Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

To były czasy... ;)

mTom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeczytałem.

Powspominałem. :roll:

Nic nie rozumiem! :o

Wtedy kupowałem sobie książkę, jak mnie chęć napadła. :cry:

Wtedy jakby łatwiej było zdobyć to, co jest potrzebne w danej chwili. :cry:

Wtedy tak jakbym bezpieczniej się czuł :cry:

Fakt. tata i mama dawali niemałe wsparcie. :roll:

Teraz wszystko sam muszę... :roll:

Pamięć to bardzo dziwny mechanizm. Selektywny, relatywny, jakby zawodny? :o

Adam M.

w 70 tych to zaliczałem jeszcze piaskownicę ale 2 połowa 80 tych to byłem już świadom :lol: Jednak porównując tamten czas do realu to przewaga jest na dzisiaj. Jak pamiętam dziewczyny się nie depilowały, jakieś były nieśmiałe, stringów nie było, piwa nie było, żryć też nie było - nic nie było...

Teraz jest lepiej - dużo lepiej. Dziewczyny się fajnie ubierają o figury dbają, nastolatki są super, swoboda obyczajów - luzik, więcej jednak jełopów jest a może mi się tylko tak wydaje ?!

Narra

Wtedy tak jakbym bezpieczniej się czuł :cry:

W tamtych latach byłem bardzo młodym chłopcem.

Ale miałem juz dziewczyne z która "chodziłem" a potem odprowadzałem ja do domu.

Następnie wracałem do swojego (ok. 3 km przez miasto) w środku nocy. :o

Bez noża czy innego bejsbola do obrony.

Średnio co 1 km byłem legitymowany przez pieszy patrol milicji (wtedy chodzili na piechotę).

Żaden stres ( nic nie miałem na sumieniu) - ot dawałem legitymacje szkolna, oni zapisywali, salutowali i rozchodziliśmy się.

Jak to w reżimie totalitarnym.

Zero obawy przed napadem czy innymi zagrożeniami.

Dzisiaj - nie do pomyślenia. :o

Dzisiaj - nie do pomyślenia. :o

Lat siedemdziesiątych nie wspomnę, bo nie wiele pamiętam. Pamiętam za to lata osiedziesiąte jak trzy dni w tygodniu w wakacje spędzałam na staniu w kolejce pod sklepem, żeby kupić chleba dla rodziny (kto się za późno ustawił w kolejce ryzykował, ze nie starczy dla niego). Dzisiaj - nie do pomyślenia...

a Maluch kosztował ......... 60.000 :):):)

Syrenka chyba 72.000, Polski Fiat 125p 167.000 zł z silnikiem 1300 ccm, a z silnikiem 1500 ccm pięć tysięcy więcej.

Syrenka chyba 72.000, Polski Fiat 125p 167.000 zł z silnikiem 1300 ccm, a z silnikiem 1500 ccm pięć tysięcy więcej.

teraz za taką kaskę można sobie niezłą furkę zakupić :):) Np. Z 350 ( raptem 150.000 - taniej niż duży fiat :))

teraz za taką kaskę można sobie niezłą furkę zakupić :):) Np. Z 350 ( raptem 150.000 - taniej niż duży fiat :))

A średnia płaca podobna.

Paliwa. Etylina 88 (niebieska) - 5 zł/l, żółta 94 - 6,50. Tylko olej napędowy był tańszy. O ile pamiętam 2,20. Gazu nie było.

A średnia płaca podobna.

Paliwa. Etylina 88 (niebieska) - 5 zł/l, żółta 94 - 6,50. Tylko olej napędowy był tańszy. O ile pamiętam 2,20. Gazu nie było.

Bo zwinęli na początku lat 70-tych pierwsze stacje z gazem - ale ziemnym - do samochodów. Teraz znów jest na to parcie ( chyba Shell chce wejść, ale nieśmiało)

Syn w szkole na Mikolaja dostal ksiazke "Absurdy PRL-u - antologia".

Rewelacja,boki zrywac i az trudno uwierzyc,ze wtedy to byla normalka i nikt sie temu nie dziwil.

Wielu się dziwiło,tyle że po cichu, bo jak ktoś dziwił się zbyt głośno to mógł byc oskarżony o najcięższą zbrodnię: PRÓBĘ OBALENIA USTROJU :evil:

... 70-te pamiętam doskonale (stary rup już jestem :( ... ożeniłem się 1973, ... "103" se jeździłem, a później "kaszlem", a pod koniec 70-tych "125-tką")

... ze zjawisk podobnych do dzisiejszych to: ... "jak się miało kasę, to można było wszystko załatwić", ... a z niepodobnych to: "jakby mniej było żuli, niż dzisiaj", i ... "w śmietnikach nikt nie grzebał, no i bezdomnych nie było widać"...

... 80-tych nie pamiętam (wyjechałem z Polski w styczniu 1980) :(

... (a zarobki ... hmmm ... może co poniektórzy pamiętają ile zarabiali wtedy operatorzy ciężkiego sprzętu budowlanego :lol: )

pzdr

... (a zarobki ... hmmm ... może co poniektórzy pamiętają ile zarabiali wtedy operatorzy ciężkiego sprzętu budowlanego :lol: )

pzdr

A jakże, pamiętam. :D

Miałem takiego kuzyna co siedział na Stalińcu (kto dziś wie co to był Staliniec ?)

Zarabiał (na tamte czasy) horrendalne pieniądze i bynajmniej nie wynikało to z pracowitości, tylko z ilości godzin pracy (teoretycznej), tj. minimum 16 godz. na dobę , 30 dni w miesiącu.

Godziny poza normą (8 godz.) były płatne - pierwsze 2 po 150 % stawki a następne po 200 % stawki.

Tylko taki Staliniec to musiał tego oleju napędowego spalić, więc coś trzeba było z tym spalonym (w rozliczeniu) zrobić.

Sprzedawali po 200 l. (beczka) za 0,5 litrową flaszkę ale okoliczna ludność szybko napełniła wszystkie posiadane pojemniki, to potem juz tylko z beczki..........do rowu - i już.

-------------------------

Ale też budowa domu wyglądała zgoła inaczej.

Ja jako młody chłopak pobudowałem swój pierwszy dom za 1 (jedną) miesięczna pensję.

Dom wcale niemały i niebrzydki (sam go zaprojektowałem zostawiając z typowego jedynie gabaryty) za kredyt w PKO (na 3 %) który krótko potem tak sie zdewaluował, że wziąłem z kasy pensję, poszedłem do PKO i go ..........spłaciłem. :o

Kto sobie dzisiaj na to pozwoli ? :D

... heh ... to były czasy :) :lol: ... u nas nie było godzin tylko m/3 - "Raport Dzienny Pracy Sprzętu - ... odspajanie i przemieszczanie gruntu na odległość ? :) " Staliniec z wciągarką linową S-100, ... hydrauliczny T-100S ... oczywiście godzin było do cholery :) na niektórych wielkich budowach to do dziś można robić odwierty i wydobywać czysty olej napędowy ... nikt tego nie chciał brać :) ... "operator ze spycha tęskni do kielicha" ... operatorzy to była "elyta" :)

pzdr

A średnia płaca podobna.

Tomek, "niebieska" miała 78, potem wprowadzili zieloną - 86.

... hydrauliczny T-100S ...

wydaje mi sie, ze to był T - 100M ...

...

oczywiście godzin było do cholery :) na niektórych wielkich budowach to do dziś można robić odwierty i wydobywać czysty olej napędowy ... nikt tego nie chciał brać ...

potwierdzam bezsens wylewania

mimo, ze paliwo było deficytowe /na talony/ tam gdzie pracowałem wylewało sie całe cysterny

star66 miał pojemnośc 4500 l i taka porcja "szła" jednorazowo w ziemie ...

A średnia płaca podobna.

Tomek, "niebieska" miała 78, potem wprowadzili zieloną - 86.

Masz Michale rację. Bywała jeszcze biała etylina, podobno arabska, ale ceny nie wspomnę. Kupiłem ją kilka razy na Mazurach.