Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator warto czy nie ???

Rekuperator TAK czy NIE  

34 użytkowników zagłosowało

1. 1. Rekuperator TAK czy NIE

Recommended Posts

Mój projekt gotowy zawiera schematy i opis systemu wentylacji mechanicznej z rekuperatorem ciepła i systemu dystrubucji dorącego powietrza firmy DOSPEL, ponieważ dom ma jeden komin, a to nie wystarcza do prawidłowej wentylacji, więc musi być mechaniczna.

Po rozmowach z architektem zdecydowaliśmy się na postawienie dodatkowego komina wentylacyjnego, aby w całym domu była wentylacja grawitacyjna.

Co do systemów mechanicznych zasięgałam trochę języka i opinie były podzielone. Jedni bardzo sobie chwalili inni narzekali np. na zbyt głośną pracę wentylatorów, konieczność okresowych konserwacji z wymianą filtrów (ważna jest ich jakość - muszą być dobre bo inaczej napływające ogrzane powierze ma zapach rozgrzanego zakurzonego kaloryfera), wyższe rachunki za prąd itp.

Jak na razie mam zamiar zainstalować te systemy, ale będę wdzięczna za opinie osób, które już z czegoś takiego korzystają

• 2 weeks później...

Warto , przede wszystkim z uwagi na komfort , ekonomiczne argumenty sa rozne , zalezy od tego czym ogrzewamy i jakie mamy ocieplenie. Do pradu i pompy ciepla rekuperator az sie prosi , do kotla na wegiel nie za bardzo ( jesli chodzi o ekonomie)

Ktos tu pisal , ze trzeba zmieniac filtry i jest do dyskomfort. Moze wiec lepiej filtrowac we wlasnych pluckach? Taniej i wygodniej.

Pomimo że w naszym projekcie jest system wentylacji mechanicznej, to jednak po namyśle i konsultacjach z architektem zdecydowliśmy, że będzie także wenylacja grawitacyjna. Postawimy w ścianie wewnętrznej komin wentylacyjny ze specjalnych pustaków z kanałami wentylacyjnymi.

A dlaczego? Przede wszystkim na wypadek braku energii lub awarii wentylatora czy jak to się nazywa. Poza tym niektórzy się wypowiadali, że te urządzenia hałasują. Na wypadek gdyby ten hałas dał nam się we znaki i chcielibyśmy od tego odpocząć będziemy mogli wentylację mechaniczną wyłączyć bez szkody dla naszego domu i dla nas samych.

Mój dom zamierzam ogrzewać gazem oraz kominkiem z rozprowadzeniem ciepła.

A jak to jest z kominem wentylacyjnym , czy rekuperator sprawi, że nie trzeba go będzie wcale?

Tez ogrzewam dom gazem , kominek mam bez rozprowadzenia.

A wentylacje grawitacyjna niezaleznie od mechanicznej ( jej przewody sa oczywiscie zamkniete kiedy dziala rekuperator )

No tak :wink: można mieć wentylację grawitacyjna i mechaniczną...

Gdy sie zdecyduje na rekuperator, to tez dlatego, że mój komin wentylacyjny przeszkadza, na parterze chiałabym poszerzyc wejście z holu do kuchni, a na poddaszu byłoby cudownie nie miec go w sypialni. Dlatego rek. musi być zamiast komina.

Dzisiaj odwiedziłam firme zajmująca się tym zagadnieniem. Zobaczymy jaka dostane wycenę, jesli mnie nie zwali z nóg, to czemu nie... A jesli będzie zbyt drogo, to zamienie kominy zwykłe na systemowe, maja mniejsze gabaryty i tez będzie dobrze :wink:

My wywaliliśmy jeden komin właśnie ze względu na planowaną wentylację mechaniczną (z reku). Właściwie to wywaliliśmy dwa kominy - drugi do pieca (będzie pompa ciepła). Jednak decyzja o rekuperatorze nie wynikała z tego, że nie chcieliśmy dodatkowego komina :lol:

Przede wszystkicm chodziło o komfort - czyli dostatek świeżego powietrza (coś, czego mi w obecnie bardzo brakuje (mimo, ze mam nieszczelne okno balkonowe, którym ciągle dmucha), brak owadów w mieszkaniu, pyłków (jestem uczulona na trawy), no i na szarym końcu są potencjalne oszczędności na ogrzewaniu. Aha - jest jeszcze jedna zaleta - przy braku konieczności otwierania okien w celu wietrzenia zmniejsza się też radykalnie ryzyko pozostawienia uchylonego/rozszczelnionego okna.

• 4 weeks później...
Warto , przede wszystkim z uwagi na komfort , ekonomiczne argumenty sa rozne , zalezy od tego czym ogrzewamy i jakie mamy ocieplenie. Do pradu i pompy ciepla rekuperator az sie prosi , do kotla na wegiel nie za bardzo ( jesli chodzi o ekonomie)

Ktos tu pisal , ze trzeba zmieniac filtry i jest do dyskomfort. Moze wiec lepiej filtrowac we wlasnych pluckach? Taniej i wygodniej.

My mamy zamiar mieć kocioł na ekogroszek, rozprowadzenie ciepła z kominka(nie mechaniczne) i rekuperator z GWC(nie wiem czy to tak się nazywa).

Mówisz, że nie ma sensu instalować reku ?

My mamy zamiar mieć kocioł na ekogroszek, rozprowadzenie ciepła z kominka(nie mechaniczne) i rekuperator z GWC(nie wiem czy to tak się nazywa).

Mówisz, że nie ma sensu instalować reku ?

Zawsze ma sens , z uwagi na komfort. A im drozsza jednostka energii zuzywana do ogrzewania domu tym szybciej inwestycja w rekuperator sie zwroci. Jest wiele watkow na ten temat .... wyliczen , obliczen , opinii czy sie oplaca czy nie ....... ale warto dla samego tylko powietrza :wink:

Warto tez pomyslec o odkurzaczu centralnym ..... :wink: