tego teraz, a koleżanka jest na urlopie. Nie znalazłam również (co mnie pociesza) na tej stronie uchwały dopuszczającej używanie form "poszłem", "wyszłem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 14.08.2003 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Kasiek - z całym szacunkiem - takie kwiatki jak w/w czarny15 [który chyba pomylił nas z jakimś forum dla dzieciaków] to nie dysleksja.... To totalny brak elementarnego wykształcenia. Helism - nic dodać.... literówki na porządku dziennym, i nawet czasem jest wesoło przyszłem, wyszłem, poszłem - co z moim łbem?!? http://www.kakofonia.pl/PL/PLpolity/skladnie.wav A dla ukojenia skołatanego umysłu - jakie piekne strofy potrafią wyjść spod klawiatur Forumowiczów.... http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7619 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość maxym 30.08.2003 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Niech mnie ktoś oświeci, co to takiego i skąd sie wzięły takie kurioza jak: umiĘ- zamiast umiem, mieszkaniĘ - zamiast mieszkaniem Czyżby popełniacze powyzszego chcieli być bardziej gramatyczni od Miodka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts