Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka we?na na ocieplenie dachu?

Recommended Posts

Ja ciąłem wzdłuż. Kupiłem wełnę 1,2 m więc po odcięciu ok. 40 z z dwóch rolek miałem jeden pasek więcej. w ten sposób wykorzystam całą wełnę (wełna to uni mata Isover). Jak tniesz w poprzek to co kawałek masz mostek termiczny ( tak myślę), a tak na co trzeciej krokwi masz ten mostek.

A jak jest lepiej przy grubosci ocieplania 20cm - kupic welne o takiej grubosci czy dwie warstwy 10 cm z przesunieciem tak sie robi w przypadku styropianu aby nie bylo mostkow? Drugi sposob jest chyba bardziej upierdliwy w wykonaniu - ale czy mozliwy ? Prosze o rade.

niedawno byla na forum dyskusja na temat ocieplenia poddasza i ja doszedlem do wniosku ze czesto warto zrobic ocieplenie styropianem (wtedy moze byc go mniej). Ja mam jednak dach niewielki kopertowy z trzema wykuszami i kominem, pokryty bedzie pewnie blacha i w takim przypadku welna jest najlepsza. krowkwie mam 12x12 wiec welny duzo tez nie moge upakowac i to bie tez nie radze przesadzac. Osobiscie balbym sie o trwalosc i utrzymanie grubosci przez welne >20cm, nawet pod wlasnym ciezarem.

To może zapytam jak komplenty dyletant.

Chcę docieplać poddasze użytkowe, jak powinien to wykonać?

• Jaka przerwa powietrzna pomiędzy dachem a wełną?
  • Jaka optymalna warstwa wełny?
  • Jeżeli mam krokwy grubości 10cm, to przy pustce powietrznej np 2cm mam nadbijać krokwy, aby ułożyć warstwę 10cm?
  • Jak mocować wełnę (ma się leżeć na listwach)?
  • Jak mocować drugą warstwę ułożoną pomiedzy profilami do G-K?
  • Jak rozwiązać problem halgenów, jeśli bym chciał mieć wpuszczone w sufit z G-K (duża temp)?

To może na razie tyle.

Pozdrawiam

Leszek

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tdxls dnia 2003-05-14 13:34 ]

Zadaj pytanie doradcom na http://www.rockwool.pl - ja tak zrobiłem i dostałem b.miła i rzeczową odpowiedź.

Szczelina wentylacyjna powstaje naturalnie PONAD membraną wysokoparoprzepuszczalną - bo na membranę musisz nabić łaty, a na to kontrłaty, a dopiero na to kładziesz dachówkę - chyba, że masz to inaczej wykonane.

Jeśli dasz dobrą membranę (np.: COROTOP) to wełna może wypełniac całą przestrzeń między krokwiami. Wyjdzie ci tego 10cm najlepiej z rolki (DOMROC lub TOPROC) - na to dajesz prostopadle do krokwi (równolegle do podłogi) profile w kształcie litery C i mocujesz w nich wełnę w płytach (ROCKMIN lub SUPERROCK). Na to folia i płyta GK.

Jeśli zrobiłbyś to z lepszej wełny (SUPERROCK i TOPROCK) to wyszłaby ci przegroda o wsp.U 0,23 (z tańszych ROCKMIN i DOMROCK 0,26) Tak po prawdzie to trochę mniej bo 10cm drewna (krokwie) mają gorszy wsp.od wełny, powstaną więc mostki termiczne. Ale w sumie te 15cm powinny dać całkiem przyzwoitą izolacje nie gorszą niż ścian murowanych JW lub typowych DW.

Co do lampek, to wełna sie nie pali, ale dałbym na lampki jakieś puszki metalowe. Przegrzewajace się halogenki mają badzo krótka żywotność.