kasinka83 27.12.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Zdobywając informacje potrzebne mi na przyszły rok, wpadłam na pomysł aby obłożyć komin kamieniem elewacyjnym. Na początku planowaliśmy cegłę klinkierową. Czy ktoś z forumowiczów ma okładzinę kamienną na kominie i chciałby się pochwalić?Zachęcam do fotografowania swoich kominów(wszystkich, nie tylko tych z kamieniem) Przekonajcie mnie że komin też może być piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 27.12.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Zdobywając informacje potrzebne mi na przyszły rok, wpadłam na pomysł aby obłożyć komin kamieniem elewacyjnym. Na początku planowaliśmy cegłę klinkierową. Czy ktoś z forumowiczów ma okładzinę kamienną na kominie i chciałby się pochwalić?Zachęcam do fotografowania swoich kominów(wszystkich, nie tylko tych z kamieniem) Przekonajcie mnie że komin też może być piękny witam Ja planuj zwykly komin otynkowany i jakos sobie nie wyobrazam domu bez komina ! To Jak auto bez zderzaka na poparcie ze nie koniecznie komin musi byc oblozony plytkami etc.... link ponizej http://www.arex.net.pl/03projekty/tradycyjne/olenka_pliki/tmp1AE-1d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinka83 28.12.2006 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Ja też sobie nie wyobrażam domu bez komina ale chodziło mi o jakiś pomysł na uczynienie go atrakcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola79 28.12.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 kasinka ja mam az 5 kominow ale orginalna nie bede bo oblozylam bo szarym klinkierem , ale szlak mnie trafia bo tyle na to kasy poszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinka83 29.12.2006 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Nikola, pocieszaj się tym że będziesz miała dobrą wentylację w domu i osobne kominy do waszystkiego.Problem mają tak naprawdę ci którzy mają jeden komin(jak dawniej budowano). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 29.12.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 kasinka ja mam az 5 kominow ale orginalna nie bede bo oblozylam bo szarym klinkierem , ale szlak mnie trafia bo tyle na to kasy poszlo Matko! Nikola czemu az 5? jaki to projekt? no to ja sobie wyobrazam ile tego klinkieru poszlo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola79 30.12.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 malmuc projekt mam indywidualny , a jako ze pierwszy raz budujemu to zauwazylismy ilosc tych kominow dopiero na budowie hihi jeden jest taki ogromny a reszta taka nieduza , ale wlasnie pocieszajace jest to ze mam wszedzie wentylacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 30.12.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Ja równiez mam projekt indyw. miały byc dwa kominy ale jak nasz architekt pozniej dorzucil jeszcze trzeci - wentylacyjny to myslalam ze mój małżonek go zje mnie tam kominy nie przeszkadzają Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 14.01.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 A ja mam 4 kominy. Nie dało się mniej. Też mam projekt indywidualny. Tu miała byc łaziena a tam kuchnia i jeszcze gdzie inndziej ubikacja i gdzie indziej komin do gazu. No i tak wyszło że są 4-ry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 15.01.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Ja mam 3 kominy. 2 "dymowo-wentylacyjne" i 1 wentylacyjny. Co do estetyki to rzecz gustu, ale co do trwałości to najlepsze o czym słyszałem to komin po prostu wymurowany z cegły klinkierowej (nad dachem - poniżej dachu ja mam kominy murowane z cegły, w środku kanały ceramiczne, czy jakoś tak). Tynk i płytki mogą po prostu odpaść. Mam znajomych i znam opinie, że tak się niestety dzieje, zwłaszcza przy niewłaściwym wykonaniu, czego i tak od razu nie zauważycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 15.01.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 ale co do trwałości to najlepsze o czym słyszałem to komin po prostu wymurowany z cegły klinkierowej (nad dachem - poniżej dachu ja mam kominy murowane z cegły, w środku kanały ceramiczne, czy jakoś tak). Tynk i płytki mogą po prostu odpaść. Mam znajomych i znam opinie, że tak się niestety dzieje, zwłaszcza przy niewłaściwym wykonaniu, czego i tak od razu nie zauważycie. dokałdnie tak, tez tak mamy, kominy wymurowane z cegły klinkierowej....a u siąsiadów obserwuję, ze tynki, płytki, piaskowiec poprostu odpadają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 15.01.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Ja mam 3 kominy. 2 "dymowo-wentylacyjne" i 1 wentylacyjny. Co do estetyki to rzecz gustu, ale co do trwałości to najlepsze o czym słyszałem to komin po prostu wymurowany z cegły klinkierowej (nad dachem - poniżej dachu ja mam kominy murowane z cegły, w środku kanały ceramiczne, czy jakoś tak). Tynk i płytki mogą po prostu odpaść. Mam znajomych i znam opinie, że tak się niestety dzieje, zwłaszcza przy niewłaściwym wykonaniu, czego i tak od razu nie zauważycie. Podzielam zdanie Kolegi. Ja mam również kominy wymurowane z pełnej cegły, przewód dymny do kominka to wkład ceramiczny o śr. 20 cm, kanały wentylacyjnre z wkładek wienerbergera 15 cm. Końcówka komina wymurowana z cegły klinkierowej astro wienerbergera. Zamontowałem też "strażaka" firmy Darco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 15.01.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Ja mam 3 kominy. 2 "dymowo-wentylacyjne" i 1 wentylacyjny. Co do estetyki to rzecz gustu, ale co do trwałości to najlepsze o czym słyszałem to komin po prostu wymurowany z cegły klinkierowej (nad dachem - poniżej dachu ja mam kominy murowane z cegły, w środku kanały ceramiczne, czy jakoś tak). Tynk i płytki mogą po prostu odpaść. Mam znajomych i znam opinie, że tak się niestety dzieje, zwłaszcza przy niewłaściwym wykonaniu, czego i tak od razu nie zauważycie. Podzielam zdanie Też mam nad dachem wybudowane kominy z pełnej cegły klinkierowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.01.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Podzielam zdanie Też mam nad dachem wybudowane kominy z pełnej cegły klinkierowej Owszem, to nawet ładnie wygląda. A teraz lećcie szybko do działu 'wymiana doświadczeń' i poczytajcie o tym, dlaczego użytkownikom kominów zakończonych cegłą klinkierową wychodzą na poddaszu brzydkie brunatne plamy śmierdzące spalenizną. Miłej lektury. Ja też mam ładnie nad dachem i szykuję się, że będę miała nieładnie na poddaszu... Niektórzy mają jednak jeszcze czas na zastanowienie się i podjęcie odpowiedniej decyzji. Mnie pozostaje rozmyślanie jak to teraz odkręcić jak najmniejszym kosztem i jak najmniejszym nakładem pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 15.01.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 JoShi, nie wiem o którym dokładnie temacie na forum wymiany doswiadczeń mówisz, bo jest ich mnóstwo. Ale domyslam sie, że chodzi o sprawy wilgoci i skraplania. Rzeczywiście takie ryzyko istnieje ale zalezy chyba od wielu innych czynników i nie wynika wprost z faktu wymurowania komina nad dachem z klinkieru. Nie jestem fachowcem w dziedzinie, wiec nie będę rozwijał teorii. Mój kominkarz uprzedzał mnie o możliwości takich przyktych efektów ale bynajmniej nie z powodu murowania nad dachem z klinkieru. To nie zmienia faktu, że więcej widziałem płaczących z powodu odpadającego tynku czy płytek, niż tych z kominami klinkierowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.01.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Rzeczywiście takie ryzyko istnieje ale zalezy chyba od wielu innych czynników i nie wynika wprost z faktu wymurowania komina nad dachem z klinkieru. Wynika... W skrócie... W spalinach (mówimy np o kominku) jest mnostwo wilgoci. Normalnie wykrapla sie ona w najchłodniejszej części komina, czyli najwięcej w ten części nad dachem, ale pod dachem też. Cegła klinkierowa jest nienasiąkliwa. Wilgoć spływa po niej i wsiąka w zwykłą cegłę, która jest poniżej. Gdyby nie to zwykła cegła byłaby w stanie przyjąć ta ilość wilgoci jaka się wydziela w jej obszarze, ale ponieważ z góry napływa dodatkowa woda, to zaczyna przesiąkać... Nie musisz mi wierzyć. Ja już obudziłam się z ręką w nocniku i główkuję co zrobić. To nie zmienia faktu, że więcej widziałem płaczących z powodu odpadającego tynku czy płytek, niż tych z kominami klinkierowymi. To prześledź wątki kominowe (hasło 'mokry komin) w 'wymianie doświadczeń' i zobaczysz całą rzeszę płaczących z powodu klinkierowych kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 15.01.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 JoShi, właśnie ten wątek gruntownie przeczytałem i Ty również go przejrzyj ponownie to może dojdziemy do wspólnych wniosków. Tam mówią o przypadku (i jego skutkach) budowania PRZEWODÓW DYMNYCH z samej cegły i klinkieru. A tu mówimy o OBUDOWIE KOMINA, w którym jest specjalny wkład stanowiący przewód dymowy (oraz osobne wkłady wentylacyjne). Tam rozważając komin analizują budąwę bez wkładki. Jeśli tak masz wymurowany komin to współczuję, bo rzeczywiście jest problem. Mnie kominkarz przestrzegł, że jeśli gdzieś mam nieszczelny przewód dymowy, to może mi wyjść wilgoć gdzieś na ścianie komina. I nie ma to związku z klinkierem nad dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 15.01.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 My mamy obudowany z cegły klinkierowej, dziurawki a trzy ostatnie wartswy pełnej - komin systemowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej74 15.01.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 JoShi, właśnie ten wątek gruntownie przeczytałem i Ty również go przejrzyj ponownie to może dojdziemy do wspólnych wniosków. Tam mówią o przypadku (i jego skutkach) budowania PRZEWODÓW DYMNYCH z samej cegły i klinkieru. A tu mówimy o OBUDOWIE KOMINA, w którym jest specjalny wkład stanowiący przewód dymowy (oraz osobne wkłady wentylacyjne). Tam rozważając komin analizują budąwę bez wkładki. Jeśli tak masz wymurowany komin to współczuję, bo rzeczywiście jest problem. Mnie kominkarz przestrzegł, że jeśli gdzieś mam nieszczelny przewód dymowy, to może mi wyjść wilgoć gdzieś na ścianie komina. I nie ma to związku z klinkierem nad dachem. Nic dodać, nic ująć. A grunt to najpierw dokładnie przeczytać i zastanowić się nad problemem, a dopiero póżnej straszyć ludzi /choć nie wątpię w dobrą wolę/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.01.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 A tu mówimy o OBUDOWIE KOMINA, w którym jest specjalny wkład stanowiący przewód dymowy (oraz osobne wkłady wentylacyjne). Tego akurat nie zauważyłam (w tym wątku). Ale z czego ten wkład ? Mnie kominkarz przestrzegł, że jeśli gdzieś mam nieszczelny przewód dymowy, to może mi wyjść wilgoć gdzieś na ścianie komina. I nie ma to związku z klinkierem nad dachem. To gnypek a nie kominkarz i na kominach się nie zna. Podejrzewam, że chce Tobie wcisnąć blaszany wkład do komina, który cię na chwilę zabezpieczy. O wkładach do kominów, tęż jest dużo. Głownie w wątku "komin-spirala absurdu". Pozwolisz, że nie będę ci streszczać opinii fachowców, którzy się tam wypowiadali. Tak czy siak ja powiedziałam co wiem na ten temat, a Wy jak chcecie to budujcie kominy z klinkieru. Tylko potem nie płaczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts