asia.malczewska 26.12.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 hej, wlaśnie przejrzalam wyniki z ankiety kto gdzie buduje i wyszło mi, że ze mną w lubuskiem tylko kilka procent (24 osoby). Ech, troszkę mało, a może to tylko brak czasu, internetu, weny (*niepotrzebnie skreslić). I wtedy pomyślałam, że może bysmy sobie stworzyli nasze sub-forum, to może będzie mozna pogdać o fachowcach i innych sprawach w naszych stronach (moja mama mówi na "Ziemiach Wycyckanych"). Zapraszam do prezentacji, ja jestem prawie z granicy, bo Dąbroszyn to taka mała wieś ok. 5 km od przejścia granicznego w Kostrzynie nad Odrą. Nadzoruję moją budowę domu, a właściwie generalną przeróbkę stajni na dom mieszkalny. Chetnie bym pokazała zdjęcia, ale ja z tych co na komputerze tylko piszą i nie wiem, jak to zrobić ... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 31.12.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Widziałem,domek piękny!!Zawsze mi sie podobał pruski mur(ale żonie nie )Moja "chałupka" stoi trochę dalej tak że co i raz jadę i spoglądam na Twoją.Pozdrowienia dla ziomka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 31.12.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Jestem pod wielkim wrazeniem , brawo! http://images2.fotosik.pl/316/c2fd7393192cd0f4med.jpgCzy to poniemiecki fachwerk ?http://images2.fotosik.pl/316/80d54357673c70abmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 31.12.2006 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 poniemiecki to nie, ale stylizowany na niemiecki ... oryginalnie miał byc ceglany ale został ocieplony ze względów ekonomicznych i nie chcielismy żeby został taki "łysy". A obok jest chata z konca XVIII w., która niesety nadaje sie juz tylko do wyburzenia i względnie do wykorzystania materiałów budowlanych (np. stara wieźba dachowa i cegły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 31.12.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 A obok jest chata z konca XVIII w., która niesety nadaje sie juz tylko do wyburzenia Taka szkoda Pomagalem przy remontowaniu starych fachwerkow , one potrafia setki lat sie trzymac w niezlej kondycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 31.12.2006 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 to fakt, na początku łudziliśmy się, że może jakiś kredycik i ją też wyremontujemy, ale kasy coraz mniej, a do tego okazało się, że dom jest wpisany do ewidencji zabytków i jak bysmy remontowali to cały czas mamy kogoś na plecach, kto decyduje co możemy a czego nie - trochę to trudne, gdy człowiek robi za własny kredyt i nikt (czytaj Państwo) nie pomaga. Więc pan konserwator powiedział nam, że jak nie ma kasy a budynek nie jest perełką, to w ostateczności można będzie rozebrać. A najpierw chcial nas namówić na działalność typu restauracja, ale chyba nasza trasa nie bardzo sie na to nadaje - tu raczej krasnale i kolorowana oranżada by szła. Krótko mówiąc dom do mieszkania już mamy prawie ukonczony, całkiem spory jak na nasze wymagania, więc remontować drugi - jaki to może mieć sens ? A zostawić stary to dylemat typu, kiedy zająć się obszarem zieleni wokól, skoro dom w tzw. poczekalni - ani nie rozebrany ani nie wyremontowany, więc nalezy spodziewać się bałaganu przez najbliższe lata. Trochę mnie to przeraża i to przemawia za wyburzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts